סקר
אני מתחיל מסכת חולין:

פורום פורטל הדף היומי

זבחיםנז ע"אד שבט תשע"א01:14גז"ש בתורת הרב נדל / ‏המכריע
אני זכיתי להכירו אישית, יש לנו קירבת משפחה מסויימת, ושוחחתי עמו מדי פעם. דומני שיש ספר על תולדות חייו מהרב שילת, ודומני ג"כ שהמשפחה לא מרוצה מהדמות כפי שהיא עולה מן הספר. אמסור כאן דוגמה אחת ששמעתי ממנו. הרב נדל הניח יסוד שגז"ש אינה סתם קוד בעלמא. אלא המילה ממנה נגזרת הגזירה היא המהותית לנושא וגם שהקשר בין שתי הפרשיות הוא ענייני ומהותי. והוא הסביר זאת בכל הש"ס ללא יוצא מהכלל. אני הייתי נוכח פעם כשאמר זאת בתוך דבריו ואחד הנוכחים ביקש דוגמה, הרב אמר לו שאל אתה היכן שאתה רוצה. שאל השואל מהגז"ש חמשה עשר חמשה עשר (לגבי סוכות) מחג המצות ולמדים מזה חיוב לאכול לילה ראשון בסוכה.
הסביר הרב נדל כך. בפסח התורה קוראת לכל החג, חג המצות, למרות שאין חיוב לאכול מצה כל שבעת הימים, אלא אין לאכול חמץ, ובכל זאת הפת שלך בימים אלו היא מצה, רק שאתה יכול לא לאכול פת. רצתה התורה שיהא הדבר ניכר, המעבר לפת מצה, לכן ציותה בלילה הראשון לאכול כזית מצה, כדי לתחום את הזמן מעתה ואילך כימי מצה. ולכן היא מתייחסת במיוחד ליום ט"ו למרות שהוא רק אחד מן השבעה. הוא הדין בסוכות. מקום אכילתך של אכילת קבע כל שבעת הימים, הוא בסוכה, אלא יכול הנך לא לאכול כלל סעודת קבע כל שבעת הימים. ואיך יהא ניכר הדבר, על ידי שבלילה הראשון תקבע סעודה בסוכתך. ולכן גם בסוכות ישנה התייחסות מיוחדת ליום טו. הוי "ילפינן לסוכות חמשה עשר חמשה עשר מחג המצות". וקיצרתי באופן שדי בכך למתבונן לתפוס את עוצמת הדברים.

טוען....

הודעה ראשית   օ הודעה ראשית ללא תוכן   תגובה להודעה   օ תגובה להודעה ללא תוכן   הודעה חדשה   הודעה שנצפתה   הודעה נעוצה  
סימון משתמשיםמשתמש מחובר   מומחה   מנהל              תקנון הפורום
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר