סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

וראה דגים שהיו מתקבצים ממקום למקום – דגים

 

"תנו רבנן: פעם אחת גזרה מלכות הרשעה שלא יעסקו ישראל בתורה, בא פפוס בן יהודה ומצאו לרבי עקיבא שהיה מקהיל קהלות ברבים ועוסק בתורה. אמר ליה: עקיבא, אי אתה מתירא מפני מלכות? אמר לו: אמשול לך משל, למה הדבר דומה? לשועל שהיה מהלך על גב הנהר, וראה דגים שהיו מתקבצים ממקום למקום, אמר להם: מפני מה אתם בורחים? אמרו לו: מפני רשתות שמביאין עלינו בני אדם. אמר להם: רצונכם שתעלו ליבשה, ונדור אני ואתם כשם שדרו אבותי עם אבותיכם? אמרו לו: אתה הוא שאומרים עליך פקח שבחיות? לא פקח אתה, אלא טפש אתה! ומה במקום חיותנו אנו מתיראין, במקום מיתתנו על אחת כמה וכמה" (ברכות, סא ע"ב).

 

שם עברי: דגים   שם באנגלית: Fish   שם מדעי: Holostei

שם נרדף במקורות: ביניתא, נונא


נושא מרכזי: התנהגות להקתית בדגים?


לנושאים נוספים העוסקים בדגים - הקש/י כאן.

 

השועל "שם לב" שהדגים נעים ממקום למקום במבנה להקתי ("מתקבצים") כתוצאה מכך שהם בורחים מסכנה כלשהי. ל"דברי" הדגים הסיבה לבריחה היא הרשתות שהדייגים פורשים. משלו של רבי עקיבא מתייחס לתופעה נפוצה ומוכרת בדגים והיא התלהקות. העובדה שהדגים נמלטים מרשתות הדייגים מובנת מאליה אך מדוע הם בוחרים בהתקבצות במקום התפזרות שהינה תגובה יעילה יותר לסכנת הלכידה. התשובה נעוצה בדגם התנהגות קבוע ונפוץ בדגים (ובקבוצות בעלי חיים נוספות) הנקרא התלהקות.

התנהגות זו אינסטינקטיבית (או אולי אפילו רפלקסיבית). בביולוגיה אנו מבחינים בין שתי צורות של התלהקות דגים הנקראות באנגלית בשמות שונים. Shoaling היא התלהקות של קבוצת דגים מסיבות חברתיות מסויימות ואילו Schooling היא התקבצות של דגים הנעים באותו כיוון באופן מתואם. הבדל נוסף בין שני סוגי ההתלהקות הוא הרכב הלהקה. School היא להקה המונה פרטים השייכים לאותו המין (תמונה 1) ואילו Shoal עשויה לכלול מינים שונים. כרבע מכלל מיני הדגים מבצעים Shoaling כל חייהם ומחצית מהמינים עושים זאת רק בחלק מחייהם. בשפת היומיום שני מונחים אלו משמשים בערבוביה ואילו בעברית הבחנה זאת לא קיימת. ייתכן והשם נחיל מתאים יותר ללהקה מסוג School.

הדגים מפיקים תועלת רבה מהתנהגות להקתית למשל הגנה מפני טורפים. בלהקה המונה פרטים רבים קיימת הסתברות גדולה יותר להבחין בטורף מבעוד מועד. חיים בלהקה מקטינים את ההסתברות של הפרט הבודד להיטרף. חיים בלהקה מגבירים את יעילות איסוף המזון ומגדילים את הסיכוי למצוא בן זוג. תנועה בלהקה מעלה את היעילות ההידרודינמית.

דגים משתמשים בתכונות רבות על מנת לבחור את בני הלהקה שלהם. באופן כללי הם מעדיפים להקות גדולות יותר, להקות של בני מינם, בני להקה בגודל והופעה דומים לשלהם. דגים בריאים וקרובי משפחה כאשר ניתן לזהות אותם. "אפקט המוזרות" מניח שכל חבר להקה שנראה שונה משאר חברי הלהקה יהווה מטרה מועדפת לטורפים. הדבר מסביר מדוע דגים מעדיפים להתלהק עם חברים דומים להם. אפקט זה גורם לאחידות הלהקה.

 

               

תמונה 1. להקת לוטיאנים         צילמו: Jim and Becca Wicks

  תמונה 2. חוחן נקוד - קו הצד 


הרחבה

לעיתים קרובות ניתן לראות שדגי להקה המופרדים ממנה נמצאים בסכנה גדולה להיטרף. מתברר שללהקה יש כמה מנגנוני הגנה מפני טורפים. מנגנון אחד הוא "אפקט בילבול הטורף". הטורף מוצף ברמזים ויזואלים רבים של הפרטים בלהקה וקשה לו "להחליט" במי מהם להתרכז. הלהקה יוצרת סיגנלים הנקלטים באופן מוטעה על ידי קו הצד (תמונה 2) והמערכת האלקטרו-סנסורית  של הטורף. הן מכויילות להבחין בתנועות הסנפירים של פרט בודד ואילו דגים בלהקה יוצרים אותות חופפים הנתפסים על ידי הטורף כמטרה גדולה אחת. מנגנון שלישי נקרא היפותיזת "העיניים הרבות". תיאוריה זאת טוענת שככל שהקבוצה גדולה יותר המשימה של סריקת השטח מפני טורפים יכולה להתחלק בין הרבה פרטים. סריקה זו מעלה את ערנות הלהקה ובו זמנית גם משחררת זמן רב יותר לפרטים לצורך הזנה. היפותיזה רביעית היא של "אפקט דילול המפגש". הכוונה לכך שבמקרה שטורף מתקיף דג בודד הוא נמצא ב – 100% של סכנה. אם הוא ישהה בחברת דגים נוספים הסכנה שלו "נמהלת" ביחס ישיר לגודל הלהקה.
  


 

א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.

 


כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר