סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

דרכי השוואה והסקת מסקנות / רפי זברגר

נידה  כ ע"ב - כא ע''ב
  

הקדמה

למדנו במשנה בדף י''ט על חמישה דמים טמאים באשה, האחרון שבהם היה ''מזוג''. בסופה של המשנה הוסבר: 
וכמזוג שני חלקים מים ואחד יין, מן היין השרוני:
הגוון של יין מזוג הוא ערבוב של שני שליש מים ושליש יין, העשוי מענבים הגדלים בשרון, אזור חקלאי מפותח מאוד. 
 

הנושא

הגמרא מוסיפה על דין המשנה, לאור ברייתא המצוטטת:
תנא: השרוני נידון ככרמלי - חי ולא מזוג חדש ולא ישן.
כשם שניתן לבדוק גוון של דם נידה בהשוואה לגוון של יין העשוי מגפנים הגדלים באזור השרון, כך ניתן גם לבדוק דם נידה בהשוואה ליין העשוי מגפנים הגדלים בכרמל. אך יין כרמל יש לקחת יין חי ולא מזוג (כמו בשרון), וכן יש לקחת יין חדש ולא יין ישן שצבעו שונה. 
אמר רב יצחק בר אבודימי: וכולן אין בודקין אותן אלא בכוס טבריא פשוט.
לאחר שלמדנו למה יש להשוות את דם אשה, מוסיף ומלמד אותנו רב יצחק על אופן הבדיקה. יש לשים את היין (השרוני או הכרמלי) בתוך ''כוס טבריה פשוט''. הגמרא מיד תדון בכך. [כוס הוא גם זכר וגם נקבה]
מאי טעמא?
ואכן שואלת הגמרא, מה נפקא מינה לאיזה כוס מכניסים את היין לשם השוואה לצבע דמה של האשה?
אמר אביי: של כל העולם כולו מחזיק לוג - עושין אותו ממנה, שני לוגין - עושין אותו ממאתים. כוס טבריא פשוט, אפילו מחזיק שני לוגין - עושין אותו ממנה, ואיידי דקליש - ידיע ביה טפי:
מסביר אביי כי ''כוסות פשוטים של טבריא'' הן דקות יותר מכוסות ממקומות אחרים. שהרי משקל כוסות אחרים המכילים לוג אחד הוא מנה (משקל מאה זוז), ומשקל כוסות אחרים המכילים שני לוגין הוא כפול (משקל מאתיים זוז). וזאת לעומת כוסות פשוטים של טבריא, גם אם מכילים שני לוגין, משקלם הוא מנה (מאה זוז). 
אם נשווה זאת לימינו, נוכל לומר כי כוסות פשוטים של טבריא הינן כמו כוסות תה הדקות. 
יש מפרשים ומדגישים כי בדיקה צריכה להיות בכוסות המכילים שני לוגין במשקל מנה, כדי שפי הכוס יהיה רחב, וכך ייכנס יותר אור לכוס וניתן יהיה לבדוק בדיקה טובה ויעילה יותר (מייחסים פירוש זה לרמב''ם בהלכות איסורי ביאה פרק י', אם כי לא מצאתי שם]. 
 

מהו המסר

למדנו היום כי כדי לבדוק את גוון הדם ביחס ליין מזוג יש לקחת כוס דקה שיש לה הרבה אור (רחבה יותר, לפירוש לעיל) כדי שנוכל לבצע בדיקה טובה ויעילה. אם הכוס הייתה עבה ללא הרבה אור, הרי שהבדיקה הייתה פחות אמינה.
ניתן ללמוד מכאן "דרכי השוואה והסקת מסקנות". כאשר מבקשים לדמות שני דברים זה לזה, הרי יש לבחון האם אמנם תכונותיהם ומאפייניהם דומים. כדי לבדוק זאת יש להשתמש ב"כלים ראויים וטובים". בדיונים רבים יכולים לשמוע כי אנשים משווים דבר לדבר מבלי שבאמת בחנו לעומקם של דברים האם הינם ''ברי השוואה''. הדבר נכון לכל סוגי השוואות ודימויים שאנו מבקשים לעשות. יש לציין כי השוואה בין שני אנשים מיסודה היא בעייתית מאוד, שכן, כל אדם ותכונותיו, כל אדם ויכולותיו, ומאוד קשה, עד בלתי אפשרי להשוות בין שני בני אדם. כמובן שאין להשוות בין שני ילדים אפילו באותה משפחה, שכן, לכל אחד יש רצונות, מאוויים, תכונות, יכולות שאינן ברי השוואה לילדים אחרים, גם לא לאחים ואחיות. נסיים בחלק משירו של אהוד בנאי ''ניצוץ של אהבה'' העוסק בדיוק בסוגיה זו:

כל אחד חי בעולם אחר,
כל כך גדול השוני
את מה שאני מרגיש בפנים איש לא מרגיש כמוני.

את מה שאתה חושב עמוק אני חושב שטוח.
את מה שאתה רואה סגור, אני רואה פתוח.

את מה שאני רואה לבן, אתה רואה שחור
כשיורדת עלי חשיכה, עליך זורח אור... 



לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף, אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר