סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

ברא זבוב לצירעה, יתוש לנחש – זבוב הבית

 

"אמר רב יהודה אמר רב: כל מה שברא הקדוש ברוך הוא בעולמו לא ברא דבר אחד לבטלה. ברא שבלול לכתית, ברא זבוב לצירעה, יתוש לנחש, ונחש לחפפית, וסממית לעקרב. היכי עביד ליה? מייתי חדא אוכמא וחדא חיורא, ושלקי להו ושייפי ליה" (שבת, עז ע"ב). 

פירוש: כיון שדובר בכתית הביאו מאמר המזכיר אחת מן הרפואות לכתית. אמר רב יהודה אמר רב: מכל מה שברא הקדוש ברוך הוא בעולמו לא ברא דבר אחד לבטלה מבחינת האדם. ברא שבלול כדי לשים אותו על הכתית לרפואה. ברא זבוב כדי לשים זבוב כתוש על מקום שעקצה צירעה, יתוש לנחש. ונחש עצמו לחפפית (מין גירוי בעור). וסממית (שממית) לעקרב. ומסבירים: היכי עביד לה [כיצד עושה הוא אותו, את הריפוי]? מייתי חדא אוכמא וחדא חיורא, ושלקי להו ושייפי לה [מביא מבעלי חיים אלה אחד שחור ואחד לבן, ומבשל אותם ומורח בהם] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: זבוב הבית           שם באנגלית: Housefly           שם מדעי: Musca domestica

שם נרדף במקורות: דודבא        שמות בשפות אחרות: ערבית - ذبابة


הנושא המרכזי: השימוש בזבובים ברפואה

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על זבוב הבית הקש/י כאן.
 

רשימת התרופות של רב תמוהה וזקוקה לעיון רב. ברצוני להציע אפשרות להסבר אחת מהתרופות הקשורה לזבוב כלומר "זבוב לצרעה". רש"י פירש: "זבוב לצירעה - למי שעקצו צירעה כותש זבוב ומניחה עליו". הדבר נראה תמוה לאור המוניטין הרע של הזבובים ובעיקר זבוב הבית כמעבירי מחלות זיהומיות המסכנות את האדם ואת חיות המשק. מתברר שבצד הנזקים שזבובי הבית גורמים ניתן להפיק מהם גם תועלת רבה. חרקים וחומרים המופקים מהם היו בשימוש נרחב ברפואה העממית ברחבי העולם מאז העת העתיקה. על תפקידו של הזבוב בהגלדת פצעים ראו במאמר "לאסוקי גרדא דיבלא וגירדא דאסנא, או ניקרא מקילקלתא" (עבודה זרה, כח ע"א). ייתכן גם שזבוב כתוש שימש להגן על הגוף מפני חיידקים או וירוסים שעלולים היו לחדור דרך הפצע שנגרם מעקיצת הצרעה. ייתכן גם שהחומרים המופרשים מהזבוב זרזו את ההחלמה וניטרלו את הארס או הפחיתו כאב.

השימוש בזבובים ברפואה העממית היה מקובל בעיקר בסין וארצות נוספות כברזיל, מכסיקו, הודו, אפריקה ודרום קוריאה. כיום מוכרים כ – 300 חרקים בעלי שימוש רפואי הנכללים ב – 70 סוגים, 63 משפחות ו – 14 סדרות. מוכרים כ – 1700 מרשמי תרופות עממיות סיניות המכילים חרקים או חומרים המופקים מהם. Li Shizhen שהיה רופא סיני במאה ה – 16 כתב על טיפול בעזרת רימות זבובים בשורה של פגעים. תת תזונה כרונית, פצעי לחץ, דלקת עצם, Ecthyma (סוג של גלדת) ופרונקל שפתים. מחקרים רבים בדקו בעיקר שלושה מרכיבים שניתן להפיק מרימות זבובים. ייתכן וניתן להפיק את מרכיבים אלו מפרוקי רגליים בכלל וחרקים בפרט נוספים אך קצב הרבייה העצום של הזבובים מבטיח אספקת חומר גלם לתרכובות אלו בכמות גדולה. מרכיבים אלו הם: א. מיצוי מועשר בחלבון הרימות. ב. שמן המופק מהרימות. ג. כיטוזן. כיטוזן הוא פוליסכריד לינארי. הוא מיוצר על ידי טיפול בכיטין שמקורו בשלד החיצוני של פרוקי רגלים בעזרת חומרים אלקליניים דוגמת נתרן הידרוקסידי. לתרכובת זו מספר שימושים בחקלאות. טיפול בזרעים, קוטל מזיקים ביולוגי, סיוע לצמחים להלחם בנזקי פיטריות. בתעשיית היין הוא משמש כגורם זיקוק ומונע קילקול.

א. לאחרונה דווח שמיצוי חלבון של זחלי זבוב הבית יש השפעות אנטי-בקטריאליות. הפרשות של הרימות מתגברות על זיהומי פצעים כולל זנים עמידים לאנטיביוטיקה דוגמת MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). העובדה שזבוב הבית משמש כווקטור לפתוגנים דוגמת MRSA מסבירה מדוע הוא מכיל תרכובות אנטי-בקטריאליות כנגד חיידקים מסוג זה. בזבובאים קיימים גורמים אנטי-בקטריאליים שונים נוספים. למיצוי זה השפעות נוגדות חימצון ובתנאי in vitro (במבחנה) גם מעכב גידולים ממאירים. מחקר שבדק האם מיצוי מועשר בחלבון של זחלי זבוב הבית מעכב תגובות קדם דלקתיות מרובות בטרשת עורקים. התברר שריכוזי הכולסטרול (LDL), הטריגליצרידים (TG) והכולסטרול הכללי (TC) היו נמוכים בקבוצה שקיבלה את טיפול זה בהשוואה לטיפולים אחרים. מיצוי מעושר בחלבון מרימות זבובים הראה פעילות אנטי-ויראלית חזקה כנגד וירוס השפעת בשלב מוקדם מאד של אינטראקציה עם חלקיקי וירוס או כניסתם לתוך התאים(1). הדבר רומז על פוטנציאל משמעותי של מיצוי זה כמקור למוצרי בריאות. חוקרים ייחסו את העובדה שזבובים עמידים לוירוסים, לחלבון אנטי ויראלי הקיים בהם. חלבון זה בודד והוא משמש כמרכיב בשמן המשמש לריפוי פצעים וידוע בשם(2) Kun Zhi Skin Oil.

ב. בניסוי שנערך על השפעת שמן שהופק מזחלי זבוב הבית על קצב החלמת כוויות בעור עכברים נמצאו השפעות אנטי דלקתיות ואנטי בקטריאליות. מסקנת החוקרים היתה ששמן זה עשוי לשמש כמשחה טבעית לטיפול בכוויות(3).

ג. לכיטוזן (chitosan) המופק מזחלים של זבוב הבית יש השפעה נוגדת חימצון. התברר גם שיש לו פעילות מעכבת התפתחות פטריות. במיוחד בריכוזים נמוכים הוא מעכב באופן משמעותי את הגידול של עובש הלחם השחור(4). הכיטוזן מעכב באופן יעיל זיהום על ידי הוירוסים. תוצאות אלו רומזות על האפשרות להשתמש בתרכובת זו כנוגד חימצון טבעי המגן על הגוף מפני רדיקלים חופשיים ומעכב מחלות כרוניות. ברפואה הוא משמש בתחבושות להפחתת דימומים וכגורם אנטי-בקטריאלי ולסייע להעביר תרופות דרך העור. בניסוי שנערך על עכברים הוא זירז החלמת כוויות(5)

 

       
תמונה 1.   זבוב הבית       צילם:  Muhammad Mahdi Karim   תמונה 2. רימות             צילם: Dalius Baranauskas

 

 


(1) Furong W. et al., 2013. 'In vitro anti-influenza activity of a protein-enriched fraction from larvae of the housefly (Musca domestica)'. Pharm Biol. 51(3) pp:405-10.
(2)  Ai, H. et al, 2013. 'Antiviral, immunomodulatory, and free radical scavenging activities of a protein-enriched fraction from the larvae of the housefly, Musca domestica'. Journal of Insect Science, 13 (1), 2013, 112. 
(3)  Xi Feng et al, 2010, 'Evaluation of the burn healing properties of oil extraction from housefly larva in mice'. J. Ethnopharmacol, 130(3) pp. 586-92.
(4)   Ai, H. et al, 2012. 'Antioxidant, antifungal and antiviral activities of chitosan from the larvae of housefly, Musca domestica L.'. Food Chem. 132(1):493-8.
(5) Azza, A. attia and El-Samad, L. M. 2016. 'Application of hydrogel chitosan extract from the house fly (Musca domestica vicina) on burn wound healing of mice'. International Journal of Advanced Research.

 

 

מקור עיקרי:

Bairagi, S. H.,2019, 'Insects with Potential Medicinal Significance: A Review'. Biomedical Journal of Scientific and Technical Reseaech. 16 (3), pp. 12024-12027.

 


 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר