סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ביצי תולעים העושים משי שהנשים מחממות אותן בחיקן – טוואי המשי

 

"שתים שלש וארבע בבת אחת - שומרת קישואים וטווה פשתן ומלמדת שיר לנשים בשכר ומחממת ביצים בחיקה או ביצי תולעים העושים משי שהנשים מחממות אותן בחיקן והם נוצרים" (רש"י, כתובות, סו ע"א).


שם עברי: טואי המשי   שם באנגלית: Silkworm   שם מדעי: Bombyx mori


נושא מרכזי: מדוע היה צורך לחמם את ביצי טוואי המשי?

 

לריכוז מאמרים על טוואי המשי וקישוריות הקש/י כאן.

 

מלאכת חימום "ביצי תולעים העושים משי" שאליה מתייחס רש"י קשורה כנראה לשלב בקיעת הביצים וקבלת הזחלים של טואי המשי (על המונח "תולעים" ראו במאמר "כשהיה יושב ועוסק בתורה היה מעדן עצמו כתולעת"). בתהליך טבעי הביצים מוטלות על ידי הפרפרים הבוגרים באביב ותחילת הקיץ ושוהות בתרדמה עד האביב הבא. עם בא האביב ועליית הטמפרטורה בוקעות הביצים במקביל ללבלוב עצי התות (שעליהם משמשים כמזון לזחלים) גם ללא התערבות האדם. בימינו מקובל לשמור את הביצים במקום חשוך וקר על מנת למנוע בקיעה לא מתוכננת בגלל שינויי טמפטורה אקראיים. לאור העובדה שבימיו של רש"י עדיין לא היו אינקובטורים הדרך היחידה לשמירה על טמפרטורות קבועות ומתונות הייתה בעזרת הצמדה לגוף אדם. החימום נועד לגרום לבקיעה סימולטנית של כל הביצים עם הופעת כמות מספיקה של עלי תות. הבקיעה מתרחשת 14-22 ימים לאחר התחלת החימום. ללא חימום מבוקר הביצים בוקעות בהדרגה דבר המקשה מאד על הטיפול בזחלים והאכלתם. חלק מהביצים עלולות לבקוע בעונה שבה התות בשלכת ואין במה להאכיל את הזחלים. 
 

         

תמונה 1. טוואי המשי – ביצים בשלבים שונים. הביצים בצבע הצהוב הוטלו לאחרונה. 

 

תמונה 2. זחלים בני שבוע.

 

תמונה 3. זחלים בני חודש לקראת ההתגלמות.

 

תמונה 4. פקעות לאחר בקיעת הבוגר. 

 
תמונה 5. זכר בוגר. שימו לב למחושים המנוצים.   תמונה 6. נקבה בעמדת הפרשת פרומונים. הבלוטה המפרישה נמצאת בקצה בטנה והיא מבליטה אותה לחלל החדר. הפרומונים נועדו למשוך אליה את הזכר.

 התמונות צולמו בחדר החיות של אביחי בנימיני ובעזרתו האדיבה.

 

הרחבה

טוואי המשי הוא המין שמפקעותיו מייצרים משי מזה 4,500 שנה. כיום פרפר זה אינו מסוגל להשלים מחזור חיים בטבע והוא תלוי לחלוטין בטיפולו של האדם. מין זה הוא החרק המבוית האמיתי היחיד הקיים. משערים שמוצאו ממין הבר טוואי התות הסיני B. mandarina ושני המינים דומים במבנה ובפיסיולוגיה. במהלך הפצתו בעולם התפתחו בטוואי המשי למעלה מ – 1000 זנים. תחילת הגידול היתה בסין ותעשיית המשי נשמרה כמונופול ולכן אסור היה להוציא ממנה ביצים או זחלים. כבר בתקופה הרומית הגיע משי ב"דרך המשי" לאירופה ונחשב לבד יקר (כנראה הוא הנקרא "שיראין" ראו במאמר "פסוק לי שיראי, אמר לה: שיראי למה?"). למרות נסיונם של הסינים למנוע את הפצת סודם המקצועי התפשט גידול טוואי המשי ליפן, הודו ופרס. רק בשנת 522 הצליחו שני נזירים לקחת מפרס ביצים מוסתרות בקני במבוק חלולים ולהביאם לקונסטנטינופול. ענף כלכלי זה היה מקור פרנסה חשוב גם בארצות דרום אירופה, לבנון וקפריסין. גם בארץ ישראל נעשו כמה נסיונות לייצר משי, ובזכותם זכינו לעצי תות לבן בארץ, אך הנסיונות לא עלו יפה.
 

מחזור החיים של טוואי המשי

מיד לאחר ההזדווגות מתחילה הנקבה להטיל ביצים שמספרן עשוי להגיע ל – 500-600 והן מודבקות למצע. עם ההטלה צבע הביצה צהוב ולאחר מכן משתנה צבעה לאפור-סגלגל (תמונה 1) ולפני הבקיעה צבעה לבן. הבקיעה מתרחשת בחודשים מרץ-אפריל במקביל ללבלוב התות ממנו הטוואי ניזון. תהליך הבקיעה מהפקעת נמשך 5-20 דקות והוא מתרחש בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות. הפרפר מפריש נוזל צהבהב-שקוף הממיס את הפקעת הקשה ומגיח דרך החור שיצר. עם ההגחה כנפיו מקופלות, ותוך זמן קצר הן הולכות ומתיישרות. למרות נוכחות כנפיים מפותחות אין טוואי המשי עפים אלא מרפרפים מעט. גפי הפה מנוונות והם אינם ניזונים.

עם הבקיעה אורך הזחל כ – 3 מ"מ ועד שלב הגולם הוא עובר 5 התנשלויות שבסופם אורכו מגיע ל-80 – 90 מ"מ. שלב הזחל נמשך 32-38 ימים שבסופם הוא טווה פקעת לבנה צהבהבה שבתוכה הוא מתגלם (תמונה 4). הפקעת עשויה מחוטי משי המופרשים מבלוטות הטוויה. קצב הטוויה הוא כ – 7.5 מטרים בשעה ולאחר כמה ימים אורך החוט מגיע בדרך כלל – 500-600 מטר (ועד 1500 מ'). שלב הגולם נמשך 10-30 ימים אך בדרך כלל כ – 20 ימים. עם הגיחה חלים ההזדווגות וההטלה. ניתן להבחין בקלות בין הזוויגים משום שמחושי הזכר מנוצים (מסועפים) יותר מאלו של הנקבה (תמונה 5) ומתאימים לקליטת הפרומונים המופרשים על ידי הנקבה. לנקבה יש קרוב לקצה הבטן בלוטה זוגית נשלפת המפרישה את הפרומונים (תמונה 6). די בקליטת מולקלות מעטות על מנת לגרום לזכר להגיע אל הנקבה. זמן קצר לאחר ההטלה (הנקבה לאחר 10 ימים בממוצע והזכר לאחר 5 ימים) מתים הבוגרים. הביצים נשארות בדיאפאוזה (תרדמה) עד האביב הבא.

ייצור משי טבעי מבוצע על ידי איסוף הפקעות של טוואי המשי. על מנת למנוע את בקיעת הפרפרים הבוגרים, דבר הגורם לקריעת הסיבים, ממיתים את הגלמים בעזרת מים רותחים או חומרים כימיים. לאחר מכן מתירים את הפקעות לסיבים ושוזרים אותם. חוט משי אחד מופק משמונה סיבים הנשזרים יחד. שיטת ייצור המשי מעוררת התנגדות רבה בקרב אירגונים ויחידים הערים לצער בעלי חיים.
 
 

מקורות עיקריים:

אנציקלופדיה "החי והצומח בא"י" כרך 3 (עמ' 272-273).

Sun W. et al, 'Phylogeny and evolutionary history of the silkworm', 2012, Sci China Life Sci. 55 (6), pp:483-96.
Yu-Ping LiI et al, 'Mitochondrial genome nucleotide substitution pattern between domesticated silkmoth, Bombyx mori, and its wild ancestors, Chinese Bombyx mandarina and Japanese Bombyx mandarina', 2010, Genet. Mol. Biol. 33 (1), pp: 1415-4757. 

 




א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 



כתב: ד"ר משה רענן    © כל הזכויות שמורות

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר