סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו  

 

אלו שעורותיהן כבשרן: עור האדם, ועור חזיר של ישוב  - חזיר הבית

 

"מתניתין. אלו שעורותיהן כבשרן: עור האדם, ועור חזיר של ישוב, ר' יהודה אומר: אף עור חזיר הבר. ועור חטרת של גמל הרכה, ועור הראש של עגל הרך וכו'" (חולין, קכב ע"א).


שם עברי: חזיר הבית          שם באנגלית: Pig           שם מדעי: Sus domestica

שם נרדף במקורות: "דבר אחר"          שמות בשפות אחרות:  ערבית – ח'נזיר (خنزير)


הנושא המרכזי: מבנה עור החזיר

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על חזיר הבית וקישוריות הקש\י כאן.



המשנה בה פתחנו מופיעה במסכת חולין (פ"ט מ"ב) ושם הגרסה היא "רבי יוסי אומר אף עור חזיר הבר" במקום רבי יהודה. כאשר עורות רכים וניתנים לאכילה כבשר הרי הם כאוכלין ולכן מקבלים טומאה. טעם המחלוקת מפורש בפסקי רי"ד (חולין, מהדורה בתרא, קכב ע"א): "עור חזיר של יישוב. במאי קא מיפלגי, מר סבר האי נמי רכיך ומר סבר לאו רכיך". כך מפרש רע"ב: "ועור חזיר של ישוב - מפני שהוא רך ואוכלין אותו. אף עור חזיר הבר - דסבר האי נמי רכיך. ואין הלכה כר' יוסי". לאור ההבדל ההלכתי בין עור "חזיר של יישוב" ועור "חזיר הבר" נבחן גם את הבדלי המבנה ביניהם.

עור חזיר הבר עבה ומכוסה זיפים ושערות זיפיות. ברוב המינים מצויה לאורך הגב רעמה של שערות זיפניות ארוכות המסתמרת בשעת התרגשות. לזכרים יש מתחת לעור מגינים מרקמת חיבור חזקה בעובי עד 20 מ"מ. המגינים נמצאים בצורת 4 לוחות (2 מכל צד) בצידי הגוף והכתפיים. מגינים אלו מסייעים לזכרים להתגונן מפני התקפות בעת מאבקים בין הבוגרים. זכר התוקף את יריבו מנחית עליו מכת ראש מן הצד תוך כדי נעיצת ניב. לאחר הנעיצה מניף התוקף את ראשו למעלה על מנת לקרוע קרע עמוק בעור. למעשה למרות שהתקפות אלו מסוכנות לבעלי חיים אחרים הן אינן גורמות נזק משמעותי לחזירים.

במהלך ביות חזיר הבית איבד העור את חשיבותו כאמצעי הגנה ובידוד. העור רך יותר, הפרווה התנוונה ובמקומה נותרו שערות דלילות. אמנם עור זה משמש גם בימינו בתעשיית הטקסטיל אך הוא נחשב כעור רך בהשוואה לעורות של צאן ובקר. סקירת המרשתת מלמדת שאכן גם בימינו עור חזיר הבית נאכל על ידי בני עמים אחרים וניתן למצוא בה מתכונים שונים להכנותו.

ההבדלים בין עור חזיר הבית וחזיר הבר נובעים מהבדלים בתכולת ומבנה סיבי הקולגן בעור המעניקים לו את קשיותו. סיבים אלו הם המאפשרים להשתמש בעור בהמות טהורות להכנת קלף. הבדלים אלו התבררו במחקר היסטולוגי מפורט של עור חזיר שנבע מהמחשבה שהוא עשוי לשמש כמודל למחקר עור האדם (על הדמיון בין מבנה האדם והחזיר עמדנו במאמר "לא, שאני חזירי דדמיין מעייהו לבני אינשי"). כל השיטות שבדקו את מבנה עור החזיר הראו שרוב הדרמיס (החלק המרכזי העיקרי של העור) עשוי מרשת תלת מימדית של סיבי קולגן וצרורות סיבים החוצים זה את זה בשני כיוונים עיקריים. כמה צרורות קצרים יותר עוברים ברשת הסיבים בכיוונים אחרים ובכך יוצרים תבנית של מארג סיבים צפוף. בהשוואה בין חזיר הבית, חזיר בר וחזיר גמדי התברר שבדגימות עור טיפוסיות של חזיר הבר צרורות הקולגן היו לעיתים קרובות עבות באופן יחסי ומספר רב של צרורות סיבים גדולים וארוכים חדרו לעומק רב יותר בדרמיס ולשכבת תת-העור. בחזיר הבית והחזיר הגמדי סוג סידור צרורות זה היה פחות מודגש. בניגוד לחזירי הבר, בחזיר הבית קיימת שכבה צפופה יותר של סיבי קולגן בדרמיס של הגב וצידי הגוף. בעור הבטן של שלושת המינים שנחקרו נמצא שתכולת הקולגן נמוכה יותר ואילו תכולת הסיבים האלסטיים גבוהה בהתאמה. 
  

              
תמונה 1.  חזיר הבית         צילם: Scott Bauer   תמונה 2. חזיר בר           צילם:  Superbass

 

 
מקורות עיקריים:

אנציקלופדיה של החי והצומח בא"י, כרך 7, עמודים 245-252.

Meyer, W., 1982, 'Collagen fibre arrangement in the skin of the pig', J. Anat, 134, 1, pp. 139-148. 

לעיון נוסף:

ב"פורטל הדף היומי":

על הקשר בין דמיון מערכת העיכול לאדם והעברת מחלת הדבר - "לא, שאני חזירי דדמיין מעייהו לבני אינשי" (תענית, כא ע"ב).
החזירים כנושאי מחלות - "תשעה נטלו חזירים ואחד כל העולם כולו" (קידושין, מט ע"ב).
מדוע החזיר משמש כמודל לנזק "צרורות"? - "וחזיר שהיה נובר באשפה והזיק משלם נזק שלם" (בבא קמא, יז ע"ב).
טעם איסור גידול חזירים - "אין מגדלין חזירין בכל מקום" (בבא קמא, עט ע"ב).
 



 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר