|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
|
תמונה 1. בוניטו אטלנטי (Sarda sarda) |
תמונה 2. אמיה (bowfin) צילם: Stan Shebs |
כיום מקובל לזהות את ה"ביניתא" עם הדג בינית שהוא סוג במשפחת הקרפיוניים. הבינית נקראת בערבית בני (بني) ובאנגלית binni. מקור השם האנגלי הוא בערבית העירקית המקומית שבה נקרא הדג ביני או בוני. הבינית הנפוצה בבבל נקראת בינית מסופוטמית (Mesopotamichthys sharpeyi) והיא אנדמית למערכת הנהרות החידקל והפרת. דג בוגר עשוי להגיע לאורך 0.5 מ' ומשקל של 800 גרם אך בדרך כלל הפרטים קטנים יותר.
בארץ חיים שני מינים השייכים לסוג: בינית ארוכת ראש (Barbus longiceps) ובינית גדולת קשקש (Barbus canis). שני מינים אלו חיים בכנרת ובנחלים הנשפכים אליה והם בעלי חשיבות כלכלית גדולה יחסית. שלל הדיג השנתי הכולל של שני מינים אלו הוא 100 – 130 טון. דגים אלו נחשבים לטעימים מאד. שני המינים מגיעים לאורך של כחצי מטר והם נבדלים בעיקר בגודל הקשקשים. הביניות הם דגי קרקע ומחפשים את מזונם על גבי הקרקעית בין אבנים ובבוץ בעזרת שני זוגות בינים הממוקמים אחד על הלסת העליונה והשני בצידי הפה. הבינים מכילים תאי חוש הרגישים לריח המזון ובעזרתם הדגים אוספים את מזונם. מזון בינית ארוכת ראש כולל חסרי חוליות שונים כמו סרטנים, תולעים, זחלי יתושים ורכיכות.
מאורע דומה לזה שאירע לבנו של יוסף בן יועזר (בבא בתרא, קלג ע"ב) מסופר גם על יוסף מוקיר שבת: "... אמטיוה ניהליה זבניה קרעיה אשכח ביה מרגניתא" (שבת, קיט ע"א) (על ה"מרגניתא" ראו במאמר "מאן לימא לן דלא שחקי ליה מרגניתא"). על מנת להעריך את הריאליה שבספורים אלו עלינו להרחיב מעט לגבי אופן תזונת קבוצות הדגים השונות:
הדגים מתחלקים לכמה קבוצות על פי דרך התזונה ועל פי איזור איסוף המזון. יש האוספים את מזונם על פני הקרקע (או בתוכה על ידי נבירה), ויש המלקטים את המזון מגוף המים. הדגים מתחלקים למינים צמחוניים, מינים טורפים ומינים אוכלי כל. בתוך קבוצות אלו קיימת חלוקה פנימית שתקצר היריעה מלתאר. כאשר אנו מחפשים דג העשוי לבלוע מרגלית נראה שהביניות הן מועמדות טובות. כדגי מים מתוקים הם נמצאים בסביבה בה נמצאים בני אדם המגיעים למים למטרות שונות ולאחד מהם אבדה המרגלית. הבינית שייכת לקבוצת הדגים האוספים את מזונם על פני הקרקעית ולכן יש באפשרותה לבלוע מרגלית. העובדה שהבינית ניזונה מרכיכות שלפחות חלקן דומות למרגלית (למשל החילזון אגמית תפוחה החי בכנרת - תמונה 4) עשוייה לתרום לאפשרות שבינית אכן תבלע את האבן היקרה.
אפשרות שונה לחלוטין להסבר תרחיק אותנו מזיהוי הביניתא כבינית לדג ימי כלשהו שבלע צדפת הפנינים (תמונה 5) או רכיכה ימית אחרת, המייצרת פנינים, ותוך כדי כך בלע גם את הפנינה שבתוכה.
תמונה 3. בינית ארוכת ראש (במרכז) בינית גדולת קשקש (למטה)
תמונה 4. אגמית תפוחה | תמונה 5. צדפת הנחלים |
(1) פירוש: מסופר: הַהִיא בִּינִיתָא דְּאִיטְוָוא בַּהֲדֵי בִּישְׂרָא, אֲסָרָהּ [דג שנצלה יחד עם בשר, אסרו] רָבָא מִפַּרְזִיקִיָא לְמֵיכְלֵיהּ בְּכוּתְּחָא [לאכול אותו בכותח] משום טעם הבשר שנבלע בו. מָר בַּר רַב אַשִׁי אָמַר: אֲפִילּוּ לאכלה בְּמִילְחָא נַמִי [במלח בלא כותח גם כן] אֲסוּרָה, מִשּׁוּם שבשר שנתבשל או נצלה עם דגים קַשְׁיָא לְרֵיחָא [היא קשה, גורמת לריח רע מן הפה]. וּלְדָבָר אַחֵר (לצרעת) ויש להתרחק לכך מאכילתו מחשש סכנה שבדבר.
(2) פירוש: למימרא דקפדי אהדדי [האם לומר מכאן שהיו מקפידים זה על זה] בדברים כגון אלה, עד שהיו זקוקים לשקול מנה כנגד מנה? והא הנהו שב בניתא [והרי מעשה בשבעה דגים] דאתו לבי [שבאו לבית] רבי ואשתכח [ונמצאו] חמש מנייהו [מהם] בי [בביתו] של ר' חייא, לאחר שנטלם מבית רבי, ולא קפיד [הקפיד] ר' שמעון ברבי, שהיו נוהגים בעצמם כמשפחה אחת! אמר רב פפא: שדי גברא בינייהו [הטל אדם ביניהם].
(3) פירוש: אָמַר רַב פַּפָּא: הָשְׁתָּא דְּאָמְרַתְּ [עכשיו שאתה אומר] כפי שאמרנו כאן שכָּל מִידֵי דְּלָאו אוֹרְחֵיהּ [דבר שאין זה דרכו הרגילה] וְהבהמה אָכְלָה לֵיהּ [אוכלת אותו] עַל יְדֵי הַדְּחָק שְׁמֵיהּ [שמו הריהו נחשב] אֲכִילָה רגילה, אם כן, הַאי שׁוּנְרָא [חתול] שאָכַל תַּמְרֵי [תמרים] וַחֲמָרָא דְּאָכֵיל בִּינִיתָא [וחמור שאכל דגים] מְשַׁלֵּם נֵזֶק שָׁלֵם, שאף על פי שאין דרכם לאכול דברים אלו, כיון שעל ידי הדחק אוכלים אותם אין זו נקראת שינוי, אלא אכילה הראויה, ומשלם נזק שלם.
(4) פירוש: אָמַר אַבַּיֵי: שְׁמַע מִינָּהּ בִּינִיתָא אַכַּרְסָהּ דתַּקְלְהָּ [מכאן אתה למד שהדג בכרסו משקלו] ולפי גודל הכרס מתרבה המשקל. שהרי כך אפשר ללמוד מענין המעוברת. ושואלים: לְמַאי נָפְקָא מִינָּהּ [מה יוצא מזה] ממה שאמר אביי בענין דג? ומשיבים: לְמִקָּח וּמִמְכָּר, שידע אדם כיצד להעריך את משקלו של הדג, ולא יטעה בדבר.
(5) פירוש: מסופר, הַהוּא [אדם אחד] שאָכַל בִּינִּיתָא דְּבֵי כְּרָבָא [דג שבין התלמים] וְנַגְדֵיהּ [והלקהו] רַב יְהוּדָה.
(6) פירוש: תָּא שְׁמַע [בוא ושמע] ממה ששנינו: יוֹסֵף בֶּן יוֹעֶזֶר הָיָה לוֹ בֵּן שֶׁלּא הָיָה נוֹהֵג כַּשּׁוּרָה, הֲוָה לֵיהּ עִילִּיָּתָא דְּדִינָרֵי [היה לו בנכסיו כלי מלא דינרים], קָם אַקְדְּשָׁהּ [עמד והקדיש אותה] את הכלי למקדש. אֲזֵיל נְסֵיב [הלך הבן ונשא] בַּת של גָּאדֵיל כַּלֵּילֵי [קושר הכתרים] של יַנַּאי מַלְכָּא [המלך], אוֹלִידָה דְּבֵיתְהוּ [ילדה אשתו], זְבֵין [קנה] לָהּ בִּינִיתָא [דג]. קְרָעָהּ את בטנו של הדג, אַשְׁכַּח [מצא] בָּהּ מַרְגָּלִיתָא [מרגלית] ורצה למוכרה כדי לקבל כסף עבורה.
מ. דור, החי בימי המקרא המשנה והתלמוד (עמ' 175-176)
ד. גולני ודוד דרום, מדריך הדגים של ישראל – הוצאת כתר (עמ' 234).
פנינים – אתר מגזין ים
על ההסטוריה של הפנינים – מאת פליניוס הזקן בתרגום מלטינית על ידי ד"ר מאיר שש
יוסף מוקיר שבת - גרסת תשע"א
א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
כתב: ד"ר משה רענן. © כל הזכויות שמורות
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.