סקר
איזו "בבא" הכי קשה?






 

מילון מונחים - אות ה'

 

א   ב   ג   ד   ה   ו    ז   ח   ט   י    כ   
ל   מ   נ   ס   ע   פ   צ   ק   ר   ש   ת

 

האבקה ורבייה מינית בצמחים
הלקט

הנצה
הרכבה
התקה כרומוזומלית

 

האבקה ורבייה מינית בצמחים
צמחים ובעלי חיים עשויים להתרבות באופן מיני ואל-מיני. הרבייה האל-מינית בצמחים היא בעזרת התפתחות של ייחורים או השתרשות של קטעי צמח. השרשה יכולה להתבצע באופן ספונטני כמו למשל בענפים של ערבה המושרים במים או באופן מאולץ על ידי שימוש בחומרי השרשה. ברבייה מינית מתנהל למעשה תהליך של "שיבוט" משום שהמטען התורשתי של צמחי הבת זהה לצמח האם. רבייה מינית, לעומת זאת, תלויה במפגש בין תא מין זכרי (גרגיר אבקה) ותא מין נקבי (ביצית) השייכים לאותו המין. תאי האבקה נמצאים באבקן והביציות בשחלה (ראה שרטוט). צאצאי הרבייה המינית אינם זהים להוריהם. 


 

המפגש בין גרגיר אבקה ובין ביצית מותנה בתהליך הנקרא "האבקה". גרגיר אבקה נוחת על הצלקת ובהשפעתה שולח מעין שורשון הנקרא "נחשון" המתפתח ויורד דרך עמוד העלי עד שחודר אל תוך השחלה. בהמשך יורד גרעין תא האבקה אל הביצית דרך הנחשון ומתלכד עם גרעין תא הביצית כדי ליצור את הביצית המופרית שממנה יתפתח העובר. במיני הצמחים השונים אנו מוצאים שתי דרכים להאבקה (בצמחים רבים קיימות שתי השיטות). א. האבקה עצמית. גרגירי אבקה מאביקים את הצלקת של אותו הפרח. ב. האבקה הדדית. האבקה בין פרחים הגדלים על פרטים שונים של אותו המין. ברוב מיני הצמחים קיימים מנגנונים שונים המונעים האבקה עצמית ומבטיחים האבקה הדדית, העדיפה בדרך כלל, משום שהיא מגדילה את המגוון הגנטי. מנגנון נפוץ למניעת האבקה עצמית נקרא אי-סבילות עצמית. מנגנון זה מונע נביטת גרגר האבקה או מונע את הגעתו לשחלה במידה והוא שייך לצמח עצמו או לצמח אחר הזהה לו מבחינה גנטית. יש כאן תהליך של "הכרה עצמית גנטית" ורק אבקה שמבנה רקמתה איננו "מוכר" - תצליח לנבוט. מנגנון זה איננו מהווה מחסום מוחלט והוא מושפע מתנאי סביבה ומטיפולים כימיים והורמונליים. לעיתים רבות הוא מלווה במנגנונים נוספים על מנת להבטיח את יעילותו.

[חזור למעלה]

 

הלקט

הלקט הוא שם של אחד מטיפוסי הפירות הקיימים בצמחים. ההלקט הוא פרי יבש בעל מבנה דמוי קופסה המכיל את הזרעים. ההלקט בנוי משנים או יותר עלי שחלה הנפתחים לאחר ההבשלה ומאפשרים את שיחרור הזרעים. בתמונה נראה הלקט של חצב בעל 3 עלי שחלה לפני ולאחר ההבשלה. 

 

    
חצב – הלקטים לפני ההבשלה   חצב – הלקטים לאחר ההבשלה
ניתן להבחין בעלי השחלה המפושקים

[חזור למעלה]

 

הנצה

צורת רבייה בה מתפתח מגופו של ההורה ניצן ההופך לפרט שלם ועצמאי. הניצן הוא צבר תאים המכיל את כל המטען התורשתי של המין. צבר זה עשוי להתפתח באזורים שונים בהתאם למין. התופעה נפוצה בספוגים, בנבוביים ועוד.

[חזור למעלה]

 

הרכבה
הרכבת עצים היא פעולה שבה מחברים בין עץ הנושא פירות בעלי תכונות רצויות (רוכב) עם עץ שמותאם לסוג הקרקע והאקלים הקיימים באזור הנטיעה (כנה). כתוצאה מההרכבה מתקבל צירוף אופטימלי של תכונות אשר לא ניתן לקבלן בעץ הבודד. בעזרת הרכבה ניתן לקבל עצים חיוניים יותר, עמידים למחלות ומאריכי חיים. בדרך כלל ההרכבות מתבצעות בין זנים שונים של אותו המין או בין מינים קרובים. הרכבות בין מינים רחוקים אינן אפשריות בדרך כלל בגלל הבדלים גדולים באופן התפתחות הקמביום. בתהליך ההרכבה המטרה היא לאחות את הרוכב והכנה ואת דבר זה ניתן לעשות רק על ידי הצמדה של תאים עובריים, כלומר, להביא את הקמביום של הרוכב במגע עם הקמביום של הכנה (תמונה 4). קיימות שיטות שונות לבצע את פעולה זו ובתמונה מתוארת אחת מהן כפי שהתבצעה בגפן.

באדיבות עקיבא יעיר מנהל המטעים בקיבוץ ראש צורים.

 

       
 תמונה 1.  הכנת הרוכב מזמורה משובחת    תמונה 2.  הרוכב לפני נעיצתו בכנה 

 

 

         
 תמונה 3.  פני שטח הכנה    תמונה 4.  הכנה לאחר נעיצת שני רוכבים

 

[חזור למעלה]

 

התקה כרומוזומלית

טרנסלוקציה כרומוזומלית או (Translocation Chromosomal) היא החלפה של קטעי כרומוזומים בין כרומוזומים שונים שאינם הומולוגיים (כרומוזומים הומולוגיים הם כרומוזומים מקבילים כאשר כל אחד מהם התקבל מהורה אחר). התקה כרומוזומלית היא סוג של מוטציה והיא מהחריגות הכרומוזומליות הנפוצות ביותר בקרב בני אדם. יש הטוענים כי אחד מכל 600 אנשים הוא נשא של התקה כלשהי. כתוצאה מהתקות אלו מתקבלים צירופי גנים חדשים.

[חזור למעלה]

תגובות

הוספת תגובה

(לא יפורסם באתר)
* (לצורך זיהוי אנושי)
תכנות: entry
© כל הזכויות שמורות לפורטל הדף היומי | אודות | צור קשר | הוספת תכנים | רשימת תפוצה | הקדשה | תרומות | תנאי שימוש באתר | מפת האתר