סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 

 

דאזיל ואתי כדיקלי – תמר מצוי 

 

"והאמר רבי יצחק בר אבדימי: במוצאי יום טוב האחרון של חג הכל צופין לעשן המערכה, נוטה כלפי צפון עניים שמחין ובעלי בתים עצבין, מפני שגשמי שנה מרובין ופירותיהן מרקיבין. נטה כלפי דרום עניים עצבין ובעלי בתים שמחין, מפני שגשמי שנה מועטין ופירותיהן משתמרין. נטה כלפי מזרח הכל שמחין, כלפי מערב הכל עצבין. דאזיל ואתי כדיקלי, ואבדורי לא הוה מיבדר" (יומא, כא ע"ב).

פירוש: ושואלים: והאם עשן המערכה אפילו כל רוחות שבעולם אין מזיזות אותו ממקומו? והאמר [והרי אמר] ר' יצחק בר אבדימי: במוצאי יום טוב האחרון של חג הסוכות הכל צופין לעשן המערכה, אם היתה הרוח באה מכיוון דרום והיה העשן נוטה כלפי צפון, היו העניים שמחין ובעלי בתים עצבין, מפני שדבר זה סימן שגשמי שנה מרובין ועתידה האדמה להצמיח תבואה רבה ופירותיהן מרקיבין מפני הלחות ולכן לא ניתן לאכסן אותם ומוכרחים להקדים למוכרם, ונמצאים בעלי השדות מפסידים, ועניים מרויחים. ואם נטה עמוד העשן כלפי דרום, מפני רוח צפונית עניים עצבין, ובעלי בתים שמחין מפני שגשמי אותה שנה מועטין ואין פירות רבים, ועוד שפירותיהן משתמרין. ואם היתה רוח מערבית והיה העשן נוטה כלפי מזרח הרי זה סימן לכך שגשמי השנה יבואו כראוי ויהיו פירות, וניתן יהיה גם לאחסן אותם זמן מסויים והכל שמחין. היתה רוח מזרחית ונוטה היה העשן כלפי מערב הכל עצבין שרוח מזרחית אינה מביאה גשמים, והרי זה סימן לכך שתהא זו שנת בצורת. הרי שהיתה הרוח מטה את עשן המערכה! ומשיבים: דאזיל ואתי כדיקלי, ואבדורי לא הוה מיבדר [העשן היה הולך ובא, מתנועע, כמו עץ דקל ברוח אבל לא היה מתפזר], שאכן היתה הרוח מטה את כיוון עשן המערכה, אך אינה מפזרת אותו לגמרי (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).

 

שם עברי: תמר מצוי שם באנגלית: Date Palm שם מדעי: Phoenix dactylifera


נושא מרכזי: מה המיוחד בתנועת הדקלים?
 

לריכוז המאמרים שנכתבו על התמר המצוי הקש/י כאן.

 

ראו במאמר "תמרים הניעו ראש על צדיק כתמר" (מועד קטן, כה ע"ב).

 

תמונה 1. דקלים בסערה - חוף הים בתל אביב          צילם: נפתלי רענן
 

 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

  1. כג אייר תשפ"א 21:13 דאזיל ואלי | שאול מורגנשטרן

    הדקלים בתמונות הם כמובן לא דקלים אלא עצי ושינגטוניה, הם לא מגדלים תמרים. מציאות הגמרא קשה (לי) להבנה, הן גזע שבא והולך "דאזיל ואתי" אינו בעל כוון חד משמעי, בהגדרה הוא ילך מצפון לדרום ומדרום לצפון, ואם נשפוט מכוון הרוח לשם מה נצטרך את עמוד העשן במזבח? נחזי לפי כוון הרוח. ובמה שונה נדידת הדקל ברוח מאשר כל עץ אחר?
  2. כד אייר תשפ"א 16:55 ושינגטוניה | משה רענן

    צודק הכותב ואכן מדובר ב"עצי ושינגטוניה" ולא בתמרים. א. כידוע הושינגטוניה הוא סוג במשפחת הדקליים והשם בכתובית התמונה "דקלים בסערה" מייצג אותו נאמנה. הוא הוצג כדוגמה לעץ שעלוותו מרוכזת בצמרת כקרובו התמר. ב. בגוף המאמר מוסבר בהרחבה במה שונה נדידת הדקל מעצים אחרים. ג. בהמשך להערה ב' ניתן להוסיף שהסיום "ואבדורי לא הוה מיבדר" מציין שבניגוד לעצים אחרים שענפיהם מפוזרים בגבהים שונים ובכיוונים שונים וקשה לזהות במדויק את כיוון הרוח הרי בדקל הדבר ברור. קושיית הכותב "ואם נשפוט מכוון הרוח לשם מה נצטרך את עמוד העשן במזבח" היא כמובן קושיה על דברי הגמרא בלי קשר להסבר מה פירוש "דאזיל ואתי כדיקלי". ניתן ליישב שהסימן מיועד למי שנמצא במקום מוגן מרוח כמו למשל הר הבית ("ירושלים הרים סביב לה") ויכול להתבונן בעמוד העשן העולה לגובה רב או כאשר עוצמת הרוח חלשה וקשה לזהות את הכיוון.

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר