סקר
אני מתחיל מסכת חולין:

פורום פורטל הדף היומי

כלליכח טבת תשע"ב09:04העמוד השבועי בעיון - חלק א' (המילכוד) / ‏עציוני
(הודעה שהועברה ע"י הרב אהרונסון, ראש ישיבת ההסדר בחולון)

בשבוע שיחול בו ט"ו בשבט, מתחילים את מסכת שבת במסגרת העמוד השבועי בעיון, וזו הזדמנות טובה להסביר מעט על המסגרת המיוחדת הזו ולהזמין מצטרפים חדשים.

המילכוד

בעולם הישיבות נוצר אבסורד מובנה: בשנות הלימודים בישיבה מוקדש חלק ניכר מהיום ללימוד הגמרא בעיון – שבשונה מלימוד הבקיאות שם דגש לא על ההספק אלא על ההבנה המעמיקה בגמרא – אך רוב בוגרי הישיבה אינם ממשיכים בלימוד העיון כלל בהמשך חייהם. בין אם פנו לאוניברסיטה ובין אם החלו מייד לעבוד לפרנסתם, לימוד התורה שלהם בקושי מתקיים, וכמעט תמיד לא מתקיים כלל במה שנוגע לגמרא בעיון. במקרה הטוב הרי הם קובעים לעצמם עיתים לתורה בחברותא או בשיעור קבוע, בנושאים אחרים – חשובים ככל שיהיו – אך נוטשים לגמרי את לימוד הגמרא בעיון.

המעטים שכן לומדים גמרא ברצינות יחסית הם אלו שמצטרפים ללימוד הדף היומי העולמי – לימוד שבמהותו הוא בקיאותי, ודורש מסירות גדולה מאד ויכולת גבוהה בלימוד מהיר כדי לעמוד בקצב הרצחני שהוא בבחינת 'מרדף יומי'...

באופן אישי אני מלא הערכה ללומדי הדף היומי, ואף אני משתדל להימנות עליהם. ובכל זאת אין בכך די – ראשית, ישנם רבים שאינם מצטרפים ללימוד הדף היומי בגלל רף הדרישות הגבוה, ובגלל התחושה שאם אני מפסיד דף פה ושם אז תורתי מונחת קרעים קרעים ואינני מרגיש שלמות ושמחה במעשי. שנית, לימוד הדף היומי עודנו לימוד בקיאותי, שעם כל ערכו וחשיבותו אינו דומה ללימוד בעיון – לימוד שבו האדם עצמו מעורב, שואל שאלות ומבקש תשובות, ופוגש את הגמרא בבחינת 'ותן חלקנו בתורתך' – מפגש עם אותו חלק בתורה המיוחד לאדם, שרק על ידי העיון העצמי החשיבתי בגמרא ניתן יהיה לקנות אותו.

עולם הישיבות, שמקדיש שעות רבות ומרכזיות ללימוד הגמרא בעיון, מכריז בכך שלימוד הגמרא בעיון הוא חלק מרכזי ומשמעותי בלימוד התורה, ועלינו להשקיע בו מאמץ ועמל בעולם התורה הפרטי של כל אחד ואחד מאיתנו. השנים בישיבה הן שנים אינטנסיביות במיוחד, שבהן כל אחד רוכש גם כלים לימודיים כיצד לגשת אל הגמרא – וגם בכך יש דרכים רבות ושונות, החל מעיון הלכתי בהשלכות המעשיות של הסוגיא, דרך עיון השוואתי, העוסק בהשוואת שיטות הראשונים והאחרונים בסוגיא, דרך חקירות למדניות בגדרי הדינים, ועד לתורת ארץ ישראל המשלבת הלכה ואגדה, ועוד ועוד.

אולם האם ייתכן שלאחר שהשקענו שנים ברכישת הכלים הלימודיים, וסוף סוף הפכנו ללמדנים מנוסים שמסוגלים ללמוד סוגיא בעיון בכוחות עצמנו, האם ייתכן שדווקא כעת ננטוש את תחום הלימוד בעיון ולא נעסוק בו יותר לעולם?

הדעת נותנת שדווקא כעת צריך לבוא שלב היישום – לאחר שרכשנו את המיומנויות הלימודיות, כעת נשתמש בהן וניגש ללמוד...

טוען....

הודעה ראשית   օ הודעה ראשית ללא תוכן   תגובה להודעה   օ תגובה להודעה ללא תוכן   הודעה חדשה   הודעה שנצפתה   הודעה נעוצה  
סימון משתמשיםמשתמש מחובר   מומחה   מנהל              תקנון הפורום
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר