סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

מלוא אורה וסלו / רפי זברגר

בבא בתרא פב ע"א-ע''ב
 

הקדמה

בדף הקודם קבעה המשנה כי הקונה שלושה אילנות לפי כל הדעות מקבל גם את הקרקע ביחד עם האילנות. בדף שלנו דנה הגמרא מהו גודל הקרקע אשר מקבל קונה האילנות.  
 

הנושא

אמר רבי יוחנן: הרי זה קנה תחתיהן וביניהן וחוצה להן כמלוא אורה וסלו.
רבי יוחנן אומר כי שטח הקרקע הניתן לקונה נמדד לפי עבודת קוטף תאנים. בלשון המשנה יש פועַל שונה לקוטף כל אחד משבעת המינים שנשתבחה בהם ארץ ישראל: תבואה - קוצרים, ענבים - בוצרים, זיתים - מוסקים, תמרים - גודרים ותאנים - אורים. 
אם כן, אריית תאנים נלקחה כמדד כללי של גודל קבלת הקרקע לאדם הקונה אילנות בשדה. גודל הקרקע שניתן לקונה האילנות, הוא השטח הנדרש לאורה התאנים לבצע את פעולת הארייה ולקיטת התאנים, כולל שטח הסל, שם הוא מניח את התאנים הקטופות. 
רבי אלעזר שואל ו"מתקיף" את רבי יוחנן על תשובתו: השתא דרך אין לו אורה וסלו יש לו?
שאלת רבי אלעזר היא על פי שיטת חכמים, אשר הכרנו בפרק הקודם, הסוברים כי אדם המוכר - בעין רעה מוכר. 
לדוגמא: אדם המוכר אילנות, ולא פירש מה כוללת המכירה, הרי שקונה האילנות לא מקבל את הדרך שהוא צריך לעבור בשדה הנשארת אצל המוכר, כי המכירה היא ''בעין רעה'', ולכן, הקונה חייב לרכוש את הדרך בנפרד. אם כן, שואל רבי אלעזר, כיצד יכול להיות שהמוכר לא מכר את הדרך שהיא ממש נחוצה לקונה כדי להגיע לאילנות אותם קנה, ולעומת זאת קיבל שטח מסביב לכל אילן ואילן כדי לקטוף את הפירות – פעולה שניתן לעשות גם אם עומד על האילן, או מתחתיו. הגמרא לא עונה על ''התקפה'' זו, אך בהמשך מביאה ברייתא הפוסקת כמו רבי יוחנן שמקבל הקונה כמלוא אורה וסלו. 
 

מהו המסר?

הדין של ''מלוא אורה וסלו'' מלמדת אותנו דין בהלכות קנין, אך יכולה גם ללמד אותנו מסר ביחסי הורים וילדים.
הקונה מבקש ''להשאיר לו מקום'' כדי ''לקטוף בנחת'' את הפירות מן האילנות אותן קנה. הילדים שלנו גם כן מבקשים ''להשאיר להם מקום'' השמור רק להם, אשר להורים אין כניסה לשם. בלשוננו - נקרא הדבר space. הילד מבקש להשאיר לו space כדי שיוכל לבטא את רצונותיו, הרגשותיו, מחשבותיו והגיגיו מבלי ביקורת של אף אחד. אמנם הוא מעוניין בקשר עם ההורים, מוכן לשמוע אותם ובעיקר להשמיע, אך בכל אופן מבקש להשאיר לו פינה קטנה משלו, להשאיר לו ''מלוא אורה וסלו'' משלו.


המאמר לע''נ אמי מורתי, שולמית ב''ר יעקב, הכ''מ (תשע''ז).
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר