סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

לדמא דרישא ליתי שורבינא ובינא ואסא דרא – ברוש מצוי 

 

"לדמא דרישא ליתי שורבינא ובינא ואסא דרא, וזיתא וחילפא, וחילפי דימא ויבלא, ולישלוקינהו בהדי הדדי, ולנטול תלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא, ותלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא. ואי לא, ליתי ורדא חיורא דקאי בחד דרא ולישלקיה, ולינטול שיתין כסי אהאי גיסא דרישא, ושיתין כסי אהאי גיסא דרישא" (גיטין, סח ע"ב).

פירוש: התרופה לדמא דרישא [לדם שבראש], כאב ראש הבא מחמת רוב דם — ליתי שורבינא [יביא ארז] ובינא [וערבה] ואסא דרא [והדס לח], וזיתא [וזית] וחילפא [צפצפה], וחילפי דימא [וערבות ים], ויבלא (מין עשב), ולישלוקינהו בהדי הדדי [ויבשל אותם יחד], ולנטול תלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא [וישפוך שלוש מאות כוסות מן המשקה הזה על צד זה של הראש], ותלת מאה כסי אהאי גיסא דרישא [ושלוש מאות כוסות על צד זה של ראשו]. ואי [ואם] לא, אינו מועיל, או אין בידו דברים אלה, ליתי ורדא חיורא דקאי בחד דרא [יביא ורד לבן שעומד בשורה אחת], כלומר, ורד שגדל לבדו ולישלקיה [ויבשל אותו], ולינטול שיתין כסי אהאי גיסא דרישא [וישפוך שישים כוסות על צד זה של הראש], ושיתין כסי אהאי גיסא דרישא [ושישים כוסות על צד זה של הראש] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: ברוש מצוי      שם באנגלית: Mediterranean cypress      שם מדעי: Cupressus sempervirens

שם נרדף במקורות: גפר, שוריבנא, שורבינא, תורניתא? ארז שבארץ ישראל.        


הנושא המרכזי: ה"שורבינא" כצמח רפואי?


הרמזים הקיימים במקורות לזהותו של "שורבינא" מעטים מאד ולמעשה קיימים רק שנים. מסוגייתנו ניתן להסיק שלצמח זה יש ערך רפואי לטיפול בכאב ראש הנובע מ"עודף דם". רמז נוסף מובא בגמרא במסכת ראש השנה (כג ע"א) (מובא גם בבבא בתרא, פ ע"ב): "דאמר רבה בר רב הונא: אמרי בי רב: עשרה מיני ארזים הם, שנאמר אתן במדבר ארז שטה והדס ועץ שמן אשים בערבה ברוש תדהר ותאשור יחדיו, ארז ארזא, שטה תורניתא, הדס אסא, עץ שמן אפרסמא, ברוש ברתא, תדהר שאגא, תאשור שוריבנא". רש"י (גיטין, סח ע"ב) פירש: "שורבינא - מין ארז כדאמרינן בראש השנה תאשור שורבינא". מדברי רבה בר רב הונא אנו לומדים שבנוסף למין הספציפי "ארז" שהוא ככל הנראה ארז הלבנון קיימים עוד עצים המכונים בשם זה. מסתבר שהכוונה לעצי סרק בעלי גזע משמעותי ששימשו לתעשיית עץ ולבנייה. רש"י (ישעיהו, מא י"ט) פירש: "תדהר ותאשור - שמות אילני סרק העשויין לבנין" (ראו עוד במאמר "קרות בתינו ארזים רהיטנו ברותים" (יומא, לח ע"א)). בניגוד לרש"י שהכליל את כל הארזים כעצי בניין הרי שהמלבי"ם מיין אותם לשימושים שונים:

"אתן במדבר ארז ושטה. הם טובים לבנין הבתים: והדס. לריח: ועץ שמן. למאכל ולהאיר, וכל אלה אין נמצאים במדבר: אשים בערבה. הוא המקום במדבר שקוצים ודרדרים גדלים שם, אשים שם ברוש תדהר ותאשור. אילנות טובים ויקרים, וגם יהיו נמצאים יחדו, לא אחד מן המינים האלה לבדנה רק כולם יחד, באופן שלא יוכלו לתלותם במקרה".

פסוק נוסף בישעיהו (ס י"ג) מצביע על התאשור כעץ גדול ומרשים במיוחד: "כבוד הלבנון אליך יבוא ברוש תדהר ותאשור יחדו לפאר מקום מקדשי ומקום רגלי אכבד". ייתכן ובעקבות פסוק זה מנה המלבי"ם דווקא את ברוש, תדהר ותאשור כ"אילנות טובים ויקרים". מדברי הגמרא אנו לומדים שהשם העברי של שורבינא הוא תאשור אך מהו "תאשור" זה? רש"י בגיטין לא פירש ואילו הרשב"ם בבא בתרא כתב: "שורבינא - לא איתפרש". מפרשים נוספים, למשל, רבינו גרשום (בבא בתרא, פ ע"ב) לא הצליחו לזהות את שורבינא. באבן עזרא (ישעיהו, מא י"ט) אין זיהוי ספציפי אך לדעתו מדובר בעץ הזקוק למים רבים: "אתן במדבר ארז שטה, חסר וי"ו, ארז ושטה, כמו שמש ירח עמד [חבקוק ג' י"א]: תדהר ותאשור, אילנים, וכל אלה סביבות הנהרים, כי בכל מקום שהוא חסר מים לא יצמחו".

במאמר "ברוש ברתי, תדהר שאגא, ותאשור שורבינא" (בבא בתרא, פ ע"ב) סקרתי את ההצעות השונות לזיהוי שורבינא/תאשור. מלכתחילה סברתי שאוכל להכריע ביניהן על פי התאמתן לשמש כצמח רפואי. בסופו של דבר התברר שכולן עשויות לשמש לצרכים רפואיים. בשורות הבאות אסקור את החשיבות הרפואית של האשכרוע, הברוש והערער.
 

אשכרוע:

אשכרוע ירוק-עד (Buxus sempervirens) הוא צמח מרפא המשמש לטיפול במחלות רבות. הוא מכיל אלקלואידים סטרואידיים כמו ציקלובוקסין ומכיל גם פלבנואידים. החל מהמאה ה – 16 ידוע שלעלים (המכילים אלקלואידים, שמנים וטאנין), לקליפה (המכילה כלורופיל, שעווה, שרף, ליגנין ומינרלים) ולשמן מהעץ יש השפעה רפואית. את העלים קוטפים באביב, לפני התחלת הפריחה, ומייבשים אותם לשימוש מאוחר יותר. ניתן לקצור את הקליפה בכל עת של השנה והיא מיובשת לצורך שימוש בחליטות. יש להשתמש בצמח בזהירות רבה משום שלא ניבדקו במלואן תופעות לוואי רעילות שלו. במינון מלא העץ (wood) מרדים ומשכך כאבים. במינון יתר הוא עלול לגרום פרכוס והקאה.

האשכרוע שימש לטיפול בשגדון, דלקות בדרכי השתן, תולעי מעיים, בעיות עור כרוניות, עגבת, טחורים, אפילפסיה, כאבי ראש. האשכרוע מקובל לטיפול בצרעת, שיגרון, HIV, חום ומלריה. לטיפול במלריה הוא שימש כתחליף לכינין, אך בגלל תופעות הלוואי והעובדה שיש חלופות רפואיות טובות יותר בדרך כלל הוא לא משמש יותר לטיפול במחלות אלו. הומאופתים עדיין עושים שימוש בעלים נגד שיגרון ואילו הרבליסטים (מרפאים בצמחי מרפא) שבעבר השתמשו בתה של העלים להורדת חום משתמשים בו כיום רק לעתים רחוקות מאוד. בטורקיה עדיין צורכים תה מעלי אשכרוע כנגד תולעי מעיים, לצורך הזעה והגברת הפרשת מיצי מרה. שמן נדיף המזוקק מהעץ שימש לטיפול אפילפסיה. שמן אתרי המתקבל מהצמח משמש ברפואת שיניים. העלים שימשו כצבע שיער ערמוני.

אשכרוע ירוק-עד נחקר היטב מבחינה כימית. במהלך שנות השמונים המאוחרות בודדו מספר אלקלואידים סטרואידיים מעלי הצמח. בניסויים מבוקרים(1) נמצא שלאשכרוע השפעה חיובית על פרופיל הליפידים במצבי סכרת.
 

ברוש

הברוש נחשב כצמח בעל חשיבות רפואית כבר מהעת העתיקה. ברפואה העממית בחלקים שונים של העולם השתמשו בעלים והאיצטרובלים של הברוש לחיטוי, להורדת חום, לסילוק תולעי מעיים, נגד שיגרון, לריפוי טחורים ולכיווץ כלי דם. מחקרים מבוקרים אוששו את יעילות הטיפולים של הרפואה העממית. מחקר(2) שבדק את הרכבו של שמן ברוש שהופק בעזרת זיקוק אדים של מחטים (עלים), ענפים צעירים והגזע מצא שהמרכיבים העיקריים של השמן הם α-Pinene ,3-Carene ולימונן. השמן ידוע כמחטא, אנטי בקטריאלי, מונע עוויתות, מעורר ונוגד שגרון. שמן אתרי מהעלים של הברוש הוכח גם כבעל השפעות אנטי-מיקרוביאליות ואנטי-פטרייתיות משמעותיות כנגד מגוון רחב של חיידקים, ווירוסים ופטריות.

במחקר סקר שבדק את השפעת הצמחים המשמשים ברפואה המסורתית התימנית על שלוש שושלות תאים סרטניים אנושיים, הברוש היה בין מיני הצמחים הפעילים ביותר. במחקר אחר הוכחה ציטוטוקסיות משמעותית כנגד תאי HeLa .
 

ערער

הערער היה בשימוש נרחב ברפואת צמחים מאז ימי קדם(3). באופן מסורתי השתמשו בו כנוגד שלשולים ולטיפול בהפרעות מעיים שונות. הצמח דווח כמשתן, בעל תכונות אנטי-דלקתיות, בעל פעילות אנטי-פטרייתית, פעילות משככת כאבים, פעילות מגנה על הכבד, פעילות אנטי-סוכרתית ואנטי-היפר-שומנית, פעילות אנטי-מיקרוביאלית, פעילות נוגדת חמצון ופעילות אנטי-בקטריאלית.

 

         
תמונה 1.  ערער גלעיני        צילם: אלי ליבנה     תמונה 2.   ערער ברושי        צילם: אבנר כהן

  

           
 תמונה 3.  ברוש - זן אופקי    תמונה 4. ברוש - זן צריפי

  

 

(1) Ajebli, M. and M., 2018, "Buxus sempervirens L. Improves Lipid Profile in Diabetic Rats". Cardiovasc Hematol Disord Drug Targets. 18(3):239-246.
(2)  Orhan, I. E. and Tumen, I. 2015. 'Potential of Cupressus sempervirens (Mediterranean Cypress) in Health'. The Mediterranean Diet. 2015 : 639–647.
(3)  Bais, S. et al, 2014. 'A Phytopharmacological Review on a Medicinal Plant: Juniperus communis'. Int Sch Res Notices. 2014: 634723.

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר