סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

 

חוששין לעכברים איכא בינייהו – עכבר הבית  

 

"גופא: המשמר את המת אף על פי שאינו מתו פטור מקריאת שמע ומן התפלה ומן התפילין ומכל מצות האמורות בתורה. היו שנים זה משמר וזה קורא, וזה משמר וזה קורא. בן עזאי אומר: היו באים בספינה מניחו בזוית זו ומתפללין שניהם בזוית אחרת. מאי בינייהו? אמר רבינא: חוששין לעכברים איכא בינייהו. מר סבר: חיישינן, ומר סבר: לא חיישינן" (ברכות, יח ע"א).
 

שם עברי: עכבר הבית   שם באנגלית: House Mouse   שם מדעי: Mus musculus

שם נרדף במקורות: עכברא


נושא מרכזי לעיון:  על משמעות נוכחות עכברים בספינות


על הנזקים שהעכברים גורמים לחפצים וחומרים שונים ו"סורם הרע" ראו במאמר "חייק לזכרותיה ואמר עכברים אכלוה". בשורות הבאות אתייחס לקשר בין העכברים והספינה. מובן מאליו שאין בכתוב משום יומרה להכריע במחלוקת ת"ק ובן עזאי משום שעל פי שתי השיטות עכברים עלולים להשתכן בספינה אך עדיין ייתכן והן חלוקות בשאלה האם יש לחשוש מפניהם ולשמור על המת.

עדויות שונות מצביעות על כך שבעלי חיים הועברו בכלי שיט, כנוסעים סמויים, מאז שחר ימי הספנות. נוכחות של בעלי חיים הרחק מטווח התפוצה הטבעי שלהם מעידה על כך שהם חצו ימים ואוקיינוסים. כתוצאה מכך למינים שונים של בעלי חיים החיים בצמוד לאדם (קומנסלים) יש מפות תפוצה (range maps) החופפות לתפוצת האדם. בולטים במיוחד הם מינים קטנים המסתתרים בקלות בין החפצים והסחורות בכלי השיט. למשל, התפוצה הנוכחית של החולדות והתיקנים מיוחסת בעיקר להפצה על ידי האדם. בדומה למינים אלו גם תפוצת עכבר הבית קשורה לאדם ונוכחות שרידיו מהווה, במחקרים ארכיאולוגיים, עדות ליישובי קבע.

בנוסף לעדויות העקיפות להפצה בעזרת כלי שיט, המבוססות על מפות תפוצה, קיימות גם עדויות ישירות לנוכחות עכברים בספינות החל מהעת העתיקה ועד ימינו. בחפירות ארכיאולוגיות המתבצעות בכלי שיט טרופים מתקופות שונות מתגלים שרידי בעל חיים ובכללם גם עכברים. עצמות בעלי חיים במטען ספינות טרופות עשויים לספק מידע נוסף על נתיב השיט שהסתיים בטביעת הספינה. אחת הדוגמאות הבולטות היא מחקר שנערך בספינה מלכותית טרופה מהמאה ה-14 לפנה"ס (תקופת הברונזה המאוחרת) שנמצאה באתר הארכיאולוגי התת ימי "אולובורון" דרומית לעיירה קאש באנטליה, טורקיה. בין שרידי הספינה נמצא מטען גדוש שהכיל כ-18 אלף פריטים וסחורות מכל רחבי הים התיכון. בצד המטען שכלל: זהב, כ-10 טון מטילי נחושת, כ-40 מטילי בדיל. זכוכית גולמית, עץ הבנה (Ebony) ממקור מצרי, שנהב פילים ועוד (תמונות 1-2), נמצאה גם שן טוחנת של עכבר שהדמיון בינה לבין אוכלוסיית עכבר הבית הסורי היווה עדות מסייעת נוספת לקביעת הנמל ממנו יצאה הספינה למסעה האחרון.

דוגמה מתקופה מאוחרת יותר הם הויקינגים שהביאו עמם את העכברים כ"נוסעים סמויים" בין המאות ה 8-10 לגרינלנד, איסלנד וניופאונדלנד. אוכלוסיות העכברים מתקופה זו נכחדו מגרינלנד משום שהיא ננטשה על ידי הויקינגים ולאורך זמן העכברים תלויים לחלוטין במפלי שולחנו של האדם.
  

    
תמונה 1. דגם הספינה מאולובורון             צילם:  Martin Bahmann  

תמונה 2.  דגם הספינה מאולובורון       צילם: Georges Jansoone

   
הרחבה

מוצא עכבר הבית הוא בצפון תת היבשת ההודית ומשם התפשט באופן טבעי למזרח התיכון שם התפצל לשלושת תת המינים העיקריים שלו (castaneus; domesticus; and musculus). שלושת המינים חיים באופן הדוק עם האדם ולכן עכבר הבית הופץ לכל מקום שאליו הגיעו בני האדם. הוא הגיע לאירו-אסיה עם התפתחות החקלאות והיישובים הקבועים (בניגוד לחברות נוודים). תת המין Mus musculus domesticus כבש את אגן הים התיכון ומערב אירופהmusculus domesticus Mus את מרכז ומזרח אירופה ואת צפון אסיה ו- Mus musculus castaneus את דרום אסיה. לאורך גבולות תחומי התפוצה במקומות שבהם נפגשים תת המינים קיימות אוכלוסיות קבועות של בני כלאיים.

כבר משחר ימי הספנות התלוו עכברי הבית כנוסעים סמויים בכלי שיט והגיעו למקומות שמעבר לתחום התפוצה האירו-אסיאתי. Mus musculus domesticus התיישב את צפון ודרום אמריקה, דרום אפריקה, אוסטרליה ואיים באוקיינוס האטלנטי. Mus musculus musculus ו - Mus musculus castaneus הגיעו לכמה איים בצפון האוקיינוס השקט כמו יפן ואיי הוואי.

הדינמיקה הגלובלית של התפשטות העכבר הבית מורכבת מאד ומחקרים רבים נועדו על מנת להבהיר אותה. אחד המחקרים שבדק את האופן בו הוא הגיע למקום המרוחק ביותר מתחום התפוצה המקורי שלו נערך בניו-זילנד. התברר שהפולינזים שהיו המתיישבים הראשונים בניו-זילנד (לפני כ – 700 שנה) לא הביאו איתם עכברים משום שבתקופה זו האיים מהם הגיעו עדיין לא היו מאוכלסים במכרסמים אלו. משערים שמקור העכברים שם קשור למסעות של החוקרים והסוחרים האירופאים הראשונים שבאו בעקבות מסעו של ג'יימס קוק (1769–1770). ניתוח של מדדים גנטיים ומורפולוגיים שונים מצביע על כך שמוצא אוכלוסיית עכבר הבית בניו-זילנד הוא בהכלאות של שלושת תתי המין של עכבר הבית. תופעה זו מדגימה בצורה טובה את הקלות שבה האדם מעביר באופן לא מודע את העכברים אפילו לאתרים מרוחקים.


 
 

מקורות עיקריים:

Cucchi, T. (2008) 'Uluburun shipwreck stowaway house mouse : molar shape analysis and indirect clues about the vessel's last journey.', Journal of archaeological science., 35 (11). pp. 2953-2959.
Searle, J. B. et al. (2009) 'The diverse origins of New Zealand house mice', J Proc. R. Soc., 276 pp. 209–217

לעיון נוסף:

בפורטל הדף היומי: "להיות שומר שוברו מן העכברים"




 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]

ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר