סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ובצפרא חזי כי כרעי דתרנגולא – תרנגול הבית

 

"אמר רבא: האי דוחקא דהוי בכלה מנייהו הוי; הני ברכי דשלהי מנייהו; הני מאני דרבנן דבלו מחופיא דידהו; הני כרעי דמנקפן מנייהו. האי מאן דבעי למידע להו לייתי קיטמא נהילא ונהדר אפורייה, ובצפרא חזי כי כרעי דתרנגולא" (ברכות, ו ע"א). 

פירוש: כעין סיכום על פעולות המזיקים אמר רבא: האי דוחקא דהוי [אותו דוחק המצוי] ב"כלה" (התכנסות ללימוד תורה) מנייהו [מהם, מן המזיקים] הוא בא, שאם לא כן מדוע כה צר המקום ב"כלה"? הני ברכי דשלהי [אותן ברכיים המתעייפות] מנייהו [מהם] הן נגרמות, אף שלכאורה לא התאמץ האדם עד כדי כך. הני מאני דרבנן דבלו [אותם בגדי החכמים הבלים] מחופיא דידהו [מחיכוכם שלהם, של המזיקים] הם בלים, שהרי אין החכמים עסוקים במלאכה הגורמת לבליית הבגדים, ומשום מה יתבלו? הני כרעי דמנקפן [אותן רגלים הנפצעות במכשולים] מנייהו [מהם]. האי מאן דבעי למידע להו [מי שרוצה לדעת אותם, על קיומם] לייתי קיטמא נהילא, ונהדר אפורייה, ובצפרא חזי כי כרעי דתרנגולא [יביא אפר מנופה, ויפזר סביב למטתו, ובבוקר יראה כעין רגלי תרנגול] שרגלי השדים הינם כעין רגלי תרנגולים (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).



שם עברי: תרנגול הבית    שם באנגלית:  Chicken  שם מדעי: Gallus gallus domesticus

שם נרדף במקורות: שכוי, גבר, זגתא


נושא מרכזי: מה ניתן ללמוד מעקבות בעלי חיים

 

תרנגול הבית - לרשימת נושאים נוספים וקישוריות הקישו כאן.


אקדים לא אתייחס לשאלות הקשורות לשדים כמו למשל האם הם היו או לא היו ואם צורת רגלם היא כרגל תרנגול. רבים עסקו בשאלה כיצד יש להתייחס לנושא השדים בתקופנו ולא אסיג את גבולם. לעומת זאת אתיייחס לנקודה אחת בעלת היבט ריאלי, השזורה בדברי רבא, והיא מבנה עקבת התרנגול. עקבות בעלי חיים מלמדות פרטים רבים על מבנה כף הרגל, מבנה הרגל בכלל, על גודלם ואפילו על התנהגותם. דוגמה יפה לשימוש בעקבות בעל חיים על מנת להתחקות אחר התנהגותו אנו מוצאים בגמרא בסנהדרין (קד ע"א) שם מסופר על מסקנות שהסיק שבוי מתוך עקבות גמל שהלך לפניו (ראו במאמר "גמל שמהלכת לפנינו סומא באחת מעיניה"). במאמר "כל עוף החולק את רגליו טמא" (חולין, נט ע"א) דנתי בהרחבה בסידור האצבעות בעופות.


לרבים מהעופות החיים בעיקר על פני הקרקע יש שלוש אצבעות הפונות לפנים ואילו האצבע האחורית מנוונת או שהיא נמצאת בעמדה גבוהה משום שאיננה בשימוש ומסרבלת את ההליכה. לעופות מקבוצה זו עקבה המזכירה עלה תלתני כמו למשל הכרוון (תמונות 1-2). ליען המתמחה בריצה מהירה נותרו שתי אצבעות בלבד. את עקבת התרנגול ניתן לזהות בזכות אורך האצבעות, העובדה שברגלו נותרה גם האצבע האחורית ובזכות הטופרים שחודיהם מטביעים בקרקע גומה קטנה בסמוך לקצה האצבע (תמונות 3-4).
 

 

תמונה 1. כרוון - עקבות

 

 תמונה 2. כרוון          צילם: Artemy Voikhansky

 

 

תמונה 3. תרנגול הבית

 

 תמונה 4. תרנגול - עקבות

 

כאמור עקבות מעידות לא רק על מבנה כף הרגל של בעל החיים אלא גם על התנהגותו. העקבות שאותן אציג הן של בעלי חיים שוכני חול המהווה מצע מושלם להטבעתם (כל התמונות להלן צולמו בחולות היישוב נצר חזני בגוש קטיף). בתמונה 5 ניתן לראות את עקבות הלטאה שנונית חולות. לטאה זו פעילה גם ביום בניגוד לרוב בעלי החיים שוכני חולות. החריץ המתמשך בין טביעות הרגליים נוצר על ידי גרירת הזנב. העקבות בתמונה מעידים על כך שהשנונית נעה באופן איטי יחסית משום שבריצה הזנב מקופל כלפי מעלה ואינו נוגע בחול. בתמונה 6 ניתן לראות את עקבותיו של זוחל אחר הנושא את השם נחושית החולות. כשמו כן הוא דומה לנחש ומסוגל לנוע הן על פני החול (העקבות בצד ימין) והן ב"שחייה" בתוך החול (מצד שמאל).

בתמונות 7-8 ניתן לראות עקבות של שני מכרסמים. בתמונה 7 אנו רואים את עקבותיו של הגרביל. כפות רגליו האחוריות גדולות מהקדמיות ומכאן הפרשי הגודל בין העקבות. הגרביל שעקבותיו נראות בתמונה נע מכיוון ימין שמאלה בניגוד למה שניתן היה לחשוב בהתייחס למה שנראה לכאורה בתמונה. הגרביל מנתר ונוחת על רגליו הקדמיות שכפותיהם קטנות יותר ולאחר מכן מעביר את רגליו האחוריות קדימה ונוחת גם עליהן. מסיבה זו נראות דווקא עקבות הרגליים האחוריות לפני הקדמיות. בתמונה 8 מופיעות עקבות ירבוע המתקדם בניתורים על רגליו האחוריות כשכפותיהן צמודות זו לזו. ניתורים אלו מזכירים את אופן התנועה של הקנגרו. העקבות בתמונה 9 הן של צב שנע מכיוון ימין התמונה שמאלה. ניתן לראות היטב את החריצים שחורצים צפורניו תוך כדי שהוא גורר את רגליו לפנים. בתמונה 10 עקבות של שחרורית (מין חיפושית) הנראות בשטח כרקמה עדינה. מעניין שאפילו יצור קטן כחיפושית משאיר אחריו עקבות כה ברורים. צילומים מהסוג שהובא כאן אפשריים רק בשעות היום המוקדמות לפני שמתחילה לנשב רוח מערבית ה"מוחקת" את העקבות.

 

 

תמונה 5. שנונית חולות - עקבות

 

 תמונה 6. נחושית חולות - עקבות

 

 

תמונה 7. גרביל - עקבות

 

 תמונה 8. ירבוע - עקבות

 

 

תמונה 9. צב - עקבות

 

 תמונה 10. שחרורית - עקבות

 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר