סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

והורג כנים שבבני מעיים - טפילי מעיים

 

"תנו רבנן: חמשה דברים נאמרו בשום: משביע, ומשחין, ומצהיל פנים, ומרבה הזרע, והורג כנים שבבני מעיים; וי"א: מכניס אהבה ומוציא את הקנאה" (בבא קמא, פב ע"א).

 

שם עברי: טפילי מעיים   שם באנגלית: Intestinal parasite infection   שם נרדף במקורות: "כינים שבמעיים"          


הנושא המרכזי: מהם כינים שבבני מעיים?


השם "כינה" בלשון חז"ל בעל משמעות רחבה בהרבה מהמשמעות שאנו מעניקים לו היום. ייתכן מאד שמינים קטנים של פרוקי רגליים ואף קבוצות נוספות הנטפלים לאדם או למזונו, וגורמים להם נזק, נכללים אף הם בשם "כינה". במדרש אנו מוצאים: "י"ד מיני כינים הביא עליהם (הקב"ה על המצרים במכת כינים) הקטנה שבהן כביצה של תרנגולת והגדולה שבהן כביצה של אווז" (ילקוט שמעוני, פרשת וארא רמ"ז קפ"ב). על הפסוק "והסירותי מחלה מקרבך" אומר המדרש: "... הם ברשותי ליתן בהם ברכה בבית, כשם שאני נותן בהם ברכה בשדה לא כינה ורקבובית בפירות ולא יין מחמיץ ולא שמן מבאיש וכו'" (ספרי דברים, עקב פיסקא מ). ברור שהשם "כינה" במדרש הזה איננו מתייחס לכיני האדם משום שהם טפילים הכרחיים של האדם. הכינים המוכרות לנו כטפילי אדם הן כיני הראש, הגוף והערווה ואילו מהמדרשים ניתן להסיק שקיימים מינים נוספים הנקראים בלשון חז"ל "כינים".

מקורות נוספים המרחיבים את המושג כינים קשורים להלכה ולא רק לאגדה: "נפל לתוכה שקצים ורמשים ונתבקעו או שנשתנו מראיהם פסולין, חפושית בין כך ובין כך פוסלת מפני שהיא כשפופרת, ר"ש ור"א בן יעקב אומרים: הדירה והכנה שבתבואה כשרים מפני שאין בהם לחה" (פרה, פ"ט מ"ב). "ר' יהושע אומר: דם שעל הככר גורר את מקומו ואוכל את השאר ... האוכל את הדירה ואת הנמלה ואת הכינה שבתבואה חייב, את הזיז שבעדשין ואת יתושין שבכליסין ואת התולעין שבתמרים ושבגרוגרות פטור וכו'" (תוספתא, תרומות, ליברמן, פ"ז הלי"א).

אין ספק בכך שהכינים במערכת העיכול ("כינים שבבני מעיים") אינן החרקים הנקראים בשם זה בלשוננו משום שהן שוכנות על פני הגוף ולא בתוכו. מסתבר שהכוונה בביטוי "כינים שבבני מעיים" לקבוצת טפילים הנקראים "טפילי מעיים". אדם בריא חי בדרך כלל בהרמוניה עם רוב המיקרואורגניזמים (חיידקים, טפילי מעיים ונגיפים) אשר נמצאים במקומות שונים בגופו: במערכת העיכול, בעור, בפה ובאיברי המין.

במצב תקין ה"פלורה הקבועה"(1) אינה גורמת למחלות, אלא מגנה בדרך כלל על הגוף מפני פתוגנים מעוררי מחלה. גורמים שונים כמו: תזונה, הרגלי היגיינה ועמידות מערכת החיסון משפיעים וקובעים את אופי פלורת המעיים ולעיתים עלולים לגרום לזיהום ולמחלות כרוניות. מינים נפוצים של טפילי מעיים הם אמבות (תמונה 1) ותולעי סיכה/מחט (Pinworm) (תמונה 2).

אמבות: האמבות הן בעל חיים חד תאי. ישנן כ- 7,000 מיני אמבות. הן חיות במים מלוחים ומתוקים, אדמה לחה בכל מקום בעולם. ההדבקות הן ממים או מזון מזוהמים. רוב המינים אינם מזיקים אך ישנם מינים שגורמים למחלות כגון דיזנטריה. לאמבה שתי צורות קיום: באחת היא ניזונה מדופן המעי ומפלורת המעי וגורמת לשלשולים קשים, אפשרות נוספת היא שהאמבה מתפתחת לכיסתה (Cyst) היוצאת בצואה ובכך עלולה לגרום להדבקה לכל מי שבא במגע איתה.

תולעי סיכה: תולעים הנכללות במערכת התולעים הנימיות. סוג זה הנפוץ ביותר בארץ, בעיקר בגני ילדים. הביצים של תולעי הסיכה שורדות כ- 10 ימים על כל משטח וההדבקה היא מיידית. התולעים נודדות למעי הגס וכאשר הן בנות חודש, הנקבות נודדות לפי הטבעת שם הן מטילות אלפי ביצים זעירות (את הביצים ניתן לראות במיקרוסקופ בלבד), כאשר הביצים בוקעות הן חוזרות למעי הגס. מחזור החיים של תולעי הסיכה מתחיל למעשה כשבולעים את הביצים, הבקיעה נעשית בתרסריון. הזחלים גדלים במהירות ונעים דרך המעי הדק למעי הגס. במהלך הנדידה התולעים הופכות לבוגרות. במעי הגס מתבצעת ההפריה של הנקבות, לאחר ההפריה הזכרים מסיימים את תפקידם ומתים. הנקבות ההרות, נשארות במעי הגס וניזונות מהתוכן שלו. כמעט כל הגוף של התולעת מתמלא בביצים - 11,000-16,000 ביצים, בתולעת אחת! לאחר כחמישה שבועות לערך מתבצעת ההטלה. הנקבות מגיעות לפי הטבעת וזאת על מנת לספק חמצן הדרוש להתפתחות הביצים. התולעים מהווות חלק בלתי נפרד ממערכת הפלורה של מערכת העיכול, הקיימת בקרב בני האדם ובעלי החיים. הן אמורות לחיות באיזון יחד עם כל המרכיבים השונים של מערכת העיכול, אך לעיתים הן מתרבות (מעבר לשיווי המשקל המאוזן), ומפריעות לתפקוד המערכת. הימצאות התולעים עלולה לגרום לנזקים לעיכול, לכלי הדם, למערכת הנשימה ועוד. כאשר הטפילים “מתעוררים”, הסימפטומים כוללים: כאב בטן, שלשול, בחילות או הקאות, גזים או נפיחות.

ברפואה המודרנית מוכרות תרופות רבות לטיפול בטפילי מעיים אך מעניין לבחון את התרופות המסורתיות הנקראות גם "תרופות סבתא". תרופות מבוססות על מזון שתפקידן בעיקר מניעתי הן אכילה יומיומית של חופן גרעיני דלעת וצריכה של שום טרי על בסיס יום יומי. הברייתא בה פתחנו מציעה את השום כדרך לסילוק מזיק זה (על השום כצמח רפואי ראו במאמר "מאוכלי שום אסור בישראל ואסור בכותים" (נדרים, לא ע"א https://daf-yomi.com/DYItemDetails.aspx?itemId=30816 ). דרך ריפוי נוספת מובאת בגמרא בבבא מציעא (קז ע"ב): "שלושה עשר דברים נאמרו בפת שחרית:... והורגת כינה שבבני מעים".

  

תמונה 1. אמבה         צילם: SmallRex                                        תמונה 2. תולעת סיכה                מקור

 

 


(1) פלורה קבועה (הרכב מינים קבוע) הינה פלורה נורמלית שהחיידקים שיש על פניה אינם מחוללים זיהום לעומתה פלורה חולפת הינה פלורה המכילה חיידקים אלימים ועמידים שיכולים לגרום לזיהום.

 

לעיון נוסף:

"טפילי מעיים", באתר "ביו קיור".


 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר