סקר
אני מתחיל מסכת חולין:






 

איך מוכיח בן את אביו?

הרב דב קדרון

סנהדרין פא ע"א

 

בן הרואה שאביו עובר על דברי תורה, אסור לו לומר לו בפירוש: עברת על דברי תורה, אלא צריך להוכיחו בלשון שאלה: האם כך כתוב בתורה, כמו שכותב הרמב"ם, או שצריך לומר לו את לשון הפסוק והוא יבין מעצמו, כפי פירוש רש"י.

כמה מפרשים הקשו על מה שאמר יוסף לאביו (בראשית מח,יח): "לֹא כֵן אָבִי כִּי זֶה הַבְּכֹר שִׂים יְמִינְךָ עַל רֹאשׁוֹ", איך היה מותר ליוסף לומר לאביו: "לא כן אבי"?

בפירוש ר' חיים פלטיאל כתב: "אין לפרש לומר שיוסף אמר לאביו לא יפה אתה עושה, כי אפילו אדם קל שאינו חשוב לא יאמר לאביו כך ...אלא כך פתרונו: לא כן סדורים הבנים כמו שאתה סבור, כפי שאתה סבור שלא דקדקתי להביאם כסדר...", כלומר יוסף אמר "לא כן" כלפי עצמו והסביר לאביו שלא עשה כך אלא כך.

אולם בספר "דרך שיחה" (ח"ב פ' ויחי) כתב שרק על עניין שתלוי בסברא אסור לבן לומר לאביו בפירוש שטעה, אבל על טעות במציאות - מותר.

בעל שו"ת עשה לך רב (חלק ו סימן נח) דן בבן שאביו ביקש ממנו שיקנה לו סיגריות. הוא מצטט את ספר בית לחם יהודה (על השו"ע) שכתב: אב שהיה חולה ואמרו לו הרופאים שלא ישתה מים ולא יאכל דבר פלוני, ושאל האב לבן שיתן לו מים או אותו דבר שאמרו לו הרופאים שלא יאכל, ואמר אם לא תתן לי לא אמחול לך לא בעולם הזה ולא בעולם הבא, אינו מחויב לשמוע לו. כך גם בקניית סיגריות לא זו בלבד שאין הבן רשאי לקנות לו סיגריות אלא שכאשר הוא רואה אותו מעשן, יאמר לו: אבא כתוב בתורה ונשמרתם מאד לנפשותיכם והעישון מזיק מאד וכו', בתקוה שיבין ויתגבר ויפרוש.

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר