סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 

מרובין כחושים של קנה - קנה 

 

"ת"ש: ובני דן חושים, א"ל רבא: דלמא כדתנא דבי חזקיה שהיו מרובין כחושים של קנה" (בבא בתרא קמג ע"ב).  


שם עברי: קנה מצוי   שם באנגלית: Common Reed   שם מדעי: Phragmites australis


נושא מרכזי: מהם חושים של קנים?

הקנה המצוי הוא צמח רב שנתי ממשפחת הדגניים המתנשא לגובה של 3-5 מ'. הוא מאכלס בעיקר גדות נחלים ובתי גידול לחים אחרים. בארץ קיים מין קרוב לקנה המצוי הנקרא עבקנה והחולק עם הקנה מאפיינים רבים. נראה שחז"ל לא הבדילו ביניהם והתאורים הרבים במקורות מתאימים לשניהם. על ההבדלים בין הקנה והעבקנה נעמוד בפרק ההרחבה.

הקנה המצוי נושא על גבעוליו (קניו) הארוכים והזקופים עלים מוארכים הערוכים בשני טורים, אך לעיתים כל העלים בחצי העליון של הגבעול נוטים לצד אחד ומעניקים לו מראה של דגל. הקנה כשמו הוא בעל גבעול צורת מקל חלול לאורך פרקיו. המפרקים סתומים על ידי חומר רך הנקרא במשנה בשם ככי.

בעת העתיקה ובעולם השלישי אף עד היום יש לקנה חשיבות כלכלית רבה. הוא משמש לבניית בקתות וגדרות, משמש לקליעת מחצלות, סלים וכד'. הוא שימש להכנת קולומוסים לכתיבה וכסמוכות לגפנים ועצים צעירים.

הקנה המצוי מתרבה ברבייה מינית וברבייה וגטטיבית (לא מינית) בעזרת קני שורש זוחלים או שלוחות המשתרעות על פני הקרקע ומשתרשות במפרקיהן. צורת רבייה זו גורמת להתפתחות מספר רב של גבעולים המחוברים זה לזה בבסיסם על ידי קני השורש המשותפים. סבך הקנים הרבים נקרא חישת קנים או בלשון תנא דבי חזקיה "כחושים של קנים". צורת התפתחות זו עשוייה להסביר את דברי רבינא בר שילא: "אמר רב חסדא אמר רבינא בר שילא: הני דוקרי דקני מסככין בהו, אף על גב דאגידי נינהו, אגד בידי שמים לא שמיה אגד. אף על גב דהדר אגיד להו, איגד בחד לא שמיה אגד. תניא נמי הכי: קנים ודוקרנין מסככין בהן. קנים פשיטא? אימא קנים של דוקרנין מסככין בהן" (סוכה, י"ג ע"א). מפרש רש"י במקום: "קנים של דוקרנים - שיוצאים בגזעם כמין דוקרנים הרבה". כוונת הדברים היא שאם אדם משתמש לסיכוך באגודת קנים המחוברים זה לזה באמצעות קנה השורש שממנו הם התפתחו אין הם נפסלים בפסול "חבילה" וגם אם יקשור את צידם השני. החיבור הטבעי על ידי קנה השורש המשותף נקרא אגד בידי שמים שאיננו פוסל ואילו הקשירה הבודדת לא די בה לגרום לפסול חבילה. 
 

   
חישת קנים – עינות צוקים   מפרק קנה – מקום חיבור העלה
 

 

לעיון נוסף:

קנה מצוי באתר צמח השדה


 


א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 
 



כתב: ד"ר משה רענן    © כל הזכויות שמורות

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

 

.

 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר