סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו 


הרואה פיל קוף וקפוף אומר ברוך משנה את הבריות - קוף

 

"תנו רבנן: הרואה פיל קוף וקפוף אומר ברוך משנה את הבריות. ראה בריות טובות ואילנות טובות אומר ברוך שככה לו בעולמו" (ברכות, נח ע"ב).   


שם עברי: גורילה מערבית           שם באנגלית: Gorilla           שם מדעי: Gorilla gorilla

שם עברי: שימפנזה          שם באנגלית: Chimpanzee           שם מדעי: Pan troglodytes

שם נרדף: אדני השדה


נושא מרכזי: במה הפיל והקוף משונים מבעלי חיים אחרים

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הקוף וקישוריות הקש\י כאן.
 

המראה המיוחד של הקוף והפיל עוררו עניין רב בקרב רואיהם ובא לידי ביטוי גם בהתייחסות חז"ל אל מינים אלו. בברייתא נתקנה עליהם הלכה מיוחדת: "תנו רבנן: הרואה פיל קוף וקפוף אומר ברוך משנה את הבריות וכו'" (ברכות, נח ע"ב). ייתכן ומסיבה זו הפיל והקוף גם "אינם יפין לחלום" (ברכות, נו ע"ב). שאלה העולה מתוך הלכה זו היא מדוע מבין כל בעלי החיים נבחרו דווקא הפיל והקוף לברכת "משנה הבריות" ובאופן כללי מדוע הם מושכים עניין כה רב? המאירי מפרש: "הרואה פיל קוף קיפוף הואיל ודומים לאדם במקצת דברים מברך עליהם ברוך משנה הבריות". רמז לקשר בין בעלי חיים אלו והאדם אנו מוצאים בפירוש רש"י לקיפוף: "קפוף - עוף שקורין וולטי"ר, ויש לו לסתות ולחיים כאדם". תאור זה מתאים לדורסי לילה המזכירים בהופעתם פני אדם (ראו במאמר "באות שבעופות קיפוף" (חולין, סג ע"א)). על הדמיון בין הקוף והאדם אין צורך להרבות במילים אך במאמר "נתנו לפיל והוליכו, לקוף והוליכו אין זה עירוב" (עירובין, לא ע"ב)) כתבתי על דמיון הפיל לאדם. לחדק הארוך של הפיל אין מקבילה בבעלי חיים אחרים. חדק זה על תפקידיו השונים הזכיר לקדמונים בין השאר גם את ידו של האדם.

שאלה שעדיין צריכה להשאל מדוע הדמיון לאדם מהווה תנאי להכללת בעל חיים בברכת "משנה הבריות". ייתכן שהמגוון הגדול בעולם בעלי החיים הרגיל את האדם לראות בעלי חיים בצורות שונות ומוזרות כמובנים מאליהם, והם לא נתפסו כחורגים מהמצופה, בניגוד לתבנית הקבועה של האדם. לא בכדי הוזכרו הקוף והפיל בהמשך ישיר לעיוותים שונים במבנה האדם: "אמר רבי יהושע בן לוי: הרואה את הבהקנים אומר ברוך משנה הבריות. מיתיבי: ראה את הכושי ואת הגיחור ואת הלווקן ואת הקפח ואת הננס ואת הדרניקוס אומר ברוך משנה את הבריות. את הקטע ואת הסומא ואת פתויי הראש ואת החגר ואת המוכה שחין ואת הבהקנים אומר ברוך דיין אמת? לא קשיא, הא ממעי אמו, הא בתר דאיתיליד. דיקא נמי, דקתני דומיא דקטע, שמע מינה"(1).  

הסבר אחר מובא על ידי הרב שלמה עדני ב"מלאכת שלמה" (כלאים, פ"ח מ"ו) שכתב:

"ושמעתי מפי חכם חסיד מקובל ר' משולם זצ"ל על ההיא דתניא בברכות בפרק הרואה. הרואה פיל וקוף וקיפוף אומר ברוך משנה הבריות, דקשיא מאי שינוי שייך התם דהא כל בע"ח נמי משונה צורתם זו מזו? ותירץ דבזמן דור המבול נפרע הקב"ה מן האנשים שהפכן לקופים ופילים והיינו שהקוף דומה לאדם ופיל נמי מבין לשון בני אדם וכו'.

הרב י. זילברשטיין בספרו "חשוקי חמד" (סנהדרין, קט ע"א) התקשה שהרי בגמרא בסנהדרין נאמר שאנשי דור המבול הפכו לקופים בלבד ושם לא הוזכרו הפילים. כתשובה ציטט מתוך "ספר הדורות" (אלף תתקע"ג) שאנשי דור המבול הוענשו על ידי ה' וחלקם הפך לקופים ושנהבים. כך מובא גם בספר הישר (פרשת נח). השנהבים מזוהים כפילים (ראו במאמר "מפני שהוא מאכל לפילין" (שבת, קכח ע"א)).
    

     
תמונה 1. גורילות בגן חיות     

תמונה 2. שימפנזים         צילם: Ikiwaner

   

 


(1) פירוש: וממשיכה הגמרא בדבר הצורך לברך על ראיית דברים היוצאים מגדר הרגיל. אמר ר' יהושע בן לוי: הרואה את הבהקנים (אנשים יש עליהם בהרות מבריקות), אומר עליהם: "ברוך... משנה הבריות". מיתיבי [מקשים] על כך ממה ששנינו: ראה את הכושי, ואת הגיחור (מי שהוא אדום ביותר), ואת הלווקן (לבן ביותר) ואת הקפח (רזה מאד וגבוה), ואת הננס, ואת הדרניקוס (שפיו מעוקם), אומר עליהם: "ברוך... משנה את הבריות", ואילו הרואה את הקטע, ואת הסומא, ואת פתויי הראש (שראשם משוטח), ואת החגר, ואת המוכה שחין, ואת הבהקנים, אומר: "ברוך... דיין אמת", והרי שהברכה על בהקן אינה "משנה הבריות"? ומשיבים: לא קשיא [אין זה קשה], הא [זה] שאמר ר' יהושע בן לוי שמברכים "משנה הבריות", הרי זה באופן שהוא בהקן עוד ממעי אמו. הא [זה] ששנינו שעל בהקן מברכים "דיין האמת" הרי זה באופן שנהיה בהקן רק בתר דאיתיליד [אחרי שנולד]. ומעירים: דיקא נמי [מדוייקת גם כן] הבחנה זו, על פי השוואה עם הדברים הכתובים שם, שהרי קתני דומיא [שנה את הבהקן בדומה] לקטע שאף זה מום שכרגיל בא לאחר לידה. ומעירים: אכן שמע מינה [למד ממנה]. 

 




א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.
 


כתב: ד"ר משה רענן    © כל הזכויות שמורות

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.

תגובות

  1. ט תמוז תשפ"ב 16:23 אדני השדה | יוסף קופרמן

    האם יש לך מקור שהגורילה היא אדני השדה? תודה.
  2. י תמוז תשפ"ב 21:55 אדני השדה | משה רענן

    ראה במאמר "אדם בפני שכינה כקוף בפני אדם".
  3. יח תמוז תשפ"ב 21:04 אלון שבות | זאב ולק

    מדוע אין מזכירים את הג'ירפה (הזמר?) כברייה משונה? והרי ידוע הסיפור על בחור ישיבה שמגיע בפעם הראשונה לגן חיות ולפתע נתקל בג'ירפה. הוא מסתכל עליה לכל אורכה בתדהמה מפרסותיה ועד לראשה ואז פוסק: "אין דבר כזה!"

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר