סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

 

שיעורים בהגדות חז"ל / הרב חנוך גבהרד

מתוך הספר: שיעורים בהגדות חז"ל



בוצע - חוטא

ביצוע אינו פסיקת הלכה, ההלכה חייבת להיות חדה כתער ונוקבת עד התהום, ההלכה קובעת צדק, אך ורק עם מי שאכן באמת צודק, ובפשרה אין מחפשים צודק, אלא מחפשים לגמור את הפרשיה ברוח טובה. לכן אסור לדיינים לבצוע, זאת היו צריכים לעשות בעלי הדין טרם בואם לשערי המשפט. כל הבוצע הרי זה חוטא, שהרי מעט מהגיזלה נותרת בידי הגזלן, כי אמת יש רק אחת. על כן, כל פשרה סמכותית היא ודאי שקר, שהרי אם השופט יפסוק שהניתבע חייב או פטור, יתכן שהוא יפסוק נכון ויתכן שיטעה. אך אם יפסוק לשלם חצי מחובו, והתובע יאלץ להפסיד את החצי השני, זו ודאי לא הפיסקה האמיתית, חצי סכום הוא ודאי לא חייב, ואיש אינו טוען טענה כזו.
קיימת גם פשרה אשר בה באים שני הצדדים על סיפוקם המלא, ואיש אינו צריך לוותר, כגון הפשרה שעשה הקב"ה בין ישעיהו הנביא לחזקיהו המלך, שכל אחד לא וויתר על קצת, אלא קיבל קצת ונעשתה שותפות (ברכות י/א).


בוצע - מנאץ

המילה 'ניאץ', היא כעס וקללה, וגם דומה ל'אץ' =ממהר. שני הסברים אלה מתאימים לכאן, כיוון שהדיינים המזדרזים - 'אצים' לעשות פשרה במקום לרדת לעומק הדין, ובפשרה זו הם אכן 'מנאצים' ומזלזלים בתפקיד הרם שהוטל בידיהם.


"בוצע בירך - ניאץ השם"

המזכיר שם שמים על חפץ גנוב, אין זו ברכה אלא ניאוץ, כי אין מתייחסים לסיסמאות, אלא למה שנעשה בפועל. על כן גם אם רוממות כבוד ה' בפי הגנב ובגרונו, אך מעשיו אינם עולים בקנה אחד עם רצון ה', הוא נחשב למזלזל בצורה בוטה בכבוד ה', אף על פי שפיו מלא ברכות ותהילות. כפי שעל האבנים שהמרגלים רגמו את משה ואהרן, נאמר שהם רגמו את הקב"ה, אילו היינו שואלים אותם, אם זו היתה כוונתם, הם היו מכחישים (סוטה לה/א). הוא הדין כאן, המברך את ה'בוצע' עושה הפשרות, מחרף בזאת את הקב"ה שציוה לעשות דין אמת, ולהציל עשוק מיד עשקו.


יקוב את ההר

פסיקת ההלכה חייבת להתבצע בדייקנות ובעקביות - דבר שניתן להמשיל אותו כאילו שהדין הוא אמת-מדה, ויש צורך להעביר אותה לצידו השני של הר המתנשא בתוך שטח המדידה. בגלל תוקף הדין, אין עוקפים את ההר, אלא קודחים בו נקב מפולש, ומעבירים את אמת-המדה מקצה לקצה בקו ישר, כי הדין אינו יכול להתפשר.
מה שחז"ל השתמשו בלשון: "הר", כדי לרמוז על "הר עשיו", שיעלו מושיעים ב"הר ציון" ושפטוהו בזכות שעושים משפטי צדק (בן יהוידע).


פשרה, פושר ופשרו

על פי החכמה יש לחתור לפשרה שתביא את שני הצדדים להרפות את ידיהם מסלע המחלוקת, ולהוביל את הויכוח שלהם לקשר בר-קיימא ביניהם. דוגמא לדבר זה הספור על מה שראה אלכסנדר מוקדון אצל מלך בני אפריקי, כאשר שני אנשים באו לפני המלך, לדון בוויכוח שהתגלע ביניהם על מטמון שנמצא בקרקע. הקונה טען שקנה רק את הקרקע, ממילא האוצר שייך למוכר, והמוכר טען שמכר את הקרקע על כל אשר בה, ממילא האוצר שייך לקונה. שאל המלך את האחד אם יש לו בן, ואת השני אם יש לו בת, והציע להשיא ביניהם ולתת להם את האוצר שעליו נסובה המריבה. אלכסנדר מוקדון - החכם של בני יון [תלמידו של אריסטו - גדול חכמי יון], התפלא על פסק-דין זה וראה אותו כמשונה. שאל אותו מלך אפריקי: כיצד נוהגים בארצכם לדון בשאלה כזו? השיב המלך שהיה מוציא את שניהם להורג, ומחרים את האוצר לגנזי המלוכה (ויק"ר כז/א). הריגתם היא בגלל החוצפה שלהם להגיש אל המלך דברים שאינם מענייני המלוכה, שתפקידה לקבוע דינים ולא לעסוק בפשרות. ההחרמה היא התנהגות טבעית של המלכים בעת ההיא. חז"ל ספרו על פשרה זו של מלך אפריקי, כדוגמה לחכמה מרוממת ונעלה, הגורמת לקשר ולאהבה בין שני ניצים. זו היא המשמעות הנוספת במילה "פשרה" =עמק-השוה בין שני יריבים, כמו: "חלום ופשרו" (אונקלוס על בראשית מא/ח), בעוד שהחכמה היוונית, אינה מביאה לשלום, אלא לשלטון עריץ אכזרי וקשוח, תחת מסווה של חכמה כביכול. פשרה שניתן לקשור בה בין ניצים, היא החכמה שאהרן הכהן השכיל להשתמש בה.


רודף שלום

עשיית השלום נאמרה בלשון "רדיפה", כי את מחרחרי הריב יש לרדוף עד חרמה, ולהלחם בהם ללא פשרות וללא משוא-פנים. רק על ידי מיגורו המוחלט של הרע, ניתן לגשר ולפשר בין בני אדם - למען השלום הכללי, שנוכחות הרשעים מפריעה את קיומו (בן יהוידע).
דוגמא לדבר היא הערלה, שעם הסרתה הופך הנימול להיות "תמים, שלם" (בראשית יז/א). לכאורה זה מרפסן איגרא - לחתוך כדי להשלים? להסיר כדי למלא? התשובה: "אכן כן"! כך גם מיגורו של הרע, עושה שלום.


תורת אמת היתה בפיהו

עשיית השלום של אהרן הכהן נראית כשקר! סיפר לבעל שהאשה מצטערת וסיפר לאשה שהבעל מצטער, והנה המקרא מדגיש: "תורת 'אמת' היתה בפיהו". הגדרת ה'אמת' היא מה שמביא לרצון הבורא, ו'שקר' הוא מה שנותן הצלחה לעסקיו של השטן - שר השקר (מ"מ-א 94). לומר שקר לשם שלום זו 'אמת'!
לכן טהרת המצורע תלויה דווקא באהרן הכהן ובזרעו, כי צרעת נגרמת בגלל לשון-הרע ורכילות. הרכלן אינו משקר, אלא אומר את האמת, ומשחיל אותה באופן שתסכסך בין חברים. אהרן הכהן עשה בדיוק להפך - הוא שיקר כדי להשכין שלום בין בני אדם. על כן קבעה התורה שגורם המחלקת הרואה עצמו כאיש אמת, יהיה זקוק לגורם השלום, למרות שהוא מטעה את הניצים בשקרים.
ניתן לעצום עינים ולדמיין את הטרוניה של המצורע המתהדר כדובר אמת ורודף יושר, הקובל: "השקרן הזה ירפא אותי - איש האמת"? הכהן יעניק לו שבועות ארוכים של ישיבה בדד מחוץ למחנה, כדי להבין בדיוק מה זה אמת ומה זה שקר, על פי אמות המידה המוחלטות של התורה הקדושה.


במקום שיש שלום אין משפט

רבי יהושע בן קרחה כופל את לשונו: "במקום שיש משפט אין שלום! ובמקום שיש שלום אין משפט.
כי מלבד הצורך העכשוי להביא את שני הניצים לעמק השווה, יש גם צורך להרים את הרמה החברתית, שלא יהיו מריבות בציבור.
בכך מגיע השלום, אפילו כשמשלם הממון נותר רוטן, אך החברה באה אל שלמותה. זה מה שאמר יתרו: "וגם כל העם הזה על מקומו יבוא בשלום" (שמות יח /כג). זהו כפל הלשון: "במקום ש... ובמקום ש...", להדגיש על שלום מוחלט ומידי, אשר בו כולם יוצאים מרוצים לגמרי. לא רק בעלי הדין, ולא רק הדיינים, תופעה שבאה כאשר לא רק כאשר הדיינים פוגשים בעלי-דין צייתנים, אלא השלום הוא כללי - כל הציבור, גם אלה שלא היו בבית הדין, כולם שמחים לחיות בחברה איכותית.


צדקה לעני

כשהדיין תורם לעני פרוטות אחדות מכיסו, זו צדקה גדולה עבור העני לטווח רחוק, כי אם התובע יבין שהדיין זיכה את העני מטעמי רחמנות, ולא מפני שהוא באמת זכאי, ודאי שלהבא לא ירצה להלוות לעניים, ולא לעשות איתם עסקים, אלא רק להשליך פרוטת נחושת קטנה כצדקה שלא על מנת להחזיר. אך בראות התובע כי את הדיין מדריכה האמת הטהורה, ואינו חת מלחייב עני מרוד, יסכים בחפץ-לב להמשיך להתעסק עם עניים, ולא יחשש שממונו ירד לטמיון, בגלל רחמי השופטים. מה שאחר כך יתן הדיין לעני צדקה, את זה יכול התובע שלא לדעת. גם אם ידע, אין הדבר צריך להפריע לו להמשיך להלוות לעניים. להפך! כשהוא יראה שיש לעניים מקורות מימון, כדי להחזיר חובות, הוא יותר בקלות יסכים להלוות להם, מאשר אם יהסס בגלל שאין לעני מהיכן להחזיר את מה שלוקח.
הרי שעכשיו אמנם קיבל העני חזרה את הפרוטה השחוקה שעליה נסוב הויכוח, אבל בפעם הבאה הוא יצטרך הוצאות שבת, או רופא שינים או לחתן בן, והנה חופן מטבעות הנחושת שהדיין תרם, הופכים לערב להלוואה נכספת זו. אירגוני ההתרמה למיניהם יכולים לאמץ סיסמא זו: "כסף קטן - תרומה גדולה".


נמצא חזק רודפו

אם אף אחד לא ירצה לדון נגד בעל-דין אלים, יצטרך בעל-דינו להפסיד את ממונו, לא בגלל שקיימת איזו בעייה בבית הדין, ובודאי שלא בגלל הטיית הדין לטובת האלים, אלא שבאמת קיימת בעיה באזרחים, ושידע להבא לא להתעסק עם אנשים אלימים. או שישכור שומרים שיגנו על השופטים שיסכימו לדון אותו.


דוד לא שילם מביתו

רבי יהודה אינו חולק על טוב-לבו של דוד, שהסכים לממן מכיסו את הוצאות העני שיצא חייב בדינו, אלא מבאר שלא זאת מציין הפסוק, כי אם את צורת "משפט הצדקה" של דוד", שהוציא גזילה מתחת ידו. זו ודאי זכות גדולה לנידון, שהרי אם ממון לא כשר ישאר תחת ידו, אף על פי שבראיה שטחית נראה לו כאילו שזה הגדיל את מחזור הכספים שלו, אך למעשה כל ברכה וטובה לא תצמח לו מכסף לא כשר, ולא רק שהוא יאבד, אלא הוא יגרור אחריו גם את הכסף הכשר, ועיסקה שחמישה אחוז ממנה ממומן מכסף לא כשר, עתידה להתמוטט כולה! על כן החסד והצדקה האמיתיים שעושה השופט, זה דווקא עם היוצא חייב בדין.


צדקה שהוציא גזילה

לכאורה הלשון 'צדקה' מתאימה להאמר על הנותן דבר השייך לו, אך בהוצאת גזילה מידי הגזלן, לא מתאימה להאמר הלשון "צדקה וחסד"!
אלא שלא על גנב רשע מדובר כאן, אלא על החושב לתומו שאכן הצדק איתו, ובכל זאת הוא מוכן להתכופף ללא אמר ודברים לפסיקת בית הדין ולשלם את מה שלפי דעתו שייך לו, זו היא הצדקה והחסד הגורמים לשלום בין כל בעלי הדין.
זה חידוש ניצרך, מפני שתמיד סובר כל אחד משני בעלי-הדין שהצדק איתו, והוא אינו מתכוון לגנוב חלילה, אלא שבעיניו הוא "באמת זכאי".


אין לדיין אלא מה שעיניו רואות

דיין שהשתדל לחשוף את האמת ולגלותה ללא משוא פנים, לא רק שאינו צריך להענש על טעויות שהיו שלא בשליטתו, אלא שאין אלה טעויות! זו ההוצאה לאור של האמת בתפארתה. כפי שזה גלוי וידוע לפני הקב"ה, למרות שבעין שטחית נראה הדבר כטעות.
דוגמא: מישהו השאיל לחברו דבר-מה, אחר זמן תבע המשאיל את חפצו והשואל טען להד"ם! אם המשאיל יתבע את השואל לדין תורה, הרי יצא זכאי, כדין "כופר הכל".
כאשר פסק כזה מפי דיין הדן לשם שמים, זל לא פסק של טעות, אלא הקב"ה - שומר רגלי חסידיו, הוא זה אשר הכניס פסק זה בפי השופט. למרות שאחר פסק זה יוכל השואל להוציא את החפץ ולהראות לכולם שהשופט "טעה", אין זו טעות, אלא פסיקת הלכה זכה וטהורה, הכיצד? בגלל חשבונות שאין לנו בהם השגה, גם הם מתערבים בשקול של הקב"ה, וגם על פיהם קובעת ההשגחה העליונה בפסיקות ההלכה, כגון חובות ישנים ששני בעלי הדין אינם זוכרים אותם, או אפילו חובות מגילגולים קודמים. על כן ה"טעות" של הרב, נחשבת כטעות מתקנת, שבאה ליישר דבר שאינו נכון, הוא רק נראה לנו כטעות, מפני שאין רזי עולם גלויים לפנינו.
הגניבה הראשונה היתה מינוס. הטעות של הרב גם היא מינוס, ומי אינו יודע מה קורה כאשר נפגשים שני מינוסים? בעברית מדוברת ישנו ניב "הפוך על הפוך", אבל הוא מוטעה, כי בפתגם העממי הוא מבקש להביע משהו מרפסן איגרא, ובניתוח לשוני הרי ש"הפוך על הפוך" זה ישר. הנה אם כן שפתגם זה עצמו הוא "הפוך על הפוך"!

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר