סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

זמן ברכת המוגמר / הרב אברהם סתיו

ברכות מג ע"א

 

בגמרא מובא דיון בשאלת זמן הברכה על ריחו של המוגמר, מעין קטורת ביתית שהייתה מוקטרת על מחתה של גחלים בסוף הסעודה:

"אמר רבי זירא אמר רבא בר ירמיה: מאימתי מברכין על הריח? - משתעלה תמרתו.
אמר ליה רבי זירא לרבא בר ירמיה: והא לא קא ארח!
אמר ליה: ולטעמיך המוציא לחם מן הארץ דמברך - והא לא אכל! אלא - דעתיה למיכל, הכא נמי דעתיה לארוחי".


טעמו של רבא בר ירמיה פשוט לכאורה: בכל הברכות כולן מצינו שהברכה קודמת להנאה, ומדוע ישתנה דינו של המוגמר מדין ברכת הפת? ממילא קשה להבין מה הייתה סברתו של רבי זירא, כפי שהקשה הפני יהושע על אתר: "ומאי שנא מכל ברכת הנהנין שמברך קודם שנהנה?".

הפני יהושע והצל"ח האריכו ליישב את סברת רבי זירא באופנים טכניים שונים, ואין כאן מקום להאריך בדבריהם. ננסה להסביר את עמדתו של רבי זירא בשתי דרכים שונות, תוך התייחסות לשני מאפיינים היכולים לייחד את ברכת הריח ביחס לשאר ברכות הנהנין:

א. בין 'חפצא' למעשה.

אפשר להבין שלדעת רבי זירא ברכות הנהנין אינן מתייחסות למעשה ההנאה אלא לחפצא של המאכל שנהנים ממנו. הברכה, כפי שלמדנו בתחילת הפרק, מוציאה את החפץ מרשות גבוה ומכניסה אותו לרשות הדיוט. משום כך יש היגיון בכך שהברכה תיאמר על החפץ כאשר הוא קיים ותתיר אותו לאכילה. לעומת זאת בברכת הריח בכלל, ובייחוד בברכת המוגמר שנשרף על הגחלים, אין חפץ שאפשר לברך עליו. ממילא במקרה כזה אפשר לברך רק כאשר התחיל מעשה ההנאה.

בדעת רבא בר ירמיה אפשר היה להבין שתמרת המוגמר נחשבת כחפצא שאפשר לברך עליו. אלא שמדבריו נראה שעמדתו היא שכל ברכות הנהנין הן על המעשה, לא על החפץ, אלא שאפשר לברך אותן כבר כאשר דעתו ליהנות ועל כן הן נאמרות גם לפני האכילה וגם לפני ההרחה.

ב. בין היתר הנאה לשבח.

באופן אחר, הנובע מן החילוק הקודם, אפשר לחלק בין אופיה של ברכת הריח מול שאר ברכות הנהנין. ההנאה שבריח היא הנאה רוחנית ומופשטת יותר מהנאת האכילה, כפי שמבואר בגמרא להלן (מג ע"ב):

"אמר רב זוטרא בר טוביה אמר רב: מנין שמברכין על הריח? - שנאמר: 'כל הנשמה תהלל יה', איזהו דבר שהנשמה נהנית ממנו ואין הגוף נהנה ממנו - הוי אומר זה הריח".

שאר ברכות הנהנין נלמדו בק"ו מברכת המזון, ומהוות מעין מתיר שבלעדיו נחשבת ההנאה לגזלה. אך בברכת הריח אין כלל ברכה לאחריה וממילא אפשר להבין שאין היא מהווה מתיר להנאה אלא מעין ברכת שבח עליה: "כל הנשמה תהלל יה". ממילא היה מקום לומר שבדומה לכל ברכות השבח היא תיאמר דווקא לאחר מעשה ההרחה ולא לפניו כברכות הנהנין.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר