סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

בוניא שרי, פרוא אסיר – עפרוני מצויץ
 

"אמר רב: שבור אנדרפטא שרי, פירוז אנדרפטא אסור, וסימניך פירוז רשיעא. אמר רב הונא: בוניא שרי, פרוא אסיר, וסימניך פרואה אמגושא" (חולין, סב ע"ב). 

פירוש: אמר רב: העוף המכונה שבור אנדרפטא — שרי [מותר], והמכונה פירוז אנדרפטא — אסור, וסימניך לזכור איזה מהם אסור פירוז רשיעא [הרשע], שהיה רשע ידוע בשם זה. אמר רב הונא: העוף הנקרא בוניא [שרי [מותר, והקרוי פרוא אסיר [אסור], וסימניך לזכור איזה מהם אסור: פרואה אמגושא [המכשף הידוע] (באדיבות "התלמוד המבואר" של הרב שטיינזלץ).
 

שם עברי: עפרוני מצויץ           שם באנגלית: Crested Lark          שם מדעי: Galerida cristata

שם נרדף במקורות: בוניא, כניא, כנף רננים? 


הנושא המרכזי: לזיהוי בוניא ופרוא


מלאכת זיהוים של צמחים ובעלי חיים המוזכרים בש"ס רק בשמם, ללא תאור נוסף, קשה מאד אולם במינים "בוניא" ו"פרוא" הקושי גדול אף יותר משום שקיימות גרסאות שונות לשמות אלו. בש"ס וילנא ובש"ס וונציה הגרסה היא "אמר רב הונא בוניא שרי פרוא אסיר וסימנך פרואה אמגושא". לעומתם בש"ס שונצינו שני השמות מאוחדים למין אחד אסור: "אמר רב הונא ?ב?וניא פרוא אסיר וסימנך פרוא אמגושא". גירסה דומה מופיעה גם בש"ס מינכן אלא שבמקום "בוניא" נכתב "ניניא": "אמר רב הונא ניניא פרווא אסיר וסימנך פרווא אמגושא". בנוסחאות הוותיקן חסרות אותיות רבות ובאחת מהן בעל השמועה איננו רב הונא אלא רב כהנא. בגרסה שעמדה לפני הערוך נכתב "כניא" במקום "בוניא". י. קאהוט התייחס לנושא בשני ערכים. באחד (ערך "בוניא") גרס כפי שכתוב בש"ס שלפנינו ובשני "כניא". 

לדעת ל. לוויזון רב הונא התייחס לשני מינים שאחד מהם "כוניא" מותר והשני "פרוא" אסור. לשיטתו חייב להיות הבדל משמעותי במאפייני שני המינים העשוי להסביר את ההבדל ההלכתי ביניהם. לדעתו השם "כוניא" נגזר מהמילה "כנתא" שמשמעותה שומן המעיים(1)  ומכאן שמדובר בציפור שמנה. בשם "צפור שמנה" נקרא השליו (תמונה 1) ששמו בערבית samana (السمان) בגלל השומן שלו(2). רמז אחר הוא מוצא על פי הגרסה "בוניא" בכך שבלטינית Avis bona הוא ציפור טובה. מאידך גיסא הצפור האסורה היא מין רזה אותה הוא מציע לזהות כ"שחף הים" (?) (תמונה 2). הוא מציין שהשם העברי שחף מוסבר על ידי רוב המפרשים והלקסיקוגרפים כנגזר מ"שחיף" כלומר רזה. את השם "פרוא" הוא מייחס לציפור Avis prava שהיא צפור רזה (prava בלטינית משמעותו עקום או רע). בהקשר זה עלי להעיר שלא ברורה לי הקביעה שהשחפים אכן רזים.

קאהוט הסיק מפירוש בעל "מוסף הערוך" שייתכן וגם לפניו (בדומה לערוך) עמדה הגרסה "כניא פרוא" המאחדת את שני השמות למין אחד. לדעתו פירוש שם זה בפרסית הוא "משורר בעל כנף" אותו הוא מזהה כזמיר הירדן (תמונה 3). הסימן לשם זה הוא "פרוה אמגושה" שמו של מכשף המוזכר בגמרא ביומא (לה ע"א): "גמרא. מאי פרוה? אמר רב יוסף: פרוה אמגושא". מפרש רש"י: "פרווה אמגושא - מכשף אחד בנאה, ושמו פרווה". ממשיך קאהוט: "ומרוב נעימות הזמירות יפה מכנה העם את העוף נאכטינגאלל בשם מכשף וכן נקרא בלשון פרסית .... עוף מכשף Zaubervogel". מ. דור מקבל את הגישה העקרונית של קאהוט שמדובר בציפור ששירתה נעימה אך לדעתו תאור זה מתאים יותר לעפרוני (תמונה 4) הנקרא גם "כנף רננים" (ראו להלן). העפרונים שכיחים ונפוצים וניתן להניח שהם נאכלו על ידי הקדמונים. שירת העפרוני נעימה ומפורסמת משום שהוא מהמעטים בין ציפורי השיר המשמיע את שירתו תוך כדי תעופה. כעוף דוגר קרקע אין הוא יכול לנצל נקודות בולטות כענפים ונקיקי סלעים להשמעת שירתו ולכן עליו להשמיע אותה באוויר. העפרוני דומה בצבעיו לדרור וקיימים בו כל סימני הטהרה. 
 

     
תמונה 1.  שליו        צילם: Patrick_K59    

תמונה 2. שחף ימי        צילם: Andreas Trepte

 

     
תמונה 3.  זמיר הירדן        צילם: Frebeck    

תמונה 4. עפרוני מצויץ       צילם: Koshy Koshy

   

     
תמונה 5. פינגווין שחור-רגל       צילם: SuperJew    

תמונה 6. טווס מצוי       צילם: The Photographer

 
כנף רננים

השם "כנף רננים" מופיע בספר איוב (לט, י"ג) וכנראה הוא שמו של מין ציפור: "כְּנַף רְנָנִים נֶעֱלָסָה אִם אֶבְרָה חֲסִידָה וְנצָה". לשם זה ניתנו כמה פירושים. השבעים מתרגמים באופן מילולי אך רוב המתרגמים והמפרשים החל מהתלמוד וכלה באהרוני, פליקס ועוד זיהו את השם כנעמית הנקראת בימינו יען. בגמרא בבכורות (נז ע"ב) מסופר: "פעם אחת נפלה ביצת בר יוכני, וטבעה ששים כרכים, ושברה שלש מאות ארזים. ומי שדיא ליה? והא כתיב: כנף רננים נעלסה! אמר רב אשי: ההוא מוזרתא הואי". בר יוכני הוא עוף גדול וכנראה הכוונה ליען (ראו במאמר "פעם אחת נפלה ביצת בר יוכני"). רש"י (איוב, לט) פירש על פפי ברי הגמרא: "כנף רננים נעלסה - כן שם עוף גדול רננים ולשון משנה קרוי בר יוכני".

מ. דור דוחה את זיהוי זה מנימוקים הנובעים מההקשר בו נאמר הפסוק. בפסוק י"ח אנו מוצאים: "כָּעֵת בַּמָּרוֹם תַּמְרִיא תִּשְׂחַק לַסּוּס וּלְרכְבוֹ". ליען כנפים מנוונות ולכן איננו מסוגל להמריא. הוא אינו שר ואינו שוחק לסוס כי הוא ניצוד בעזרת סוסים. כנף רננים מתאים לציפור שיר ואילו היען אינו שר ולכן אין מתאימים לו, למשל, דברי האבן עזרא: "כנף רננים - שם עוף אולי נקרא כן בעבור נועם קולו". קושי משמעותי נוסף הוא הפסוק "כִּי הִשָּׁהּ אֱלוֹהַּ חָכְמָה וְלא חָלַק לָהּ בַּבִּינָה" המייחס ל"כנף רננים" טיפשות בגלל שאינה דוגרת על עצים. קשה להניח שיש מקום לצפות מהיען לדגור על עצים.

לדעתו התיאור באיוב מתאים להפליא לעפרוני. כנף הוא שם נרדף לציפור: "כל ציפור כל כנף" (בראשית, ז י"ד). סופרי העת החדשה כינו את ציפורי השיר כנף רננים. כינוי זה מתאים במיוחד לעפרוני ששירתו מפורסמת. הוא היחידי השר באוויר תוך כדי מעוף. הוא ציפור קרקעית מושלמת. הרגל מותאמת להליכה על הקרקע ולא לניתור ולפיתת ענפים כשאר ציפורי השיר. העפרוני מתרומם (ממריא) במאונך כלפי מעלה ולא באלכסון לכיוון עצים או סלעים כיתר ציפורי השיר ולכן מתאים לו הביטוי "כעת במרום תמריא". "כי תעזוב לארץ ביציה ועל עפר תחמם" (שם, י"ד) מתפרש שהיא דוגרת קרקע דבר המסכן את הביצים: "וַתִּשְׁכַּח כִּי רֶגֶל תְּזוּרֶהָ וְחַיַּת הַשָּׂדֶה תְּדוּשֶׁהָ" (שם, ט"ו). יחסה לביצים שהיא הטילה כאל בנים שאינם שלה: "הִקְשִׁיחַ בָּנֶיהָ לְּלא לָהּ לְרִיק יְגִיעָהּ בְּלִי פָחַד". בשעת סכנה היא מתעופפת: "כָּעֵת בַּמָּרוֹם תַּמְרִיא תִּשְׂחַק לַסּוּס וּלְרכְבוֹ". בניגוד ליען הרי שהתנהגות העפרוני דוגר הקרקע מעוררת פליאה בעיני איוב שהרי דגירה על הקרקע מסוכנת ולכן אמר: "כִּי הִשָּׁהּ אֱלוֹהַּ חָכְמָה וְלא חָלַק לָהּ בַּבִּינָה".

המלבי"ם הבין את דברי הקב"ה לאיוב כשאלה ולא כקביעה ובכך ניתן ליישב את זיהוי "כנף רננים" כיען:

"כנף רננים, פי' המפרשים על בת היענה שהיא אינה יכולה לעוף למרום כמו החסידה, וז"ש וכי כנף רננים נעלסה שתעלה עם הכנף לגבהי מרום, וכי תדמה כנף רננים אל אברה חסידה ואל נוצה שתעוף ביעף":

מלבי"ם ביאור המילות:

"רננים. אי אפשר לפרש על עופות הזמיר, שהם לא יניחו ביציהם בארץ, והמפרש פירש על היענה, ורננים כולל גם רינון של אבל וקינה כמו קומי רוני בלילה, שהיענה מקוננת תמיד, ויש הבדל בין אבר לכנף ונוצה, שם כנף הונח על הנוצות הארוכות המחוברות בקצה האבר המעופף, והפרק עצמו נקרא אבר, והונצות הקטנות נקראו נוצה, כמ"ש (יחזקאל י"ז ג'), והיענה הכנף נעלסה, ר"ל משובח, אבל אין לה אברה חסידה ונוצה, כי האבר של בת היענה כבד, והנוצות הם מועטים, ולכן אי אפשר לה לישא כנף ולעוף באויר".

זיהוי נוסף ל"כנף רננים" מופיע אצל מפרשים המסיקים מלשון הכתוב שמדובר בעוף הדור.

"כנף רננים נעלסה וכו'. הנראה מן המפרשים שהוא הנקרא בלעז פאוון (טווס) ויהיה לפי זה, כי הנה תתגאה ותתעלס בכנפה ותגביהנה למעלה, ותעשנו כמין עגולה מלא עינים וטוב רואי הדור למראה מאד, ומה שמתפארת בהראות תפארת כנפה לכל ונעלסה בו הוא באומרה אם אברה חסידה או נוצה מעוף זולתו היש כמוהו, ועל כן היא עושה כאשר ראינו ההראות ההוא שעה לכל א' מרוחות העולם וכ"כ עושה עיקר מההתפארות ההוא" (אלשיך, שם).

"כנף רננים - הוא שם עוף ובדרז"ל נקרא טווס ונקרא רננים ע"ש שתשמח ותרנן ביופי כנפיה ואמר הנה העוף רננים השמחה בכל עת או מין בעל כנף חסידה או מן נוצה הידעת מנהגם" (מצודת דוד, שם).

  


(1) "האמר רב נחמן: האי הדורא דכנתא דאינקיב להדי חבריה מגין עליה" (חולין, מח ע"ב). מפרש רש"י: "כנתא - אנטלי"ר בלע"ז חלב טהור".
(2) במהלך הסברו הוא מעלה את האפשרות שהציפור השמינה עשויה להיות פינגווין שחור-רגל (Spheniscus demersus) דבר שהוא כמובן בעל סבירות נמוכה (תמונה 5). 


 

מקורות עיקריים:

מ. דור, 'החי בימי המקרא המשנה והתלמוד', תל אביב תשנ"ז, עמ' 141-142, 146.
ל. לוויזון, Die Zoologie des Talmuds , פרנקפורט א"מ 1858, עמ' 182-183.


 

א. המחבר ישלח בשמחה הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך. לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.



כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר