|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
הני דוקרי דקני מסככין בהו – עבקנה
"אמר רב חסדא אמר רבינא בר שילא: הני דוקרי דקני מסככין בהו, אף על גב דאגידי נינהו אגד בידי שמים לא שמיה אגד, אף על גב דהדר אגיד להו איגד בחד לא שמיה אגד. תניא נמי הכי: קנים ודוקרנין מסככין בהן. קנים פשיטא? אימא: קנים של דוקרנין מסככין בהן" (סוכה, יג ע"א).פירוש: וכן אָמַר רַב חִסְדָּא אָמַר רָבִינָא בַּר שֵׁילָא: הָנֵי דּוֹקְרֵי דְּקָנֵי [אותם קנים היוצאים יחד ממקום אחד] מְסַכְּכִין בְּהוּ [בהם] כמות שהם. ואַף עַל גַּב דַּאֲגִידִי נִינְהוּ [אף על פי שאגודים הם] אֶגֶד בִּידֵי שָׁמַיִם לָא שְׁמֵיהּ [אין שמו, איננו נחשב] אֶגֶד. ויתר על כן; אַף עַל גַּב דַּהֲדַר אָגֵיד לְהוּ [אף על פי שהוא חוזר ואוגד אותם בצד האחר] אִיגֵּד בְּחַד לָא שְׁמֵיהּ [קשר בצד אחד אין שמו, איננו נחשב] אֶגֶד. ומעירים: תַּנְיָא נַמִי הָכִי [שנוייה ברייתא גם כן כך]: קָנִים וְדוֹקְרָנִין מְסַכְּכִין בָּהֶן. ויש לתהות: קָנִים פְּשִׁיטָא [פשוט, מובן] שמסככין בהן, שהרי קיימים בהם כל המידות שמנו חכמים בסכך כשר! אֶלָּא אֵימָא [אמור] ותקן כך: קָנִים שֶׁל דּוֹקְרָנִין אף שהם צומחים אגודים יחד (דוקרני דקני), בכל זאת מְסַכְּכִין בָּהֶן (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
קנים מחוברים בעזרת קנה שורש
הקנה המצוי מתרבה הן בעזרת זרעים והן בעזרת רבייה א-מינית (וגטטיבית) על ידי הנצה של קנים חדשים מתוך מפרקי קנה שורש (תמונה). קנה השורש זוחל על פני הקרקע או מתחתיה בכיוון הלחות והמים. הוא מגיע לעומקים שבין 40 ס"מ למטר. השורשים שיוצאים מקנה השורש אל תוך הקרקע מגיעים לעומק של עד מטר. רחבם של הקנים 1-3 ס"מ, הם זקופים, חזקים וגמישים ובדרך כלל אינם מסתעפים. בגמר התפתחותם הם עשויים להגיע לגובה של 2-5 מ'. ניתן לעקור קנים רבים בעודם מחוברים זה לזה בעזרת קנה השורש שלהם ולקבל "דוקרני דקני".
תמונה 1. קנה שורש של קנה מצוי שממנו מבצבצים גבעולים צעירים - ליד שפך נחל שורק עבקנה שכיח
קרוב לוודאי שחז"ל לא הבחינו בין מיני הקנים השונים ובמיוחד בין הקנה המצוי (תמונה 2) והמין עבקנה שכיח (תמונה 3). בניגוד לקנה המצוי הרי שהעבקנה מסתעף וכך ניתן לקבל אגודת קנים המחוברים זה לזה (תמונה 3). יש לציין שמן הסתם גם רובנו לא מבחינים בין שני המינים ולכן צירפתי את רשימת התכונות המפרידות בטבלה ב"הרחבה".
|