הדף היומי לא לדתיים בלבד
הדף היומי לא לדתיים בלבד / יוסף ינון-פנטון
להרה``ג חיים דוד קובלסקי שליט``א רב בית המדרש ``מאורות הדף היומי`` היה חלום, חלום שהתגשם. שיעור דף היומי בשילוב הנושאים האקטואליים והבוערים של ההוויה החברתית המערבית, בזירה הכלכלית, הרפואית, המשפטית, והמדעית.
שיעור דף היומי בשילוב הנושאים האקטואליים והבוערים של ההוויה החברתית המערבית, בזירה הכלכלית, הרפואית, המשפטית, והמדעית. כיום, 4 שנים לאחר שהחלום הפך למציאות הוא עומד בראש מערך אדיר של שיעורי הדף היומי בסגנון ייחודי לקהלי יעד מגוונים: עורכי דין. כלכלנים. פרסומאים ומשפטנים, קהל מגוון מכול חתכי החברה: דתיים ושאינם דתיים החובשים כיפה בשיעור בלבד.
מאיר, הינו בחור משכיל ונבון, בוגר יחידה מובחרת בצה''ל שברבות השנים רכש השכלה מדעית באחת מהאוניברסיטאות בארץ. לשיעור הדף היומי הוא הגיע במקרה, ללא תכנון מוקדם. הדבר היחיד שתכנן מאיר היה להגיע ממקום עבודתו אל ביתו בכדי לנפוש מעט לאחר יום עבודה לא קל.
אדם צעיר באמצע שנות השלושים לחייו שפגש בו בדרכו גלגל עימו בשיחה, על דא ועל הא, ומשם נסובה השיחה לענייני דת ומדינה, ומאוחר יותר לנושא קרוב יותר לליבו של מאיר, תורה ומדע. כיום, שנתיים אחרי,משחזר מאיר רטרואקטיבית את היום ההוא. ''זהו היום המאושר ביותר בחיי, זה פשוט ללמוד את הדברים כהוויתם ללא כחל ושרק הייתי אפי' מגדיר זאת כקיברנטיקה של החיים.
למעשה זו חוויה אינטלקטואלית שמפרה את עצמה מידי יום בשעות הערב כאשר אני יושב, מאזין, ומשתתף בשיעור''. מהן התחושות לפני התקופה בה החלת בלימוד סדיר של הדף היומי ולאחריו? עבורי ועבור רבים וטובים אחרים הפך השיעור למנת דם רוחנית לאדם ששקוע בחבלי הציוויליזציה המודרנית הכרוכה סביב חיי.
פתאום הפכתי לאדם רגוע יותר, חושב יותר, מוצא זמן לכל אחד ובעיקר לעצמי, וזה אחרי שהוספתי לעצמי מעבר לשגרה היומית, שיעור קבוע של שעה שלימה. כאן המקום לציין שהרב קובלסקי שליט''א בחן המיוחד שלו הוא אמן בהעברת שיעורי הגמרא באופן שבו היא מתאימה לכל נפש במובן הפשוט של המושג, החל מהאדם הפשוט וכלה באדם המשכיל. גם מגידי השיעור היוצאים מבית מדרש זה מעבירים את השיעורים בחן מיוחד המרתק את קהל השומעים. שעה אחת במחיצתו של הרב מהווה חוויה אינטלקטואלית כשלעצמה. משיעור לשיעור מבית כנסת אחד למשנהו אתה פוגש באדם ששופע אינספור מאמרי חז''ל מתובלים בקטעים אקטואליים. אדם ''שמכריח'' אותך לחשוב.
איש בעל שיעור קומה שבעשר אצבעותיו הקים את מפעל מאורות הדף היומי, מפעל משגשג , ''לתעשיה'' רוחנית טהורה, אין אדם שהשתתף באחד מהשיעורים הרבים הפזורים ברחבי הארץ ואינו מתפעל מהדרך בה מוגשים השיעורים היומיים שהופכים מעניינים ומרתקים הן בשל הנושאים הנידונים במהלך השיעור והן בצורת ההגשה של מגידי השיעורים. אך בכדי שלא לרתום את העגלה לפני הסוסים נחזור מעט לאחור. במשך שנים נהג הרב חיים דוד קובלסקי להעביר מידי יום שיעורים בדף היומי ובשאר מקצועות קודש.
מתק לשונו והשפה הקולחת הזניקו לשיעורו גם אנשים שלא היה להם שיג ושיח בשפת התלמוד. במשך תקופה ארוכה התרוצץ הרעיון להקמת שיעור דף יומי בסגנון קליט ושובה לב. ביסודו, הרעיון הוא פשוט, לקחת נושא מן הסוגיא המופיעה בדף של אותו יום, ליטול את העיקרון ההלכתי/ הלוגי ולראות כיצד ניתן לתרגם אותו לשפת ימינו , אל הנושאים והבעיות ההלכתיות שנוצרות כתוצאה מן ההתקדמות הטכנולוגית של עידן המודרניזציה, כאשר לעיתים קרובות הדברים נוגעים גם בנושאים שהוויה הישראלית נתקלת בהם מעת לעת. כגון: ניתוחי מתים, מעמד האישה, ביטוח חיים, תאונות דרכים יחסי שכנים וכו'.
והתוצאה? מספיק להעיף מבט על רשימת השיעורים המתקיימים מידי יום בכדי להבין לאיזו פסגות טיפס מפעל הענק ''מאורות הדף היומי''. 4 שנים לאחר שהרעיון קרם עור וגידים, ורכבת השיעורים יצאה בתנופה אדירה, מוצף הרב קובלסקי בפניות לרוב, מאנשים המעונינים לפתוח ''שיעור כזה'' באזורם ובמקום מגוריהם.
ברשימת השיעורים מופיעים מקומות בהם כלל לא היה צפוי שאי פעם ימסר במקום שיעור תורה. בורסת היהלומים, מגדלי עזריאלי, בנייני התאומים ברמת גן, חברת החשמל, משרד הפרסום גל, שוק הכרמל, מכינות, ישיבות תוכניות, תל אביב, יבנה, אזור, אשדוד, הרצליה פיתוח, ובעוד עשרות בתי כנסת ברחבי הארץ. יום אחד בסביבתו של הרב קובלסקי מוכיח ומקיים את דברי הנביא: לא רעב ללחם ולא צמא למים כי אם לשמוע את דבר ה'.
מהו סוד ההצלחה? אין לנו נוסחות קסם. הצלחה נמדדת בהתאם לסיעתא דשמיא, אנחנו עושים רק את ההשתדלות, וההשתדלות שלנו היא להכין את מגידי השיעורים, לצייד אותם בחומר מעודכן, ולהתפלל להקב''ה שיצליחו, וב''ה הפעילות נושאת פירות מבורכים. וההוכחה הגדולה היא השיעורים הרבים שנפתחים בזה אחר זה. נקודה נוספת הראויה לציון היא, שיש אינטראקציה רבה בין מגיד השיעורים למשתתפים. חלקם יוצרים קשרים אישיים עם הרבנים בכדי למצוא אוזן קשבת בפתרון בעיות בחיי היום יום.
מעבר לשיעורים הרבים יש פעילויות נוספות? ברוך השם פעילויות יש לרוב. ראשית יש את גליון מאורות הדף היומי היוצא מדי שבוע ומלווה את מגידי השיעורים ואת לומדי השיעורים במהלך הלימוד ואף לאחריו. כך שאנו מחוברים כל הזמן עם הלומדים בקשר של קיימא, כיוון שבכל המקומות הנושאים הנלמדים הן סוגיות שמגידי השיעורים הכינו בצוותא בבית המדרש למגידי השיעורים שבו מתקבצים מידי יום עשרות מגידי השיעורים ומכינים את השיעור שלמחרת. הגליון מופץ בעשרות אלפי עותקים באלפי נקודות יישוב בארץ ומחוצה לה, בעברית ובאנגלית. שמעתי מעורכי הדין שלוקחים עימם בתיק האישי אל המשרד את הגליון ומעיינים בו בשעות הפנאי.
''זה פותח אפיקים לחשיבה יותר יצרתית'', כלשון אחד מהם. מספר הרב קובלסקי: התדהמה שאוחזת בחלק ממשתתפי השיעורים שנחשפים לסגנון השיעורים היא רבה, הם פשוט לא נתקלו מעולם בלוגיקה יציבה כ''כ. חלקם לא מבינים כיצד דברים שרק במאה האחרונה הפכו לאקסיומות מדעיות אחרי אינספור מחקרים ותתי מחקרים, כתובים שחור ע''ג לבן כבר אלפיים שנה.
''אתם חיים בפלנטה אחרת עם חוקים משלכם'' אמר פעם עו''ד שהחל להשתתף בשיעורים. ומוסיף ע''כ הרב קובלסקי: ''מעולם לא היה מי שיאמר להם את הדברים, אז הם פשוט לא חשבו על זה לבד, אבל אחרי שהדברים מונחים לפניהם כשולחן ערוך הם חייבים להודות, ורובם מודים ביושר אינטלקטואלי, שאכן הצדק הוא ההפך מכפי שחשבו עד היום''.
דוגמאות??? הרב קובלסקי: בבקשה. כשאנחנו לוקחים נושא רפואי כמו השתלת שיער ודנים בו הלכתית, האם מותר להניח על גביו תפילין וכדו', ועוברים לרובד הרפואי, לא שאנחנו פרופסורים גדולים אבל כאשר עושים אנלוגיה פשוטה מעובדות רפואיות שהרפואה המודרנית מסכימה עם הדברים מבחינה מקצועית ומראים שהדברים מופיעים בתוך השורות בתלמוד הבבלי, לעיתים קרובות העיניים נפערות בתדהמה ולאחר מכן מושפלות במבוכה.
אני אזכיר מקרה אחד שהיה לנו עם רופא סטז'ר שישב באחד השיעורים ומאוד נדהם כשלמדנו את הסוגיא במסכת שבת בדף ק''ז שאומרת כל שיש לו קרניים יש לו טלפיים, דבר שכיום הוכח מדעית רק לאחר שנחקרו ונבדקו כל סוגי בעלי החיים ביקום. אני נזכר שבתחילת הדרך כאשר באחד השיעורים השתתפו זוג חברים שבאו רק ''לטעום'' מה זה הדף היומי שדובר עליו בתקשורת לאחר סיום הש''ס הגדול, ונדהמו לראות שבתחילת מסכת ברכות כתוב במפורש שיש מקום באוקיינוס המושך אליו מתכות ולכן האוניות טובעות שם.מה שמכונה כיום ''משולש ברמודה'' כתוב בתלמוד בצורה שאין לה פן אחר. חוליה נוספת הקשורה בעבותות אהבה למפעל ''מאורות הדף היומי'' היא סדרת הספרים הקרויה איך לא? מאורות הדף היומי.
סדרת ספרים הבנויה כולה על מאות הגיליונות שפורסמו עד כה. גליונות שהפכו לנכס צאן ברזל ומהווים אבן שואבת לחידוש תורה מרענן, סיפור שובה לב או פנינים המותאמים לשולחן שבת. תוכן הספרים בנוי באופן המיקל לנגישות הנושאים. ראשית, הספר מחולק לשני חלקים החלק העיוני תלמודי, והחלק הסיפורי בו מובאים הפנינים והמעשיות מגדולי ישראל כפי שהופיעו בין דפי גליונות מאורות הדף היומי. ושנית, שלושת סוגי המפתחות הנמצאים מקילים על הקורא למצוא את מבוקשו. מפתח ע''פ נושאים, ע''פ פרשיות השבוע, וע''פ התלמוד.
מי שמוכן לגרות את האינטלקט של עצמו, לצלול אל ים התלמוד ולדלות מעומקו רבדים של חוכמה שאין לה סוף מוזמן ולהציץ בין בתרי הספרים ולחילופין לישב פעם אחת בשיעור דף היומי מבית היוצר של בית המדרש מאורות הדף היומי. ובמילים אחרות: מי שבאמת מעוניין לדעת האם מותר למול ע''י קרן לייזר? או לרכוש כרטיס לוטו בשותפות? ושאר שאלות מעניינות ואקטואליות, מוזמן לרכוש את שלושת הספרים שכבר יצאו ולהמתין לשני ספרים נוספים הנמצאים עתה בשלבי עריכה אחרונים, ולהתעדכן מידי פעם על יציאת ספר נוסף אל ארון הספרים היהודי.
[מקור: הידברות]