סקר
בבא מציעא - הפרק הקשה במסכת:







 

טור זה נכתב לזכרו ועילוי נשמתו של נעם יעקב מאירסון הי"ד שנפל
בקרב גבורה בבינת ג'בל במלחמת לבנון השנייה – י"ג אב תשס"ו   

 

מתן תורה דכתיב ההרים רקדו כאילים – כבש האליה

 

"וכי מאחר דאיכא הלל הגדול, אנן מאי טעמא אמרינן האי? משום שיש בו חמשה דברים הללו: יציאת מצרים, וקריעת ים סוף, ומתן תורה, ותחית המתים, וחבלו של משיח. יציאת מצרים דכתיב בצאת ישראל ממצרים, וקריעת ים סוף דכתיב הים ראה וינס, מתן תורה דכתיב ההרים רקדו כאילים, תחיית המתים דכתיב אתהלך לפני ה', חבלו של משיח דכתיב לא לנו ה' לא לנו" (פסחים, קיח ע"א).

 

שם עברי:  כבש האליה    שם באנגלית:  Fat-tailed Sheep   שם מדעי:  Ovis orientalis platyura

שם נרדף במקורות: כבשה, כשב, איל, רחל, יובל, כר, אימר, דיכרין 


נושא מרכזי: ריקוד האילים

 

לריכוז המאמרים שנכתבו על הכבש הקש/י כאן.

 

הפסוק שמצטטת הגמרא מופיע בתהילים (קי"ד ד'): "ההרים רקדו כְאֵילִים גּבעות כבני־צאן". נשאלתי בחוה"מ פסח תשפ"ב כיצד ייתכן שהאלים שהם זכרי הכבשים (על ההבדל בין אילים ואיילים ראו במאמר "למה תוקעין בשופר של איל" (ראש השנה, טז ע"א)) יכולים לרקוד? אציג את השאלה בלשון השואל:

"התעוררתי בהלל לפס' "ההרים רקדו כאילים גבעות כבני צאן" - וכי אילים [דהיינו כבשים מעל גיל שנה] רוקדים? עד כמה שאני מכיר כבשים הם חיות כבדות המתנהלות לאיטן ורחוקות מ"ריקוד". מילא בני צאן י"ל דהכוונה לעיזים שמקפצות יותר בזריזות, אבל אילים לא הבנתי".

ראשית נקדים מהו ההבדל בין ההרים והגבעות דבר שיאפשר לנו להבדיל בין ה"אילים" ובין "בני צאן". מפרש הרד"ק: "ההרים רקדו, כמו שאמר: ויחרד כל ההר מאד. ואמר הרים, לשון רבים, כי אפשר שחרדו ורעשו הרים אחרים הסמוכים להר סיני. וכן הגבעות הסמוכות לו. וגבעה כמו הר, אלא שאינה גבוה כמו ההר, ואינה מחודדת בראשה כל כך כמו ההר". במלבי"ם נאמר: "ההרים הגדולים רקדו כאילים הגדולים, והגבעות שהם קטנות מהרים רקדו כבני צאן הקטנים, וזה ירמוז על סיני והר ההר והנסים שנעשו שם".

השואל ייחס את "בני הצאן" לעיזים אך נראה יותר שמדובר בפרטים צעירים הקטנים מה"אילים". עיזים אמנם מקפצות אך הן גדולות מכבשים. אם הכוונה לגדיים הרי שניתן להכליל בין "בני הצאן" גם טלאים משום שגם הם מקפצים.

לפני שנעבור לתאר את ריקוד ה"אילים" כדאי לשים לב לפירוש הפועל "ריקוד" בפסוק. אבן עזרא פירש: "ההרים - רעשו מפני כבוד השם" וב"מצודת ציון" נאמר: "רקדו – קפצו". מפירושים אלו אנו לומדים שאין מדובר ב"ריקוד" כפי שהוא מוגדר בלשוננו. מתצפיות באילים בעונת החיזור ניתן ללמוד שהם מנהלים קרבות שליטה סוערים תוך כדי קפיצות והדיפות בעזרת הקרניים. המפגשים האלימים בין הקרניים מפיקים קולות הנשמעים במרחק רב דבר ההולם את פירושו של אבן עזרא. כאשר נפגשים כמה זכרים מתחוללת מהומה רבה שהרשימה את הצופים בה. ראו בסרטון.
 

כבש הבית - זכר בוגר        צילם: Volker.G

 



א. המחבר ישמח לשלוח הודעות על מאמרים חדשים (בתוספת קישוריות) העוסקים בטבע במקורות לכל המעוניין. בקשה שלח/י ל - [email protected]
ב. לעיתים ההודעות עלולות להשלח על ידי GMAIL למחיצת ה"ספאם" שלך לכן יש לבדוק גם בה אם הגיעו הודעות כנ"ל.


 

כתב: ד"ר משה רענן.     © כל הזכויות שמורות 

הערות, שאלות ובקשות יתקבלו בברכה.   

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר