סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

מילון מונחים - אות ח'

 

א   ב   ג   ד   ה   ו    ז   ח   ט   י    כ   
ל   מ   נ   ס   ע   פ   צ   ק   ר   ש   ת


 

חד ביתי

חד פסיגיים

חרקים

חשופי זרע

 

חד ביתי
צמח חד ביתי (Monoecious) הוא צמח הנושא פרחים משני המינים כלומר פרחים זכריים ונקביים. צמחים חד ביתיים עומדים בניגוד לצמחים דו-ביתיים שבהם כל פרט נושא פרחים מזוויג אחד בלבד. קיימים צמחים חד ביתיים משני סוגים:
א. צמחים חד-ביתיים דו-מיניים. בצמחים אלו הפרחים דו-מיניים וכל הפרחים נושאים איברי מין זכריים (אבקנים) ונקביים (עמוד עלי ושחלות). לקבוצה זו שייכים רוב צמחי הפרחים.
ב. צמחים חד-ביתיים חד-מיניים כאשר לפרחים אברי מין זכריים או נקביים (אך לא שניהם). דוגמאות לצמחים אלו הם אורן, אלון וירוקת החמור. בירוקת החמור נמצאים על שיח משותף פרחים זכריים (בעלי אבקנים בלבד) ופרחים נקביים הנושאים שחלה ועמוד עלי אך הם חסרי אבקנים.

[חזור למעלה]
 

 

חד-פסיגיים

צמחים חד-פסיגיים הם מחלקה במערכת בעלי הפרחים, המאופיינת על ידי פסיג (עלה זרע – העלה הראשון הבוקע מהזרע) יחיד בזרע הצמח. מבנה החד-פסיגיים פשוט יחסית לדו-פסיגיים, למרות העובדה שהם התפתחו מהדו-פסיגיים.

מאפייני החד־פסיגיים:
1. פסיג (עלה זרע) אחד.
2. רקמות ההובלה (עצה* ושיפה*) מפוזרות בגבעול ובדרך כלל חסרות קמביום*. הקמביום מכיל תאים עובריים אשר עוברים חלוקה ומשמשים לגדילת הצמח לרוחב. העדרו של הקמביום בחד-פסיגיים גורם לכך שהם אינם יכולים להתרחב ולכן יש במחלקה מעט עצים. העצים היחידים הם הדקלים וגם הם בעלי גזע דק יחסית לעצים אחרים בגובה דומה.
3. העורקים בעלי החד-פסיגיים מקבילים בדרך כלל או יוצאים מנקודה משותפת בבסיס העלה.
4. חלקי הפרח מופיעים בכפולות של שלוש. שלושה או ששה עלי כותרת, שלושה או ששה אבקנים.
5. לגרגירי האבקה יש נקב או חריץ אחד בלבד.
6. לחד-פסיגיים מערכת שורשים דקים בלתי מסתעפים. השורשון הבוקע מהזרע מתנוון. 


 

ראה גם: דו-פסיגיים

[חזור למעלה]

 

חרקים
החרקים הם מחלקה בתוך מערכת פרוקי הרגלים (מערכה הכוללת בנוסף לחרקים גם את רבי הרגל, הנדלים, סרטנים עכבישנים ועוד). החרקים הם הקבוצה הגדולה ביותר המוכרת לנו. תוארו כמיליון וחצי מינים אך ניתן להניח שקיימים עדיין פי שלושה עד ארבעה מינים שעדיין לא תוארו. מספר הפרטים של האוכלוסיות השונות הוא עצום והביומסה שלהם היא פי 12 בקירוב ממשקל כל בני האדם. גוף החרק הוא הפתרון המוצלח ביותר לחיים על פני כדור הארץ וניתן למצוא חרקים כמעט בכל בתי הגידול. חרקים מופיעים בבתי גידול קשים באופן קיצוני כמו למשל במים חמים מאד, בקור עז, ריכוזי מלח גבוהים ואפילו בבארות נפט.

חטיבות הגוף ופרקיו 
מגוון החרקים העצום הוא למעשה ווריאציה של דגם קבוע אחד. קיימים כמה סימנים מובהקים המאחדים כמעט את כל החרקים:
א. גוף הבוגרים מחולק באופן ברור לשלוש חטיבות (Insecta = מחולק) עיקריות: ראש, חזה ובטן.
ב. הראש מורכב מ - 6 פרקים שהתאחו לחלוטין, עד כדי יצירת קופסת ראש מוצקה. בעובר ניתן לראות את הפרקים עם הגפיים שלהם. חרק בוגר נושא בראשו, בדרך כלל, זוג עיניים מורכבות (עיני תשבץ), 3 עיניות פשוטות, זוג מחושים וגפי-פה. 
ג. החזה מורכב משלושה פרקים ונושא עליו את איברי התנועה העיקריים.
ד. בכל פרק שלו יש זוג רגליים.
ה. אצל בעלי הכנפיים יש בו לרוב שני זוגות כנפיים - אחד בפרק השני ואחד בפרק השלישי. החזה בנוי כקופסה מוצקה, והוא תומך בשרירי התעופה המפותחים של החרק. 
ו. הבטן, לעומת החזה, מוארכת בדרך כלל ורכה יותר, לרוב בנויה הבטן מ – 9 - 11 פרקים, ומכילה את רוב המערכות הפנימיות. לבטן אין רגליים. אולי גם בגלל הבטן החרוקה נקראים החרקים בשמם. 


 פרחית – סדרת החיפושיות

[חזור למעלה] 

 

חשופי זרע
חשופי זרע היא קבוצה בעל-מערכת צמחי זרע. חשופי זרע מתאפיינים בכך שהביציות והזרעים חשופים כמו למשל על גבי קשקשי הזרע של איצטרובל האורן. צמחים השייכים למערכה זו הם חסרי פרחים ופירות וזאת משום שבצמחים אלו הביציות אינן מתפתחות בתוך שחלה אלא על גבי הקשקשים הבונים את האיצטרובל.
מאפיין נוסף של חשופי הזרע הוא במבנה העצה (הרקמה מובילת המים והמינרלים בצמח). הובלת המים בחשופי זרע נעשית בטרכיאידים בלבד והעצה של חשופי הזרע אינה מכילה טרכאות. הטרכאידים וחוליות הטרכאות הם תאים מתים שתוכנם החי התפרק ונותרה רק הדופן הקשה העשויה תאית וליגנין. הטרכאידים נחשבים למבנה פרימיטיבי והם נמצאים בקבוצות הצמחים הירודות. קצוות הטרכאידים סגורים והמים עוברים מטרכאיד לטרכאיד דרך גמצים (באזורים מסוימים לא נוצרת דופן משנית והדופן נשארת דקה ונותרים פתחים בין התאים הנקראים גמצים). תאים אלה מונחים זה על-גבי זה בטור ויוצרים צינור ארוך וחלול ומותאמים להובלה מהירה ויעילה של מים ומומסים. הטרכאות בנויות מחוליות הטרכאות שהן תאים בצורת צינורות הפתוחים משני צידיהם. תאים אלו מסודרים זה על גבי זה ובונים את צינורות הטרכאות. הבדל אנטומי זה גורם לכך שהעצה של חשופי הזרע חסרת סיבים ולכן העץ שמופק מחשופי זרע מכונה על ידי הנגרים עץ רך, להבדיל מהעץ הקשה של מכוסי הזרע.

[חזור למעלה]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר