סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

בין אצל לאצל טעינו ארבע מאה גמלי דדרשא – גמל

 

"אמר רמי בר רב יודא אמר רב: מיום שנגנז ספר יוחסין תשש כחן של חכמים, וכהה מאור עיניהם. אמר מר זוטרא: בין אצל לאצל טעינו ארבע מאה גמלי דדרשא" (פסחים, סב ע"ב). 

פירוש: כיון שהוזכר ספר יוחסין מזכירים מה שאמר בענין זה רמי בר רב יודא אמר רב: מיום שנגנז ספר יוחסין ואינו מצוי עוד בידי חכמים תשש כחם של חכמים וכהה מאור עיניהם, שהרבה טעמי תורה והרבה רשימות של ייחוס שהיו מצויים בו אבדו על ידי כך. אמר מר זוטרא: ספר יוחסין היה כה גדול בכמות עד שבהפלגה אמרו כי בין המלה "אצל" המוזכרת בכתוב "ולאצל ששה בנים ואלה שמותם עזריקם בוכרו וישמעאל ושעריה ועובדיה וחנן כל אלה בני אצל" (דברי הימים א' ח, ל"ח) ובין המלה "אצל" המוזכר בפסוק האחר "ולאצל ששה בנים ואלה שמותם עזריקם בוכרו וישמעאל ושעריה ועובדיה וחנן אלה בני אצל" (דברי הימים א' פרק ט, מ"ד) טעינו ארבע מאה גמלי דדרשא [טענו ארבע מאות גמלים של דרשות] הכתובות על מקראות אלה, עד כדי כך מרובות היו הדרשות על ספר דברי הימים (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).


שם עברי: גמל   שם באנגלית: Arabian camel Dromedary   שם מדעי: Camelus dromedarius

שם נרדף במקורות: בכרה, נאקה (נקבות)


נושא מרכזי: כושר הנשיאה של הגמל

 

לנושאים נוספים העוסקים בגמל - לחץ כאן.

 

מר זוטרא השתמש במשל "טעינו ארבע מאה גמלי" כדי לציין כמות גדולה במיוחד. מבין בהמות הבית הגמל מסוגל לשאת את המטען הכבד ביותר. רעיון דומה אם כי במין בהמה שונה אנו מוצאים בגמרא בבכורות (ה ע"ב): "אמר ר' חנינא: שאלתי את רבי אליעזר בבית מותבא רבא, מה נשתנו פטרי חמורים מפטרי סוסים וגמלים? א"ל: גזירת הכתוב היא, ועוד, שסייעו ישראל בשעת יציאתם ממצרים שאין לך כל אחד ואחד מישראל שלא היו עמו תשעים חמורים לובים טעונים מכספה וזהבה של מצרים". מהקשר דבריו ניתן להסיק שחמורים לובים הם חמורים חזקים במיוחד שהיו מסוגלים לשאת זהב וכסף רבים ממצרים (ראו עוד במאמר "שלא היו עמו תשעים חמורים לובים" (בכורות, ה ע"ב)).

בסקירה של המרשתת לא ניתן לקבל ערך אחיד המציין את המשא המקסימלי שגמל יכול לשאת אם כי מכולם ניתן להבין שהוא כבד במיוחד. על פי אחד המקורות הרי שבניגוד לחמורים המסוגלים לשאת עד 100 ק"ג הגמלים יכולים לשאת עד 450 ק"ג. ניתן לשער שאחד הגורמים לפער בין המקורות הוא התיחסות למרחקי הליכה שונים. אכן באחד המקורות נכתב: "נהוג להניח על כל פרט בשיירת גמלים כ-150 קילוגרם של משא, אך לפרקי דרך קצרים ניתן להעמיס עליו כ-450 קילוגרם מבלי שיחוש בקושי רב".


 

  

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה. 

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר