|
טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
חוששין לעכברים איכא בינייהו – עכבר הבית
"גופא: המשמר את המת אף על פי שאינו מתו פטור מקריאת שמע ומן התפלה ומן התפילין ומכל מצות האמורות בתורה. היו שנים זה משמר וזה קורא, וזה משמר וזה קורא. בן עזאי אומר: היו באים בספינה מניחו בזוית זו ומתפללין שניהם בזוית אחרת. מאי בינייהו? אמר רבינא: חוששין לעכברים איכא בינייהו. מר סבר: חיישינן, ומר סבר: לא חיישינן" (ברכות, יח ע"א).
|
תמונה 1. דגם הספינה מאולובורון צילם: Martin Bahmann |
תמונה 2. דגם הספינה מאולובורון צילם: Georges Jansoone |
מוצא עכבר הבית הוא בצפון תת היבשת ההודית ומשם התפשט באופן טבעי למזרח התיכון שם התפצל לשלושת תת המינים העיקריים שלו (castaneus; domesticus; and musculus). שלושת המינים חיים באופן הדוק עם האדם ולכן עכבר הבית הופץ לכל מקום שאליו הגיעו בני האדם. הוא הגיע לאירו-אסיה עם התפתחות החקלאות והיישובים הקבועים (בניגוד לחברות נוודים). תת המין Mus musculus domesticus כבש את אגן הים התיכון ומערב אירופהmusculus domesticus Mus את מרכז ומזרח אירופה ואת צפון אסיה ו- Mus musculus castaneus את דרום אסיה. לאורך גבולות תחומי התפוצה במקומות שבהם נפגשים תת המינים קיימות אוכלוסיות קבועות של בני כלאיים.
כבר משחר ימי הספנות התלוו עכברי הבית כנוסעים סמויים בכלי שיט והגיעו למקומות שמעבר לתחום התפוצה האירו-אסיאתי. Mus musculus domesticus התיישב את צפון ודרום אמריקה, דרום אפריקה, אוסטרליה ואיים באוקיינוס האטלנטי. Mus musculus musculus ו - Mus musculus castaneus הגיעו לכמה איים בצפון האוקיינוס השקט כמו יפן ואיי הוואי.
הדינמיקה הגלובלית של התפשטות העכבר הבית מורכבת מאד ומחקרים רבים נועדו על מנת להבהיר אותה. אחד המחקרים שבדק את האופן בו הוא הגיע למקום המרוחק ביותר מתחום התפוצה המקורי שלו נערך בניו-זילנד. התברר שהפולינזים שהיו המתיישבים הראשונים בניו-זילנד (לפני כ – 700 שנה) לא הביאו איתם עכברים משום שבתקופה זו האיים מהם הגיעו עדיין לא היו מאוכלסים במכרסמים אלו. משערים שמקור העכברים שם קשור למסעות של החוקרים והסוחרים האירופאים הראשונים שבאו בעקבות מסעו של ג'יימס קוק (1769–1770). ניתוח של מדדים גנטיים ומורפולוגיים שונים מצביע על כך שמוצא אוכלוסיית עכבר הבית בניו-זילנד הוא בהכלאות של שלושת תתי המין של עכבר הבית. תופעה זו מדגימה בצורה טובה את הקלות שבה האדם מעביר באופן לא מודע את העכברים אפילו לאתרים מרוחקים.
Cucchi, T. (2008) 'Uluburun shipwreck stowaway house mouse : molar shape analysis and indirect clues about the vessel's last journey.', Journal of archaeological science., 35 (11). pp. 2953-2959.
Searle, J. B. et al. (2009) 'The diverse origins of New Zealand house mice', J Proc. R. Soc., 276 pp. 209–217
בפורטל הדף היומי: "להיות שומר שוברו מן העכברים"
כתב: ד"ר משה רענן. © כל הזכויות שמורות
הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.