סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

לא לינחיה איניש אדיקלא, דהוו להו צדדין – תמר מצוי 
 

"אמר רב אשי: השתא דאמרת צדדין אסורין, האי דרגא דמדלא לא לינחיה איניש אדיקלא, דהוו להו צדדין, אלא לינחיה אגוואזי לבר מדיקלא, וכי סליק לא לינח כרעיה אגוואזי, אלא ליתנח אקנין" (שבת, קנה ע"א).

פירוש: אמר רב אשי: השתא דאמרת [עכשיו שאומר אתה] כי להלכה צדדין אסורין, האי דרגא דמדלא [סולם זה שהוא מוגבה] לא לינחיה איניש אדיקלא [יניחנו אדם על הדקל עצמו], דהוו להו [שהרי הם] בכלל צדדין ואסור להשתמש אף בצידי אילן בשבת. אלא, לינחיה אגוואזי לבר מדיקלא [יניחנו על יתדות שנועץ בדקל גופו], וכי סליק [וכאשר הוא עולה] שלא לינח כרעיה אגוואזי [יניח רגלו על היתדות עצמן], אלא ליתנח אקנין [יניח על הקנים, שלבי הסולם], מאותו טעם שאסור להשתמש בצידי האילן (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: תמר מצוי   שם באנגלית: Date Palm   שם מדעי: Phoenix dactylifera


נושא מרכזי: מהם צדדי הדקל?

 

על המאפיינים האנאטומיים של הדקל ראו במאמר "ודיקלא כרשות הרבים דמי" (עבודה זרה, סא ע"א).
 

לריכוז המאמרים שנכתבו על התמר המצוי וקישוריות הקש/י כאן.

 

רב אשי תיאר את אופן הטיפוס בסולם המותר בשבת. על פי רש"י הצורך בטיפוס הוא על מנת להגיע לסוכת שומרים הבנויה על קורות עץ גבוהות (תמונה). הריטב"א כתב שהטיפוס הוא לצורך כניסה לעלייה. בשני המקרים אין אפשרות להשעין את הסולם על הקורות עצמן כנראה משום שהן הסוכה והן העלייה רחבים ובולטים משני עבריהן. במקרים אלו היה צורך להציב את הסולם במרחק מה מבסיס הסוכה או העלייה באופן שקצהו העליון יגיע לפתח הכניסה שלהם. רב אשי תיאר מצב בו גדל דקל סמוך למבנים אלו שעליו ניתן להשעין את הסולם. השענת הסולם ישירות על הדקל מהווה שימוש ב"צדדי" האילן האסור אך מותר להשעין אותו על יתד התקועה בו.

פירוש מפורט של דברי רב אשי אנו מוצאים בחידושי הריטב"א:

"אמר רב אשי השתא דאמרת צדדים אסורים וצידי צדדים מותרים האי דרגא דמדליא וכו'. פירוש אילן שבחצר ורוצה לסמוך הסולם על צדו כדי לעלות לעליה, אל יסמוך הסולם על צדי האילן דכיון שהסולם שהוא עולה ויורד בו סמוך על צדו הרי הוא כמשתמש בצדו של אילן ממש, אלא יתקע יתד בצדו של אילן ויסמוך הסולם עליה וכשעולה למעלה ורוצה לדרוך בראש הסולם כדי שיעלה לעלייה אל ידרוך על אותו היתד עצמו דאם כן הא קא משמש בצדדים, דכיון שהיתד תקוע בצד האילן כשדורך עליו כאילו משתמש בצדו של אילן, לפיכך צריך ליזהר שלא יניח רגלו אלא על שליבות הסולם כי היתד התקוע באילן היה צדדים והסולם הסמוך על היתד צידי הצדדים, וצדדים אסורים וצידי צדדים מותרים".

שאלה שנשאלה במדור זה בהקשרים שונים מדוע נבחר הדקל כדי להדגים את ההלכה האמורה בסוגיה? רב אשי מסיק מסוגייתנו, שלכל אורכה מדברת על "אילן" באופן כללי, הלכה לגבי דקל. תשובה אפשרית לשאלה זו היא שהדקל היה העץ הנפוץ בבבל ולכן דווקא הוא שימש כדוגמה. תשובה זו לוקה בחסר משום שהיה עדיף להתייחס ל"אילן" הכולל את כל העצים כפי שאכן נאמר בסוגיה. לענ"ד ניתן להסביר שהדקל נבחר בגלל מבנהו המיוחד. העובדה שלדקל אין ענפים צדדיים מאפשרת לגדל אותו בצמוד למבנים ולהציב עליו סולם שבעזרתו ניתן לטפס אליהם ללא הפרעה. בנוסף לכך בסיסי העלים הבולטים עשויים לשמש כתמיכה לראש הסולם ולמנוע את החלקתו. 
 

השענת סולם על צידי האילן באופן האסור בטיפוס

 


 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר