סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

צלף נטעי אינשי אדעתא דשותא - צלף קוצני


"וכל היכא דלא נטעי אינשי אדעתא דהכי לא מברכינן עליה? והרי צלף דנטעי אינשי אדעתא דפרחא, ותנן: על מיני נצפה: על העלין ועל התמרות אומר בורא פרי האדמה, ועל האביונות ועל הקפריסין אומר בורא פרי העץ. אמר רב נחמן בר יצחק: צלף נטעי אינשי אדעתא דשותא, דקלא לא נטעי אינשי אדעתא דקורא. ואע"ג דקלסיה שמואל לרב יהודה הלכתא כותיה דשמואל" (ברכות לו ע"א).

פירוש: וכל היכא [מקום] שלא נטעי אינשי אדעתא דהכי [נוטעים אנשים על דעת כן] לא מברכינן עליה [מברכים אנו עליו]? והרי צלף, דנטעי אינשי אדעתא דפרחא [שנוטעים אנשים מתוך כוונה לאכול את הפרי], ותנן [ושנינו במשנה] שעל מיני נצפה (שם אחר לצלף), על העלין ועל התמרות (הענפים הצעירים) אומר האוכל "בורא פרי האדמה", ואילו על האביונות (פרי הצלף) ועל הקפריסין (ניצני פרי זה) אומר "בורא פרי העץ". הרי שאף על העלים והתמרות הטפלים לפרי מברכים בכל זאת "בורא פרי האדמה" ולא "שהכל"! על כך אמר רב נחמן בר יצחק כי בכל זאת יש הבדל, צלף נטעי אינשי אדעתא דשותא [צלף נוטעים אנשים על דעת שיאכלו את העלים], דקלא לא נטעי אינשי אדעתא דקורא [דקל אין אנשים נוטעים על דעת שיאכלו את הסיב] ואין איפוא הוכחה מן הצלף על הדקל. ומסכמים: ואף על גב דקלסיה [ואף על פי ששבחו] שמואל לרב יהודה, מכל מקום הלכתא כוותיה [הלכה כמו] שמואל (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: צלף קוצני    שם באנגלית: Caper    שם מדעי:  .Capparis spinosa L

שמות נרדפים במקורות: אביונה, קפריסין, נצפה, פרחא, ביטיתא


נושא מרכזי: מה הם החלקים הנאכלים בצלף?

 

לריכוז המאמרים וקישוריות שנכתבו על הצלף הקוצני הקש\י כאן.



תחילת השקלא וטריא בגמרא היא לגבי הברכה שיש לברך על "קורא" כלומר לב הדקל. לדעת רב יהודה יש לברך "בורא פרי האדמה" ואילו לדעת שמואל הברכה היא "שהכל" משום שסופו של הקורא להתקשות. מביא שמואל ראיה לבר הפלוגתא שלו מצנון שמברכים עליו בורא פרי האדמה למרות שהוא מתקשה לבסוף. דוחה הגמרא את ראייתו של שמואל מצנון, ומחלקת בין צנון שמגדלים אותו על מנת לאוכלו לבין הקורא שאין נוטעים את הדקל עבורו. עוברת הגמרא לדון בצלף ובהו"א מנסה להוכיח מצלף שלמרות שאין מגדלים אותו עבור עליו ותמרותיו מברכים עליהם בורא פרי האדמה ואם כך הגורם הקובע איננו מטרת הגידול וחוזרת למקומה הראיה מצנון שמברכים בורא פרי האדמה גם על דבר שסופו להתקשות. למסקנה דוחה הגמרא את הראיה מצלף משום שסוברת שכל חלקיו נאכלים.

בלשון הגמרא על פי פירוש רש"י: "וכל היכא דלא נטעי אינשי אדעתא דהכי לא מברכינן עליה? והרי צלף דנטעי אינשי אדעתא דפרחא (אדעתא דפרחא - שם פריו), ותנן: על מיני נצפה (מיני נצפה - הוא צלף, לפי שגדלים בו כמה מיני אכילה קרי ליה מיני), על העלין ועל התמרות (תמרות - בתוך העלים גדלים כמין תמרות, ובולטין בעלה, כמו בעלין של ערבה) אומר בורא פרי האדמה, ועל האביונות (אביונות - הוא הפרי) ועל הקפריסין (קפריסין - הוא קליפה גדולה שסביבות הפרי, כעין קליפה הגדילה סביב אגוזים דקים) אומר בורא פרי העץ. אמר רב נחמן בר יצחק: צלף נטעי אינשי אדעתא דשותא (צלף נטעי אינשי אדעתא דשותא - לאכול את העלים ואת התמרות, שאינן ממעטין את האילן בכך), דקלא לא נטעי אינשי אדעתא דקורא".

נברר מהם אבריו הנאכלים של הצלף ובאיזו מידה הם אכן ראויים לאכילה. הגמרא מחלקת בין שתי קבוצות של חלקי הצלף. העלים והתמרות הם בדרגה נמוכה יותר ולכן ברכתם בורא פרי האדמה ואילו על האביונות והקפריסין שהם היבול העיקרי מברכים בורא פרי העץ (לדעת בית הלל הסובר שצלף הוא עץ). בלשון הגמרא לשתי קבוצות אלו שמות שונים: א. "פרחא" הם האיברים הקשורים לרבייה כלומר קפריסין ואביונות. ב. "שותא" הם חלקי צמח שאינם קשורים לרבייה כלומר העלים והתמרות. להלן נדון במהותם של חלקי הצלף השונים.
 

אביונות – פרחא

פרי הצלף הנקרא בסוגייתנו "פרחא" וגם "אביונות". האביונה מופיעה כבר בקהלת (י"ב ה'): "גַּם מִגָּבהַּ יִרָאוּ וְחַתְחַתִּים בַּדֶּרֶךְ וְיָנֵאץ הַשָּׁקֵד וְיִסְתַּבֵּל הֶחָגָב וְתָפֵר הָאֲבִיּוֹנָה כִּי הלֵךְ הָאָדָם אֶל בֵּית עוֹלָמוֹ וְסָבְבוּ בַשּׁוּק הַסּוֹפְדִים". אמנם במדרש רבה לקהלת מפורש שהכוונה לתאווה אך מהקשר לחגב ולשקד ניתן ללמוד שמדובר בשם צמח. בתרגום השבעים והוולגטה מזוהה האביונה עם הצלף או פריו. לעף מפרש שמקור השם אביונה הוא במילה חביונה ואכן צורת הפרי היא כחבית קטנה. על פי גישה זו הפסוק ממשיל את חיי האדם למחזור החיים של הצלף כאשר השלב האחרון לפני המוות המתבטא בצלף בהתייבשות החלק העל אדמתי הוא פיזור הזרעים מתוך הפרי. הפיזור מתבצע על ידי ציפורים לאחר שהזרעים נושרים מתוך הפרי המתפרק לאורך התפרים בין עלי השחלה ולכך הכוונה בביטוי "ותפר האביונה".
 

 
 אביונות – הפרי של הצלף בהגדרה הבוטנית    פרי צלף סחוסי לאחר פיזור הזרעים

 

כדאי לשים לב לכך שבלשון חכמים "פרי העץ" ו"פרי האדמה" אינם זהים להגדרה הבוטנית של המונח "פרי" שהרי אנו מברכים בורא פרי האדמה על צנון למרות היותו שורש, או על כרוב שהוא למעשה עלים. כפי שנראה להלן גם הקפריסין אינם פירות מנקודת מבט בוטנית, ולמרות זאת מברכים עליהם בורא פרי העץ. פרי האדמה ופרי העץ בלשון חז"ל מתייחסים לחלקים הנאכלים שהם עיקר יבול הצמח מבחינת חשיבותם. חלקים משניים יורדים בדרגת הברכה. בצלף המוגדר על פי הסוגיה כעץ מברכים על העלים והתמרות "בורא פרי האדמה" ואילו על קורא לדעת שמואל מברכים "שהכל".

האביונה איננה רק הפרי "ההלכתי" של הצלף אלא גם פרי בהגדרה הבוטנית הנקרא ענבה. הענבה היא פרי עסיסי המכיל זרעים רבים. בימינו מקובל לכבוש את הקפריסין שהם פקעי הפרחים אך כפי הנראה בעבר אכלו גם את האביונות לאחר כבישתם במלח או בחומץ. פליקס מעיד על עצמו שהיה רגיל לאסוף את האביונות בהיותן קטנות ולכבשם יחד עם הקפריסין.
 

קפריסין

הקפריסין הם פקעי הפרחים בהיותם עדיין סגורים. בשלב זה הם עטופים עדיין בעלי הגביע ולכן גוונם הוא אדמדם. הקפריסין יחד עם האביונות הם עיקר היבול ולכן לדעת הסוברים שהוא עץ (בית הלל) מברכים עליהם בורא פרי העץ. כיום עיקר היבול הנמכר בשווקים הוא הקפריסין ורובו מיובא מחו"ל.
 

 
 קפריסין - פקעי פרחים  

 תמרות – הקצה העליון של הענף כאשר הוא עדיין רך. ניתן לראות גם קפריסין בגילאים שונים. המבנים הכדוריים הם פקעי הפרחים - הקפריסין

 

     
   

 

 

תמרות

מתוך דברי רש"י בסוגייתנו המפרש שהתמרות גדלות בתוך העלים ובולטות החוצה כמו בעלי ערבה משתמע שאולי הכוונה לעפצים. פליקס ואחרים מפרשים שהתמרות היא הענפים הצעירים המתפתחים בתחילת האביב מבסיס הצמח. ענפים אלו ראויים לאכילה לאחר קילופם. ניתן לבסס את דעה זו על דברי המשנה: "רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל אוֹמֵר: תְּמָרוֹת שֶׁל תִּלְתָּן וְשֶׁל חַרְדָּל וְשֶׁל פּוֹל הַלָּבָן, חַיָּבוֹת בַּמַּעֲשֵׂר. רַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמֵר: הַצְּלַף מִתְעַשֵּׂר תְּמָרוֹת וַאֲבִיּוֹנוֹת וְקַפְרָס וכו'" (מעשרות, פ"ד מ"ו). השימוש במשנה בשם זהה – תמרות - בצמחים השונים שולל את האפשרות שמדובר בעפצים משום שלא מוכרים בהם עפצים. ניתן להביא ראיה נוספת מהמשנה בפרה (פי"א מ"ז): "כל אזוב שיש לו שם לוי, פסול ... אין מזין לא ביונקות, ולא בתמרות". ברור שהתמרות במשנה זו דמויי שבט או ענף שהרי כיצד ניתן לטבול ולהזות בעזרת עפצים. בוודאי לא ניתן לאגוד אותם כפי שמתואר בפסוק המתאר את הזאת דם הפסח: "וּלְקַחְתֶּם אֲגֻדַּת אֵזוֹב וּטְבַלְתֶּם בַּדָּם אֲשֶׁר בַּסַּף וכו'" (שמות, י"ב כ"ב). רע"ב מפרש במקום: "תמרות - כמין גרגרין שיש בראשי האזוב" ואכן ראשי הענפים הצעירים של הצלף ושאר הצמחים במשנה נראים מגורגרים בגלל ניצני הפרחים והעלים המרוכזים בקצה העליון בצפיפות. הרמב"ם בפירוש המשנה סובר כפי הנראה אחרת: "ותמרה. פה יקראו הכיס אשר בו יהיה הזרע בקצות הענפים". 

 

רשימת מקורות:

יהודה פליקס, עצי פרי למיניהם – צמחי התנ"ך וחז"ל (עמ' 185-190).
אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 10 (עמ' 96-99).

 

לעיון נוסף:

א. דנין, 'עז באילנות - צלף', בצמחיית ישראל ברשת.

גדי הרלינג, הצלף - סגולותיו הגשמיות והפנימיות לפי דברי חז"ל

"צלף קוצני" באתר צמח השדה



א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. א חשון תשפ"ג 11:00 פעם ראשונה שאני רואה מה זה הצלף, אביונות, קפריסין ותמרים | עומרי

    תודה רבה! עכשיו יש לי מושג קלוש מה זה.
  2. י סיון תשפ"ג 23:37 טעות בזיהוי הקפריסין | ישראל

    הטענה שלכם כאילו הקפריסין זה פקעי הפרחים ניסתרת מרש"י שאתם בעצמכם הבאתם: קפריסין - הוא קליפה גדולה שסביבות הפרי, כעין קליפה הגדילה סביב אגוזים דקים. כלומר הקפריסין זה לא משהו עצמי כפקעת הפרחים אלא היא כמין עלה שעוטף את הפרי בתחילת גידולו. ובמיוחד לאור מה שהגמרא מציינת בהמשך שהקפריסין קיים רק בתחילת גידול הפרי ובסיום הבשלת הפרי הוא כבר נושר, אי אפשר להסביר זאת על פקועות הפרחים.
  3. יא סיון תשפ"ג 08:56 קפריסין | משה רענן

    א. לאור העובדה שרש"י עצמו כתב "צלף באילנות - לא ידעתי מהו עזות שלו" (ביצה, כה ע"ב) משום שבמקום מושבו לא גדל צלף האם לא ייתכן שלא דייק בתיאור הקפריסין? ב. האם ראית אי פעם "קליפה גדולה" בסביבות פרי הצלף? ג. וכיצד אתה מציע לקרוא בלשון המשנה לחלק הצמח המשמש כיום ומאז ימי קדם תוצר עיקרי של הצלף? ד. להבנת הנושא מומלץ מאד לגשת לשיח צלף ולהתבונן באופן התפתחות פירותיו.
  4. יז סיון תשפ"ג 00:21 קפריסין | ישראל

    בס"ד שלום וברכה! מהמשך דברי הגמרא מתגלה לנו שתי נקודות חשובות ממאפייני הקפריסין. 1. הגמרא מציינת שהקפריסין הם עטיפה לפרי עד כדי כך שהגמרא רוצה לתת להם דין שומר לגבי ערלה. 2. שהם קיימים רק בתחילת גידול האביונות ממש, ועם התפתחות הפרי הקפריסין מתייבשים ונופלים, ומדמה זאת הגמרא למתחלי של תמרים שגם הם עוטפים את הפירות וקיימים רק בתחילת הנצת התמרים ממש ועם התפתחות הפירות הם מתייבשים ונושרים. ולכן בתשובה לשאלתך היכן עטיפת הפרי (הקפריסין) כיום? התשובה לכך שצריך לחפש אותם בהנצת הפרי ולא בסיום גידולו. (וגם אם כיום לא תמצא אותם, יתכן שהזן שנמצא כיום בארצינו שונה במעט מזן הצלף שהגמרא דיברה עליו). ובנוגע לשאלתך השניה איך הגמרא מכנה את פקועות הפרחים (שצורתם מזכירה מעין תמר קטן)? להערכתי היא מכנה אותם בשם..."תמרה"...
  5. כ סיון תשפ"ג 06:20 מהו הקפריסין? | משה רענן

    אני חוזר על המלצתי להתבונן באופן התפתחות פרי הצלף. התבוננות כזו תסייע להבנת הנושא ותחסוך את הדיון העקר הזה. אם הקפריסין מתייבשים ונופלים מתי הם ראויים למאכל ולברכה? לגבי זיהוי התמרה ראה כאן. http://daf-yomi.com/DYItemDetails.aspx?itemId=34294
  6. כ סיון תשפ"ג 11:03 מהו הקפריסין - המשך | משה רענן

    "והרי צלף, דנטעי אינשי אדעתא דפרחא, ותנן: על מיני נצפה על העלין ועל התמרות אומר: בורא פרי האדמה ועל האביונות ועל הקפריסין אומר: בורא פרי העץ!" (בבלי, ברכות, לו ע"א). נראה לך סביר שפקעי הפרחים של הצלף המשמשים בימינו ובעת העתיקה כתוצרת העיקרית של הצלף יזכו רק לברכת בורא פרי האדמה ואילו הברכה על הקפריסין שלשיטתך הם עלים שמתייבשים ונופלים תהייה בורא פרי העץ? ובכלל מה אוכלים שם? כמובן שעל פי הגישה שכבר הצגת בתגובה הקודמת תוכל לתרץ ש"השתנו הטבעים" ופעם לא אכלו את פקעי הפרחים אלא את הקליפות שמתייבשות ונושרות. אגב. כמה זמן דרוש ל"השתנות הטבעים"? האם הם הספיקו להשתנות מאז שדנו בהם הראשונים והאחרונים?
  7. כד סיון תשפ"ג 01:03 קפריסין | ישראל

    בס"ד שלום וברכה! טענתך על סבירות הברכה לה "זכו" (כהגדרתך) התמרות אינה ממין העניין. היות והברכה הנאמרת על הפרי אינה תלויה בחשיבות הפרי או לאו, שהרי על בננה אף על חשיבותה לגבי שאר חלקי העץ, ברכתה אדמה. הסיבה לחלוקת הברכות בין האביונות והקפריסין שברכתן העץ, לתמרות והעלין שברכתן אדמה היא כהסבר הראשונים (רמב"ן ועוד) שהאביונות והקפריסין הם פרוות העץ ולכן שייך לברך עליהם בורא "פרי העץ", ולעומת זאת התמרות והעלין הם נחשבים כחלק מהעץ עצמו, ועל העץ עצמו לא שייך לברך בורא"פרי העץ" אלא ברכתו בורא פרי האדמה. ולעניינינו זה ברור לאור דברי הגמרא והגדרתה את הקפריסין כשומר לפרי, ודימויה את שלב קיומם בפרי למתחלי של תמרים, וכמו"כ לאור דברי הראשונים שהקפריסין הם כמין הקליפה הירוקה שצומחת סביב פרי השקד.שנושרת עם הבשלת הפרי. להגיד אחרת זה פשוט עיוות דברי הגמרא, והוצאתם מהקשרם! מה עוד שמסתבר מאוד שפקעות הפרחים אילו הם בכלל התמרות, היות ופקעות הפרחים אינם פרי, אלא הם פרח לפני פריחתו. ופרחים כעלים נחשבים כגוף האילן עצמו, ולכן ברכתן צריכה להיות בורא פרי האדמה כתמרות ולא העץ כקפריסין. ושוב אומר כיום קיימים כ-350 זני צלף, ואפשר לשער שבהיסטוריה היו קיימים עוד כמה מאות זנים כפי שמצוי ברוב הצמחים. אז אם לא מצאת את הקפריסין בצלף הישראלי המצוי כיום סביר להניח שתמצאו בזן אחר.
  8. כד סיון תשפ"ג 11:00 קפריסין | משה רענן

    על בננה מברכים בורא פרי האדמה משום שהיא גדלה על גזעול (זו לא טעות כתיב) חד שנתי. על פירות הצלף שעל פי חז"ל נחשב עץ יש לברך בורא פרי העץ. מה הם פירות הצלף? לכו"ע האביונות הם פירות ואילו עלים ותמרות אינם פירות. לגבי קפריסין יש מחלוקת תנאים. לאור העובדה שפקעי הפרחים הם החלק המועדף לאכילה היכן נסווג אותם? בין אלו שברכתם בורא פרי האדמה או בברכת בורא פרי העץ? אכן מאחר והם אינם פרי בהגדרה הבוטנית כמו האביונות התעוררה המחלוקת לגבי ברכתם ולגבי מעשרות. רבי עקיבא נקט שרק אביונות מתעשרים משום שסבר שהמדד הקובע הוא ההגדרה הבוטנית של פרי ואילו לרבי אליעזר המדד הקובע הוא החשיבות לאכילה ולכן כלל במעשרות גם את הקפריסין והתמרות.

    לגבי ההערה: "אז אם לא מצאת את הקפריסין בצלף הישראלי המצוי כיום סביר להניח שתמצאו בזן אחר". אם אני מבין נכון את ההערה אז היא שכפול של הטענה המקובלת של "השתנות הטבעים". כלומר הזן של ימינו איננו הזן של חז"ל, הראשונים והאחרונים. שאלה ששאלתי בתגובתי הקודמת ולא נענתה היא כמה זמן דרוש ל"השתנות הטבעים". 

    אגב. ציטוט המספר "350 זנים" מתוך הויקיפדיה (ערך "צלף") בהקשר הנוכחי מהווה כשל מגוחך בהבנת הנקרא ורומז על כך שביולוגיה בכלל ובוטניקה בפרט אינם מוכרים לכותב התגובה. בנקודה זאת נסיים את הדיון משום שהוא לא יוביל לשום מקום חוץ מלהדגים כיצד מתפתח ויכוח מתפיסות עולם ובסיסי ידע שונים.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר