סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

התייחסות עניינית  / רפי זברגר

פסחים טו ע"א-ע''ב
 

הקדמה

אנו עוסקים בסוגית ''רבי חנינא סגן הכוהנים'' שהחלה במשנה אשר בדף הקודם. סוגיה זו עוסקת בשריפת שני מרכיבים שאחד מהם מעלה את רמת הטומאה של השני לפני השריפה. למדנו במשנה את דבריהם של רבי חנינא, רבי עקיבא, רבי מאיר ורבי יוסי. הגמרא עוסקת בדעות אמוראים שונים בנושא של היחס בין דברי התנאים במשנה. 
בשלהי עמוד א' למדנו את הסברו של רב נחמן לדברי רבי מאיר במשנה. הוא הסביר כי רבי מאיר אינו מתייחס לדברים הקודמים במשנה של רבי חנינא, אלא לדברים שנאמרו לאחר מכן, המתייחסים למחלוקת רבי אליעזר יהושע. 
רבא הקשה על רב נחמן מתוך ברייתא המסבירה ומרחיבה את דברי רבי יוסי במשנה .לא נרחיב במסגרת מאמר זה בדברים אלו, אלא נתמקד בהמשך הברייתא העוסקת בדעת רבי יוסי, המפרט מחלוקת בית שמאי ובית הלל על שריפת מרכיבים של קודשים אחרים יחדיו. 
 

הנושא

נקדים לדברי הברייתא, מספר הגדרות של פסולי קודשים המיועדים לשריפה:
• פיגול הינו קרבן שהכהן חשב באחת הפעולות של הקרבן ''מחשבת פסול''. מחשבה פוסלת מדאורייתא היא מחשבת ''חוץ לזמנו''. כלומר, הכהן החשב באחת הפעולות (שחיטה, ושלוש פעולות הנעשות בדם הקרבן: קבלה, הולכה וזריקה) לבצע את פעולת הזריקה, או שריפת הקרבן או אכילתו, מחוץ לזמן המותר.
לכל סוג קרבן יש זמן המוגדר לבצע פעולות אלו: למשל, קרבן שלמים מותר לאוכלו ביום הקרבתו, בלילה וביום שלאחריו, והכהן כאמור חשב לבצע את הפעולה לאחר הזמן המוגדר.
פיגול יש לשרוף מדאורייתא, וחכמים קבעו כי הוא גם טמא מדרבנן.
• נותר הוא חלק הבשר של הקרבן המיועד לאכילה ונשאר לאחר הזמן שמותר לאוכלו, או בשר המיועד להקטרה על המזבח לאחר הזמן שמותר להקריבו. גם נותר חייב שריפה מדאורייתא ונטמא מדרבנן.
• טמא הוא בשר קודשים שנטמא, כפי שכבר למדנו במשנה ובגמרא לעיל. פסול טומאה הינו פסול דאורייתא.
הפיגול והנותר והטמא, בית שמאי אומרים: אין נשרפין כאחת, ובית הלל אומרים: נשרפין כאחת.
מחלוקת האם מותר לשרוף את הפיגול והנותר ביחד עם הטמא. בית שמאי אוסרים, כדי לא לערבב טומאה דרבנן עם טומאה מדאורייתא. ובית הלל מתירים.
רבי יוסי למד מדברי בית שמאי ומדברי בית הלל, כי רבי מאיר סובר שאין לשרוף חמץ של תרומה טהורה, עם תרומה טמאה בערב פסח. הלימוד מדברי בית שמאי ברור – שהרי הם אוסרים אפילו שריפת קודשים הטמאים מדרבנן (פיגול ונותר) עם קודשים טמאים מדאורייתא (טמא) ובוודאי שהם יאסרו שריפת חמץ טהור עם תרומה טמאה . אך גם לפי בית הלל ניתן להסיק זאת, שהרי לדידם מותר לשרוף קודשים טמאים מדאורייתא, אבל הם כנראה יאסרו לשרוף חמץ של תרומה טהורה לגמרי עם תרומה טמאה.
ואי סלקא דעתך רבי מאיר מדברי רבי יהושע קאמר, אמאי מהדר ליה רבי יוסי מדרבי חנינא סגן הכהנים?
ומכאן קושייתו של רבא על רב נחמן בהסבר המחלוקת במשנה. ברישא של הברייתא למדנו (ולא הרחבנו) כי רבי מאיר מתייחס לבשר קודש שנטמא באב הטומאה (שהפך להיות ראשון לטומאה) הנשרף עם בשר קודש הנטמא בוולד הטומאה (העמדנו בגמרא כי מדובר ב"שלישי לטומאה"). זהו בדיוק נושא שעליו דבר רבי חנינא.
אם כן, אנו לומדים מכאן, כי רבי מאיר מתייחס לדברי רבי חנינא. לפי זה לא ברורה התייחסות רבי יוסי במשנה לדבריו של רבי מאיר. הרי רבי מאיר מתייחס לדברי רבי חנינא ולא ייתכן כי רבי יוסי יתייחס למחלוקת רבי אליעזר ורבי יהושע, כדעתו רב נחמן.
אמר ליה רב נחמן: רבי יוסי לאו אדעתיה, דהוא סבר רבי מאיר מדרבי חנינא סגן הכהנים קא אמר ליה, ואמר ליה: אנא מדרבי יהושע קאמינא.
ר
ב נחמן עונה לקושיא זו ומסביר כך את הברייתא: רבי יוסי חשב בתחילה כי רבי מאיר באמת מתייחס לדעת רבי חנינא במשנה (לכן רבי יוסי התייחס לנושא של בשר קודשים מדברי רבי חנינא). אך רבי מאיר ענה לרבי יוסי כי הוא לא מתייחס לדברי רבי חנינא, אלא למחלוקת רבי אליעזר ורבי יהושע. רבי מאיר למד מדעת רבי יהושע אשר התיר לערבב ספק טומאה עם טומאה וודאית.
ואמר ליה: ואפילו לרבי יהושע נמי אינה היא המדה, דהא מודה רבי אליעזר ורבי יהושע ששורף זו בפני עצמה וזו בפני עצמה.
על כך ענה לו רבי יוסי, כי אין ללמוד מדברי רבי יהושע. שככל הנראה, גם הוא יסכים כי אסור לערבב חמץ תרומה טהורה עם תרומה טמאה, וכל ההיתר שלו הוא בספק טומאה (אבל לא בתרומה טהורה לגמרי). 

מהו המסר

מן הדיון על הבנת דו שיח במשנה בין רבי יוסי לרבי מאיר אנו לומדים, עד כמה צריכים להבין את דברי הזולת. 
לפעמים, הבנה מוטעית של השני, מביאה אותנו למסקנות לא נכונות, כפי שראינו בהבנת רבי יוסי את דברי רבי מאיר. 
מסקנה: כאשר אנשים מתדיינים ביניהם, לפני שמתווכחים על דעותיהם, רצוי מאוד כי כל אחד יבהיר את דעתו לשני, כדי שההתייחסות לא תהיה שגויה אלא עניינית ונכונה.  
 

לע''נ אבי מורי: ר' שמואל ב''ר יוסף, אמי מורתי: שולמית ב''ר יעקב, וחמי: ר' משה ב''ר ישראל פישל ז''ל
תגובות תתקבלנה בברכה ל: [email protected]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר