סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

סוכה לנצח! / הרב אורי גמסון

חסידות על הדף

סוכה יא ע"ב


דתניא: כי בסכות הושבתי את בני ישראל - ענני כבוד היו, דברי רבי אליעזר. רבי עקיבא אומר סוכות ממש עשו להם.

חם, צפוף ולא נח. אז מה בדיוק אני אמור לחשוב כאשר אני נמצא בסוכה? האם זה רק בגלל שבני ישראל ישבו פעם בסוכות כשיצאו ממצרים, שאנחנו אמורים לעשות את זה מאז ועד היום?

רבי יהודה לייב מזאקליקוב (לקוטי מהרי"ל, פרשת ראה) עונה על כך ואומר, שלכן מתעקש רבי אליעזר לומר שהסוכות היו ענני הכבוד, ולא סוכות רגילות, משום שהוא מכוון למהותה של הסוכה ככזו שמבטאת את ההגנה הרוחנית והגשמית של הקב"ה על האדם.

אבל בעצם, מה זה משנה מה בדיוק היו הסוכות של בני ישראל במדבר?

ממשיך רבי יהודה לייב ומסביר, שכאשר התורה מצווה על הישיבה בסוכה, היא מנמקת ואומרת: "למען ידעו דורותיכם כי בסוכות הושבתי את בני ישראל", ולא אומרת "למען ישמעו דורותיכם", משום שמטרת הסוכה היא לא לציין מאורע היסטורי שאירע לפני כך וכך שנים, אלא לגרום לנו להגיע לכדי ידיעה. ואיך?

כאשר אדם מתבונן בכל שנה, בזמן שנכנס לסוכה, בעובדה שהקב"ה הגן על בני ישראל ביציאתם ממצרים עם ענני הכבוד, ושהעובדה הזו איננה היסטורית, משום שהוא ממשיך לעשות את זה היום לא פחות, ואולי אף יותר, הוא מגיע לכדי ידיעה מהותית במשמעות של הישיבה בסוכה, ולא זו בלבד, אלא שהידיעה הזו הופכת את הסוכה למאורע אקטואלי, כי היא מציינת כעת את ענני הכבוד שמקיפים אותנו היום ממש.

אבל מה לעשות אם זה לא בדיוק הולך, ולא מצליחים להגיע לכדי מחשבות מרוממות על הקשר האלמותי שבין ענני הכבוד והסוכה הפרטית שלנו?

על כך אומר רבי יהודה לייב, כבר דנה הגמרא לפני כמה דפים (בדף ט עמוד א), כשהביאה את מחלוקתם של בית הלל ובית שמאי בנוגע לסוכה ישנה, ומסביר שבמהותה מחלוקת זו דנה בדיוק בשאלה הזו.

משום שסוכה ישנה פירושה: סוכה שמבחינתי היא הסוכה שעשיתי בשנה שעברה, וגם בשנה שלפניה, ובעצם אין בה תוכן חדש, כי היא מסמלת אירוע היסטורי ולא אקטואלי.

בית שמאי פוסלים סוכה כזאת, ואומרים: אם אתה לא חושב על הסוכה האקטואלית שלך היום, על ענני הכבוד שמקיפים אותך בכל צעד ושעל בחייך, אז למעשה מצוות הסוכה לא השיגה את מטרתה.

אולם בית הלל, בהכירם את הנפש שלנו על כל קשייה ואתגריה, באים ואומרים לנו: תשבו בכל זאת בסוכה, נסו להקשיב למסר האקטואלי, אבל גם אם לא, אל תוותרו, כי בסוף המסר עוד ישמע.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר