סקר
אני מתחיל מסכת חולין:






 

אבגדהוזחטיכלמנסעפצקרשת
בִּרְכַּת הָרְאִיָּה

הרבה ברכות תיקנו חכמים על ראיה, שאדם רואה ומתפעל, מברך ומודה לקב"ה שזכה לראות את המראה הנפלא, חלק מהברכות מברך בשם ומלכות, ולחלקן ללא, וצריך לראות ללא אמצעי כגון משקפת או שידור ישיר.

·       ברק: מברך "ברוך עושה מעשה בראשית".

·       יופי: רואה אדם/צמח/נוף מיוחד, מברך "שככה לו בעולמו".

·       לבנה: מברך פעם אחת בחודש, מהיום השביעי למולד הלבנה (עיין "מולד הירח") ועד ליום ט"ו לחודש, אם רואה את הלבנה ללא כיסוי עננים, מברך "אשר במאמרו ברא שחקים" וכו.

·       חמה: הקב"ה קבע את השמש בשמים, ביום הרביעי לבריאה וחוזרת לאותו מקום בדיוק כל עשרים ושמונה שנה ובאותו היום מברכים בבוקר "עושה מעשה בראשית" ונוהגים לברך אותה עם קהל גדול (ברב עם).

·       קשת: לאחר המבול עשה הקב"ה סימן לברית שלא יביא עוד מבול ולא ישחית שוב את כל היקום, וכשהיה ראוי להביא מבול ולהחריב את העולם הקב"ה מראה את הקשת, ואין זה סימן טוב, ולכן לא מפרסמים שיש קשת ומברכים על ראית הקשת: הנאמן בבריתו וכ"ו.

·       ים: הרואה את הים הגדול מברך "ברוך שעשה את הים הגדול" ויש אומרים שמברך ברכה זו על האוקינוס (ועל ים התיכון מברך "עושה מעשה בראשית").

·       נס:מקום שנעשה לו נס "שעשה לי נס במקום הזה" רואה מקום שנעשה נס לאבותינו "שעשה נס/ניסים לאבותינו במקום הזה".

·       משיח:ארבע ברכות מברכים בבא המשיח: "חכם הרזים" (על קיבוץ 60 ריבו מישראל), "שחלק מחכמתו ליראיו" , "שחלק מכבודו ליראיו" וברכת "שהחיינו".

·       אילנות: בימי ניסן אדם יוצא ורואה אילנות מלבלבים (עם ניצנים) מברך: שלא חיסר בעולמו כלום, וברא בו בריות טובות ואילנות טובים, להנות בהם בני אדם".

·       מאורי האש:במוצ"ש נבראה האש, ע"י שאדם הראשון לקח שתי אבנים ויצר אש, ומברכים במוצ"ש "בורא מאורי האש".

 

קיימות ברכות נוספות על ראיה, כגון על מלך, הרואה את אשת לוט, חבר שלא שלא ראה תקופה ושמח בראייתו, פיל, קוף, בריה משונה, שישים רִיבּוֹ מבני ישראל (600,000) , קברות ישראל/גויים, מקום שנעקרה ממנו עבודה זרה, בתים יפים או חורבות בארץ ישראל.

(כתב: בנימין מאיר כהן)

תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר